Jeg blev ikke Tycho Brahe

Jeg havde som barn en kæmpe fascination af rummet, universet og astronomi. Vi boede lige overfor planetariet og jeg tilbragte mange timer der hver uge. Jeg skrev op til flere skoleopgaver om universet, og om Tycho Brahe. Den dag i dag, 19 år efter jeg er gået ud af folkeskolen, har jeg stadigvæk en ret stor, eller random, paratviden omkring rummet og den gode Tycho ….Kalder man egentlig nogen det, stadigvæk? Tycho. Googler sgu lige … Ja. Eller der er i hvert fald lige nu 14 Tychoer i DK ifølge Danmarks statistik. Fedt. Jeg kan lide det. Faktisk hed Tycho Brahes far Otto, og det kom jeg i tanke om dengang vi skulle navngive min Otto for nu små 12 år siden. Nå, sidespor. Jeg kom til at tænke på ovenstående i dag, da jeg med våde bukser, fordi jeg havde tabt en halv kop kaffe ned i skødet, kunne konstatere at denne her uge bare ikke er smooth. Om det er stjernerne og planeterne, der er ude af balance, om det bare er mit lod, ved jeg ikke, men det er i hvert fald hvad man vil kalde en Tycho Brahe uge. Hvis I følger med på Instagram ved I for eksempel godt, hvad der er sket med vores ladcykel, og jeg kan bidrage med mange flere langt ude uheldige situationer, jeg har stået i i denne uge, men altså, jeg er da sund og rask og det er trods alt det vigtigste, 7. 9. 13. MEN som sagt. Tycho fik mig til at tænke på, hvor den drøm om astronomi blev af. Jeg ved at min mangel på matematisk interesse uden tvivl har været en kæmpe kæp i det stjernespækkede astronomihjul, sammen med min skoleangst og min langt større interesse for ord og formidling. Skrivedrømmen tog over og begravede stjerneinteressen. Dog kan jeg stadigvæk fordybe mig i astronomien, når jeg lige falder over det, og jeg har også fået en ret stor interesse for astrologi, som særligt min farmor, der desværre gik bort sidste år, ivrigt har fordret mig med hele mit liv. Jeg bliver nok hverken astronom eller astrolog i det her liv, men altså. Reach for the stars, ikk?!

 

12 replies
 1. Dansken says:

  Denne uge er en lorteuge! Helt enig. Og hvis man tror på den slags så står stjernerne også til at vi får en røvfuld for øjeblikket. Og hvis du vil snakke med en klog dame om sådan noget så hedder hun Nina og bor i Mælkevejen (i kid you not!) i Hornbæk. <3

  Svar
 2. Nadia says:

  Kunne en børnebog om rummet og stjerne mon kombinere de to interesser🤔😍? Jeg skulle i hvert fald være den første til at læse den for min datter

  Svar
  • Katrine says:

   Kan i den sammenhæng klart anbefale børnebogen “Hvad himlen kan fortælle os
   Videnskabshistorier for børn” af Gertrude Kiel. Synes virkelig den rammer en blanding af fortællinger om himlen, videnskab og drømme i et fint børneunivers♥️

   Svar
 3. Sofie says:

  Jeg må altså lige sige, at som videnskabelig person, så skærer det dybt dybt i øjet, at du snakker om astrologi og astronomi i samme sætning. De har vitterligt intet med hinanden at gøre, lol. Lidt ala sige, at man både kan lige lægevidenskab og så at plukke blomster. Har iiiiiiiintet med hinanden at gøre. Ved godt, at du er bevidst om det, men astrologi er netop en enorm svær matematik retning at gå i – det er ren matematik du skal arbejde med – og har intet med horoskoper at gøre. Synes det er ærgerligt hvis du ønsker at formidle interesse for astronomi, men mudrer det sammen med astrologi. For så får man fornemmelsen, at du ikke har forstået bare 1% af faget astrologi. And that’s okay! Mange synes bedre om at snakke om astrologi end at snakke matematikken bag astronomi.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det er jeg helt med på. Det synes jeg faktisk også jeg gør ret klart. Når det så er sagt, er jeg ret sikker på at der masser af læger, der nyder at plukke blomster også 😉
   Og speaking of Tycho – Han var faktisk både astronom OG astrolog, så det er ikke helt rigtigt at det ene udelukker det andet. Jeg ved i øvrigt godt, at jeg aldrig bliver astronom, eller astrolog for den sags skyld, det var heller ikke pointen med indlægget, så på den måde har du ret i, at jeg ikke aner hvad jeg taler om. Men jeg sammenligner faktisk ikke de to, nævnte det blot når nu vi var i stjernerne. Al respekt til dig og alle andre videnskabsfolk – Det er det sidste jeg selv er 🙂

   Svar
 4. Lis says:

  – og så lige en fredag d. 13. oveni! Mega lorteuge her også 🙈 Min yndlingsapp over dem alle er den der hedder Night Sky – kender du den? Den viser nattehimlen, hvilke planeter, stjerner, osv. der er synlige, og sågar hvilke satellitter der passerer forbi! Så epic.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *