Sneglejul: 6. December

Det med maden og en generalprøve.

Det handler meget om den menu – Jeg ved det godt, men er det ikke altid sådan? Også når man spiser kød. Jeg mindes i hvert fald, at der ofte var snak omkring om der både skulle være and og steg, og måske var der også et år med gås. Og det var da også lidt af et modigt move dengang min mor indførte kålsalat med appelsin, som nu er en helt fast del af menuen. De seneste år har jeg primært spist tilbehør (kartofler, rødkål og salat) – Forrige år lavede min bror en helt fantastisk nøddesteg til min søster og jeg, året inden da havde jeg lavet quinoafrikadeller til mig selv som jeg tog med ud til svigermor, og sidste år fik jeg kun tilbehør. Det hele er superfint, og det er heller ikke fordi jeg behøver at opfinde en ny madtradition, men netop fordi det er hos os i år vil jeg gerne servere noget alle kan spise med fornøjelse (gæsterne må gerne selv tage kød med – Og jeg forestiller mig også at min bror, der er kok, gerne vil lave and – Jeg kommer bare ikke til at stå for det)
Jeg er nået frem til at jeg gerne vil lave noget med nødder, selleri og æble, og jeg tager udgangspunkt i nogle af de opskrifter jeg er stødt på på nettet og i de bøger jeg har. Men jeg freestyler nok en del, og laver min egen opskrift, og i dag  bliver en slags generalprøve eller en test af dét, der skal være det kødfrie proteinholdige element (lækker beskrivelse – “Ræk mig lige det kødfrie proteinholdige element, tak”). Jeg skal nemlig til julefrokost i morgen og har sat mig på at tage konfekt og noget vegetarisk med. Konfekten er der styr på (jeg laver brændte mandler og har købt snebolde og chokolade, done deal), og så har jeg planer om at lave nogle julede vegetardeller (som jeg så nok laver til en steg d. 24)…  Hvis det bliver godt, deler jeg selvfølgelig en opskrift.

Så det bliver dagens projekt på julefronten. I morgen tror jeg vi skal tale lidt om julepynt, for når man har børn kan den slags godt tage overhånd, og det der med at bevare en anerkendende opdragelsesfilosofi og sin egen æstetik, kan godt clashe lidt…. Mere om det i morgendagens julekalenderlåge.

God fredag!

Det her billede tog jeg i går formiddags på stranden – Det ligner jo næsten et snelandskab.

 

10 replies
  1. Mette kjær says:

    Uuuh hvor spændende – håber du deler opskriften på et tidspunkt🙂 er i præcis samme situation – vi er 3 vegetarer og jeg har de sidste år “lavet” mock duck – men det føles bare lidt kunstigt at tage noget ud af en dåse. Har også forsøgt med nøddesteg – men noget tørt resultat😬 udover det, er det en fornøjelse at følge med hos dig 🥰

    Svar
  2. Rebekka says:

    Uh, håber på en god opskrift! Jeg holder selv meget af at lave en gryderet, hvor selleri, kastanjer og rosenkål for lov til at simre med en tør æblecider, en god grøntsagsfond og en masse frisk timian. Det smager så julet, uden at foregive at være noget, det ikke er – det er jeg nemlig ikke vild med.

    Svar
  3. Anne says:

    Kan også anbefale en svampe/nødde/spinat Wellington. Med en god sauce til, lavet på kraftig fond af gulerødder, selleri, rødløg, peberfrugt og godt med hvidløg svitset og så smagt til med portvin og en slat fløde. Mmm!

    Svar
    • Anne says:

      Og masser af frisk timian som Rebekka siger, mums filibaba. Er i øvrigt helt enig mht. ting, der foregiver at være noget, de ikke er. Så unødvendigt!

      Svar
  4. Stine says:

    Ja du må virkelig gerne dele opskriften hvis de bliver vellykkede. Også gerne på din brors nøddesteg, hvis du har den. Det er mit første år uden kød og jeg har googlet løs, men man ved jo bare ikke hvad som er godt.
    En anden udfordring synes jeg er sovs. Jeg får kun sovs den ene gang om året, men har svært ved, at spise det med dyrefedt i. Hvad gør du?
    Glædelig jul!

    Svar
  5. Lotte says:

    Jeg har flere fange oplevet at få vegetarer på besøg,både hjemme og ved større fester, som tager kontakt og på forhånd gør opmærksom på at de er vegetarer. Det er fint for så kan jeg tage hensyn til det og så sørge for noget vegetarisk mad til dem. Det før jeg gerne og selvom vegetarmad ikke er min spidskompetence sikrer jeg at de får andet at spise end bare kartofler. Og jeg bruger typisk meget mere tid på at sikre den ene vegetar også får noget spændende at spise (selvom jeg synes det er pisse bøvlet at skulle lave ekstra mad)
    Men jeg har til gengæld aldrig oplevet det samme den anden vej. Det burde kunne gå begge veje.
    PS. Nu lyder det ikke til du forventer at nogen laver særmad til dig så det et mere en generel undren

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *