Opskrift: Børnevenlig gryderet

Jeg har en ordentlig røvfuld opskrifter liggende fra det kogebogsprojekt jeg gik i gang med inden alt gik amok med virus og skilsmisse og pis og lort. Og selvom jeg fortsat drømmer om at få den e-bog ud over stepperne, har jeg alligevel besluttet mig for at drysse nogle af opskrifterne udover jer. Sådan en gang hver anden uge ish. Fælles for dem er, at de er vegetariske, børnevenlige og nemme.

I dag gælder den en kæmpe favorit herhjemme. En gryderet, der varmer, mætter og smager virkelig virkelig godt. Det er ikke den mest fotogene ret i verden, men smagen fejler ingenting.

Den har været i vores lille familie i en del år nu og er stille og roligt blevet videreudviklet fra gang til gang. For et par måneder siden blev jeg inspireret af en anden opskrift i min yndlingskogebog “Vegetarisk i aften?” til at smide en stor skefuld peanutbutter i retten, og min mellemste har siden ytret at den aldrig har smagt bedre, så det fortsætter vi med herhjemme. Hvis man ikke kan tåle nødder, eller ikke bryder sig om smagen, kan det sagtens skippes eller erstattes med enten kokosmælk eller fløde (havrefløde er bedst, hvis man vil undgå mejeriprodukter, synes jeg)

Til en ordentlig grydefuld (mætter tre børn og to voksne og efterlader lidt rester)
Alle mål er cirka. Jeg vejer og måler sjældent præcist af.

 • 1 stor (eller to små) søde kartofler skåret i tern
 • 2-3 gulerødder (evt suppleret med en stump knoldselleri, lidt squash eller hvad du ellers har i grøntsagsskuffen. Ekstra grønt skader i hvert fald ikke, tværtimod) revet på rivejern eller i en foodprocessor
 • 1 løg finthakket/revet
 • 2 fed presset eller hakket hvidløg
 • 2 tsk sød paprika
 • 1 cm fintrevet ingefær
 • 1 tsk gurkemeje
 • 1/2 tsk chili (gerne mere, hvis der ikke er børn eller andre chiliforskrækkede spisende)
 • 3-4 spsk tomatpure
 • salt
 • peber
 • 1 liter grøntsagsboullion (1 liter kogende vand og to bouillonterninger – Jeg smider bare det hele i gryden uden at opløse det først)
 • 1 dl røde linser
 • 1 dl quinoa (tip: Hvis man har børn der ikke er vant til at få serveret quinoa, eller ikke kan lide det, kan man udskifte quinoa med linser eller bulgur. Det giver en en mere børnevenlig konsistens) 
 • 2 ds flåede eller hakkede tomater (et stort glas tomatpassata som på billedet kan også fint bruges)
 • Saften fra en halv citron (kan udelades, eller erstattes af lidt balsamico eller anden eddike) 
 • En ordentlig skefuld peanutbutter (måske to, hvis du føler for det. Prøv dig frem) 

Lidt olie opvarmes i en stor gryde. Tilsæt løg, hvidløg, ingefær, chili og krydderier (vent med salt og peber) rør rundt et par minutter og tilsæt nu dine grøntsager og tomatpure og giv det 5-10 minutter imens du rører i gryden (skru evt lidt ned for blusset, hvis du synes). Tilsæt linser og quinoa, tomater og bouillonvand, skru ned for varmen, låg på og lad gryden hygge sig cirka 20 minutter – Kig til den engang imellem og rør i den, hvis den trænger til det. Tilføj evt lidt ekstra vand, hvis du synes den er for tyk – Nogle gange suger linser og quinoa væsken helt vildt, andre gange ikke.

Tilføj nu peanutbutter, lad det hele simre 10 minutter mere, tjek at de søde kartofler og linserne har fået nok – og smag til sidst til med citron, salt og peber.

Server med ris eller kartoffelmos, eller uden noget.

Som sagt kan man sagtens jamme på retten og for eksempel tilsætte kikærter eller bruge nogle andre grøntsager. Jeg prøver så vidt det er muligt at lave mad (og dermed også mine opskrifter) ud fra et princip om at bruge det, der lige er i skufferne. Jeg håber I har lyst til at prøve at lave den, og at I vil vende tilbage med dommen. …. Og så håber jeg selvfølgelig at I og jeres børn kan lide den. 

 

8 replies
 1. Sofie W says:

  Tak for den 😊 selvom du udgiver her, vil jeg stadig meget gerne købe en e-kogebog fra din hånd, hvis du på er tidspunkt får mod (og tid) til at fortsætte projektet. Jeg eeeeelsker fx din kikærtefrokostsalat 😊 og har nogle gamle favoritter (fx en suppe), men ville meget gerne betale for indsatsen og have dem samlet.

  Svar
 2. Karen says:

  Oh yes!! Jeg bruger jævnligt dine andre opskrifter (favoritterne er nudelretten og grøntsagstærten) denne skal også prøves! Måske allerede i aften. Dúné opskrifter er gode fordi de er simple, kan varieres og mest af alt er de familievenlige og vegetariske. Jeg er kæmpe fan! Jeg vil gerne købe din e-bog for at have det hele samlet så jeg ikke skal lede efter dem på bloggen.

  Svar
 3. christine says:

  Den er lækker, ikke mindst på en kold januardag – har lige lavet den. Undlod tomatpure og puttede alm. kartofler i (i stedet for søde kartofler) med fint resultat. Kogte den iø. meget længere, måske 2 timer. Tak for en god opskrift☺️

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *