Energiforbedrende renovering

Reklame for Energistyrelsen


I slutningen af 2017 overtog vi vores hus i Hornbæk, der i den grad trængte til en kærlig hånd. Huset er over 100 år gammelt, og selvom der løbende er blevet lavet forbedringer, inden vi overtog det, tvivler jeg på, at de er sket i min levetid. Det var med andre ord et håndværkertilbud. Det har været en lang, hård og lærerig proces, og der er mange ting, vi er blevet klogere på løbende. En af de ting er, hvordan man i sin renovering kan og bør indtænke at sænke energiforbruget og gøre huset mere klimavenligt. Når man køber et gammelt hus i den stand, som vi gjorde, er det næsten garanteret, at man står med nogle problemer helt fra starten, heriblandt en knap så prangende energimærkning. Vores sneglehytte havde energimærke F, der er det næstdårligste energimærke. Det skyldes til dels manglende isolering, utætte ruder og døre m.v.


Vi startede med at strippe huset helt ned til skallen for at få de originale vægge frem. De var ligesom så mange andre huse fra den tid, pakket ind i mange lag tapet, asbestplader og plastikmaling, og der var gået svamp i flere af væggene. Alt det er væk, og vi har pudset alle flader op med kalk. Det er både holdbart, miljøvenligt og diffusionsåbent, således at der ikke kan samles fugt. Vi har genstøbt alle ikke-bærende vægge med leca-nødder og kalk, som gør, at vi undgår mus, sætningsskader og svamp. I resten af huset isolerer vi ude- og oppefra med papiruld for at energioptimere og sænke varmeforbruget.


Vi har bevaret og restaureret vinduer, hvilket ikke nødvendigvis er den letteste måde at gribe det an på, men omvendt har det betydet, at vi ikke har skulle købe en masse nye vinduer. Vores karme og vinduesrammer var alle intakte, så selve vinduerne kunne reddes med linoliekit, nye ruder her og der, og så er planen, at vi får lavet forsatsvinduer og koblede ruder, hvilket tætner vinduerne, så de næsten har samme energibesparende effekt som moderne lavenergi-ruder.
Vi har dog valgt at købe og montere nyere trelags ovenlyskupler, for at få mere lys ind i huset. Disse har vi forsøgt at købe brugt, hvilket lykkedes med halvdelen.Da vi gik i gang, havde vi mange ideer og forestillinger omkring det at renovere, og meget lidt erfaring. Der er uden tvivl mange ting, vi havde gjort anderledes med den viden, vi har nu, og helt ærligt, selvom jeg ikke er meget for at indrømme det, ville jeg nok nu ønske, at vi havde lagt en mere udførlig plan fra start og holdt os til den. Vi vidste, at vi ville renovere bæredygtigt, og at vi ville bevare så meget originalt som muligt. Alt sammen noget der heldigvis giver rigtig fin mening i forhold til at energiforbedre sit hus og på den måde score en væsentlig lavere energimærkning. Men det havde helt klart været noget nemmere at gå til, hvis vi havde sat os endnu mere ind i energimærkerapporten end vi gjorde på daværende tidspunkt. Jeg har faktisk kun læst den en enkelt gang og ikke lagt synderligt meget i det. Det har jeg nu forstået havde været et virkelig godt udgangspunkt, som sikkert havde gjort vores proces en anelse kortere og nemmere ikke mindst.Heldigvis går bæredygtige materialer og hele den tilgang, vi har til renovering rigtig godt hånd i hånd med energiforbedring. Vi har for eksempel valgt at optimere husets energiforbrug med miljøvenlig isolering, som lecanødder og papiruld, samt benytte os af kalk, linolie og tjære, der alt sammen giver vores vægge og lofter plads til at ånde, og gør, at vi undgår fugt og skimmelsvamp, og har et virkelig sundt indeklima. Det er både godt for huset og for os.


Man kan med fordel få rigtig meget viden om og råd til energioptimerende renovering på Energistyrelsens side sparenergi.dk/byg-om , hvor du kan slå dit hus op, se energimærket og få gode råd til, hvordan du sparer på energien. .

9 replies
  1. Signe says:

    Hej 🙂 Vildt smukt hus! Kan især godt lide badeværelset. Er ikke på Insta, så måske er det noget du har svaret på før, men hvilken farve maling har I brugt på væggene i badeværelset, og er den blanke overflade en form for lak, eller? Og hvor er den store potte til kæmpeplanten fra? God mandag! Kh. Signe

    Svar
  2. Nikoline says:

    Mærkeligt spørgsmål måske, men elsker planter hehe – ved du hvad de to planter der er på billedet af jeres badeværelse?

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *