Sneglejul: 1. december

24 dage til jul. Vi når det nok. Altså bortset fra, at det gør vi jo ikke. Vi når på ingen måde alt det jeg lige nu forventer. For det gør vi aldrig. Det har taget mig 33 år at forstå, at mine forventninger er for høje og mine evner for små, men det kommer muligvis til at tage mig 33 mere at acceptere det.
Ret skal være ret, og jeg er faktisk trods alt blevet en anelse bedre. En lille bitte anelse. Så jeg bliver ikke længere lige så skuffet og rasende på mig selv, når det ikke lykkes at nå det hele. Men skuffelsen sidder der uden tvivl.
Skulle jeg så ikke hellere sætte forventningerne ned, end at tage sorgerne på forskud? Ha ha. Jo, det prøver min fornuft (og min mand) at fortælle mig hver dag, men min hjerne, min krop og alt andet, siger noget ala: “Fuck jer, vi er lige ved at banke nogle forventninger og urealistiske planer op herovre!”.

Jeg vil gerne kunne lide julen. Og det har da hjulpet, at få alle de børn jeg har. For deres fuldstændigt overgearede og magiske måde at være glade for julen på, den smitter lidt. Men i virkeligheden synes jeg den er svær julen, og jeg går den ofte igennem med en mærkelig følelse indeni. I år skal jeg for første gang lægge hus til, hvilket er noget jeg har ville i mange år for at undgå for mange kompromiser og minimere bøvl. Og selvfølgelig for at samle alle børnenes mennesker under samme tag. Vi gør det i år, og forhåbentlig bliver det starten på en ny tradition …

Nu er december og dermed nedtællingen og forberedelserne skudt i gang. Og det her, det er min julekalender, hvor jeg hver dag vil opdatere jer omkring min juleplanlægning, om vi overhovedet når at blive klar, og om julestemningen kan indfinde sig (børnene får i øvrigt en vegansk chokoladekalender i år – Følg med i morgen, og læs om de har fyret mig som mor) …

1. december –

Jeg har aldrig prøvet det før, at stå for juleaften – Forestillingerne er mange, listen er lang og håbet lysegrønt.
Vi bor pt i et halvt hus, og jeg kan lige nu ikke se, hvordan vi skal nå i mål og lægge hus til de i alt 17 mennesker vi bliver d. 24.
Jeg lægger mildt ud med en nogenlunde overskuelig liste for i dag:
1. December

 • Pynt op med børnene (med julemusik, selvfølgelig. Ingen jul uden Justin Bieber, Mariah og Wham!)
 • Bestil et økologisk juletræ, hvilket åbenbart er sværere end først antaget
 • Start op på Nemlig.com indkøbslisten og book levering til d. 22. december

Kæft, hvor tjekket, mand! En liste. En voksen liste.
Så er det bare med at komme i gang…. Laver nok lige en kop kaffe først.

 

8 replies
 1. Signe Op. says:

  Kære Cecilie.
  I skal nok nå det. Og dét, I ikke når – det når I nok næste år. Eller finder ud af, at man slet ikke behøver at nå det.
  Her har vi haft år, hvor jeg har lavet ALT selv. Og vi har haft år, hvor pebernødderne og jødekagerne var fra gode gamle Karen Volf – og andre hjælpere til alt det andet. Og mine børn har ikke dårligere minder om sidstnævnte jul fremfor førstnævnte. Næh, de vil bare gerne se julekalender sammen med mig, få lidt ekstra godter og holde fast i traditionerne omkring selve juleaften. Hvilket vil sige: De lægger gaverne under træet om eftermiddagen, vi ser Disney`s Juleshow og der spises lidt godter til. Derefter mad og sluttelig dans om træet – og børnene finder en gave under træet på skift. Helt basic, egentlig.
  Da de var små, fik de gerne en pakke eller to om eftermiddagen, så de var lidt beskæftigede.
  Nu er mine børn snart 16 og 18, og særligt min datter (som er ældst) er pjattet med jul. Hun glæder sig til i aften, hvor vi skal sidde tæt og se julekalender. Er ikke lige sikker på, min søn brænder for dét, men øh… 😆
  Vi har holdt jul (altså juleaften) i ret mange år nu. Og det bliver nemmere med tiden, fordi man får opbygget nogle rutiner. Her er det fx sådan, at jeg d.23 koger risengrød til ris à l’mande, steger anden og parterer den (og gemmer en god del andefedt til at pensle den med, inden den varmes juleaften), laver sovsen (ja, SOVS!) og koger kartofler til de brunede af slagsen. Flæskestegen laver jeg først d. 24. Og så er d. 25 hellig! Dér står den på nattøj, guf, film og mere indgående kig på julegaverne.
  I år bliver vores jul noget anderledes.. for vi står midt i en skilsmisse, og godt nok har vi aftalt at holde jul sammen (i år, i hvert fald), men det er sgu lidt….. akavet (?)… Børnene og jeg bor stadig i vores “gamle” hus, og jeg sætter alt ind på, at deres sidste jul her bliver god. Selvom det hele er mærkeligt og svært.
  Men jul bliver det jo uanset (og det var egentlig dét, der lidt var min oprindelige pointe – altså inden jeg skrev en fri-stil..). Og børnenes bedste jule-minder er dem, hvor I er sammen – og Ikke om pebernødderne er hjemmebagte eller ej.
  Så fat mod! Det bliver en god jul, og ligemeget hvad du gør (eller ikke gør), så vil børnene føle det som det allerbedste. For du er deres mor, og du er én af de allervigtigste for dem. Og hvis vi efter jul spørger dem, hvem der er den bedste mor i verden, vil de uden tøven svare, at det er DU – uanset hvilke juleplaner og forventninger, du synes at have levet op til.
  Så; prøv at læne dig lidt tilbage og nyd det. Det skal nok gå! 😊
  Kh Signe

  Svar
 2. Nina Marquardsen says:

  Du kan købe et træ i potte, som bliver hentet og plantet ud igen! 100%øko hedder det vist (og mere ved jeg ikke) /N

  Svar
 3. Sofie says:

  Jeg har optur over den her julekalender! Tak for den 💕
  Jeg kan sagtens genkende følelsen, selvom ambitionsniveauet for min jul er utrolig lavt (jeg skal bare møde op med gaver og mand og barn) – men så begynder jeg også at tænke om jeg ikke burde sætte ambitionsniveauet højere? Og så kører tankespiralen…
  Jeg håber, at du kommer i mål med lige præcis den jul du gerne vil, men jeg ved også hvor svært det kan være at balancere forventninger, ambitioner og evner (for ikke at nævne tid). Så mest af alt håber jeg at du får taget flere skridt i retning af den rigtige balance for dig og din familie ❤️

  Svar
 4. Mette says:

  Kære snegl,
  Tjek evt Signe Wennebergs insta-opslag om juletræer. Vældig oplysende og faktisk anbefaler hun et helt alm rødgran fra “naboen”.
  Derudover; kender du så Sarah Skarums julebog? Den er med lister til forskellige ting og så kan jeg ret godt lide den tankegang om at hvis det egentlig ikke er supervigtigt, så lad være. Lav 3 ting virkelig godt fremfor 10 ting halvhjertet.
  Håber I får en dejlig december og jul uden flere syge børn.
  De bedste hilsner

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *