Hungry for change: Nye spisevaner, hvordan og hvorfor.

REKLAME FOR SIMPLE FEAST

For et par år siden skrev jeg et indlæg om, at vi længe havde levet som hvad jeg betegnede som hverdagsvegetarer, hvor vi kun spiste kød enkelte weekenddage og når vi spiste ude. Dette har ændret sig en del siden, og kødet blev i løbet af ret kort tid helt udfaset fra vores middagsbord, og var kun noget vi satte tænderne i, hvis det blev serveret for os. Senere blev den model også sløjfet i takt med at det er blevet nemmere og nemmere at spise plantebaseret langt de fleste steder. Fisk fortsatte vi med at spise en del år efter at vi havde givet afkald på gris og ko, og jeg spiste ind imellem kylling, men det blev også mindre og mindre. På nuværende tidspunkt er det mange år siden at jeg har rørt kød – også fisk. Også Michael er blevet langt mere plantebaseret i sine vaner, og jeg tror faktisk heller ikke, at han kan huske, hvornår han sidst har fået kød. Der har ikke som sådan været en dybere mening med det, andet end at det ikke smager os længere, og at det efterhånden er blevet unaturligt for os at indtage animalske produkter.


Planteburgeren fra Simple Feast er også en favorit (… Spot en sulten hund)

Uanset hvad man spiser, synes jeg at vi skylder os selv, dyrene, planeten og hinanden at se nærmere på vores vaner, og gøre noget der hvor vi kan. For os har den forskel været at fjerne så mange animalske produkter fra vores hverdag som muligt, og det har ærlig talt ikke været svært. Tværtimod, har det medbragt en masse fordele, vi spiser for eksempel grønnere og langt mere varieret end nogensinde, og så føles det rart i krop og sind.

Dermed ikke sagt at det er helt uden udfordringer. Særligt i form af fordømmelse og undrende (og nogle gange decideret dumme) kommentarer fra omverdenen. Vi skal ofte forklare en masse og have argumenterne i orden. Argumenter der ofte bliver mødt af Whataboutism af den helt store slags, og nogle gange nedgørelse. Det er en skam. Særligt fordi at jeg aldrig kunne finde på, at kommentere på andres valg. Jeg kan tænke mit, og det gør jeg også (!) og jeg synes ofte at det bliver enormt barnligt, når voksne mænd har behov for at vifte bacon foran mig, eller kommenterer på at jeg spiser dyrenes mad, og jeg får lyst til at blive trodsig og give igen, men har lært at det er bedre at holde mig på egen banehalvdel og fortælle om mit valg, til dem der er interesserede i at lytte til det, og så ellers bare spise min kaninføde i fred og ro.

Det er som sagt blevet nemmere og nemmere at spise plantebaseret, både fordi det er mere og mere normalt og udbredt, og man derfor både i supermarkeder og på de fleste restauranter og cafeer kan finde et ret stort udvalg helt uden kød og animalske ingredienser.

Og så er der SImple Feast som jeg flere gange har nævnt, og fortsat er enormt glad for. Vi har i over et år med jævne mellemrum bestilt måltidskasser hos Simple feast og er netop begyndt på det igen. Ikke hver uge, men en eller to om måneden, særligt i de perioder, hvor vi ved at vi kommer til at være ekstra pressede herhjemme tidsmæssigt.

Hvis I endnu ikke har prøvet Simple Feast kan jeg anbefale Family feast kassen som er den vi bestiller. I kan se de forskellige udvalg lige HER

Om man spiser animalsk eller ej, er det både smagfuldt og ikke mindst en nem måde at skrue ned for sit indtag af animalske produkter, hvis man ønsker at prøve. Kæmpe anbefaling herfra i hvert fald.

20 replies
 1. Marie says:

  Det er meget sjovt med den “rejse” I har taget. Primært af klimahensyn begyndte vi sidste år med 1 kødfri dag om ugen. Men vi har så småt fået flere og flere og nu er vi vel på en 3-4 stykker.
  Og når vi skal have kød, er det primært fisk og kylling. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har købt oksekød.
  Og jeg er virkelig overrasket over, hvor nemt det føles nu. Vi spiser stadig kød ude og jeg kan godt savne en bøf og vil ikke udelukke, at jeg vil købe en fra tid til anden.
  Men generelt er jeg all for vegetar retter. Det smager nice og er spækket med vitaminer og andre gode sager. Og kan mærke at jeg får mindre og mindre lyst til kød.
  Det veganske skridt er jeg endnu ikke klar til, da jeg simpelthen ikke synes, at erstatningsprodukterne smager godt. Dog er mange vegetarretter jo også veganske og det er nice nok.

  Hvad med ungerne? Giver I dem nogle former for kosttilskud – fx jern – eller bliver de dækket ind af bønner etc?

  Og folk er jo idioter når de kommenterer på andres valg.

  Svar
 2. Marie says:

  Vi er også – af flere årsager – blevet mere og mere kødfrie. Egentlig bare fordi det fungerer meget godt – hverken ungerne eller jeg er specielt tosset med kød, så det er meget naturligt. Vi er på ingen måde “fanatiske” omkring det, spiser egentlig bare, hvad vi synes smager godt, er forholdsvis sundt og nemt ar lave i en travl hverdag.
  Fra et klimamæssigt perspektiv synes jeg, det kan være svært. Jeg vil rigtig gerne gøre en ekstra indsats for klimaet, og forsøge at spise klimamæssigt fornuftigt – dansk, efter årstiden osv. Synes bare det er en jungle – og hvad der er“bedst” og “værst” rent klimamæssigt er ikke altid helt tydeligt.. Det bruger jeg i hvert fald en hel del tankevirksomhed på at forsøge at finde ud af😊
  Derudover helt enig – der er ingen grund til at kommentere på andre folks valg.

  Svar
 3. Sidsel says:

  Åh ja, det er noget lækkert mad fra Simple Feast. Desværre er jeg ene med den holdning herhjemme. Min mand, som ellers er opvokset som vegetar, synes ikke om det, og mine børn vil heller ikke spise det. Og så er det temmeligt dyrt. Men lækkert er det!
  Jeg har to spørgsmål: Jeg var selv vegetar (lakto-ovo) i mine unge dage, men jeg knækkede aldrig koden med pålæg. Hvad giver du dine børn med på madpakken?
  Og apropos dine børn, savner de slet ikke kød – især de to ældste?
  Vi spiser ikke kød så tit, men jeg tror, at mine børn ville være kede af at undvære især deres pølser og bacon.
  Det blev langt. Tak for at læse her ned til 🙂
  Hilsen Sidsel

  Svar
  • Sneglcille says:

   Til pålæg bruger vi:
   Hummus
   Pesto
   Kartoffel
   Tomater
   Figen
   Quinoasalat (kold kogt quinoa vendt i karry, Mayo, salt og peber – minder lidt om æggesalat)
   Vegetardeller
   Falafel

   Vi startede jo faktisk med at spise vegetarisk fordi at Otto, min ældste, ikke brød sig om kød. Leopold spiser kød hos sin mor, men han beder aldrig om det herhjemme. Så det virker ikke til at de savner det, nej 🙂

   Svar
 4. Helene says:

  Hvad er der på pizzaen? Det ser lækkert ud😊 Hvor mange personer bestiller I kassen til?
  Angående B12: er man ikke dækket ind med en almindelig multivitamin tablet?

  Svar
  • Sneglcille says:

   Kartoffel og porrer.
   Vi bestiller den til 4-5 personer, og der er ofte mad tilovers som vi bruger til madpakker eller frokost.

   Nej, ikke helt. Når man ikke spiser mejeriprodukter er ekstra b12 en god ide 🙂

   Svar
 5. Nana says:

  Hvad gør I med institution – har I givet besked om at de to yngste ikke skal have animalske produkter? Herhjemme lever vi næsten vegansk, men den ældste spiser hvad hun vil i børnehaven. Det er egentlig helt fint, men der er også noget i mig, der godt gad at vi som familie tog den hele vejen og levede vegansk. Og så er der bare lige tankerne om reaktionerne 🙂

  Svar
  • Sneglcille says:

   I børnehaven og skole får de madpakker med, så det er nemt. Loulou får overvejende vegetarisk mad i vuggestuen, men jeg har samme overvejelser som dig.

   Svar
 6. Julie says:

  Virkelig interessant indlæg, selv om det er reklame 👍🏼 Jeg vil gerne indføre en kødfri dag i ugen og har endelig fået manden med på ideen, så det er da første skridt. Veganer tror jeg aldrig, jeg bliver, da jeg ikke har lyst til at undvære æg og ost, men jeg har skiftet ud, hvor jeg føler alternativet giver mening for mig. Som f.eks. havredrik i kaffen og Smørbar på brødet.

  Svar
 7. Ingeborg says:

  Det er folk som dig, der inspirerer en masse mennesker, uden at fordømme, der gør, at det gradvist bliver mere og mere normalt – og dermed også både nemmere og acceptabelt – at spise vegansk/vegetarisk. Så mega tak for det! (fra en det stadig er på stadiet med at forsøge sig med et par kødfri dage om ugen)

  Svar
 8. Inger says:

  Bare lige af nysgerrighed, bager I også uden smør og æg? Vi lever også vegetarisk og vil gerne gå over til vegansk da begge vores børn er laktoseintolerente, men jeg er vokset op med alle min mors gode kageopskrifter og har svært ved at finde gode veganske alternativer. Har du god erfaring med det?

  Svar
 9. Charlotte says:

  Folks madvaner blander jeg mig ikke i men Simple Feast er jeg ikke imponeret over. Se nedenfor hvorfor. Kort fortalt er det et firma i skattely der ikke bidrager til det danske samfund.

  Simple Feast blev grundlagt i 2015 af Jakob Nordenhof Jønck og Thomas Stilling Ambus. Samme år blev de begge forgyldt, da deres tidligere projekt, løbe-app’en Endomondo, blev solgt til et amerikansk firma.

  Ifølge Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret, muliggør selskabskonstruktionen bag de grønne måltidskasser, at man kan undgå at betale skat.

  – Det setup, man har, muliggør, at man kan flytte penge til USA, som man ikke skal betale skat af, fordi man er placeret i et skattely, hvor der ikke er nogen skattebetaling, forklarer han om Simple Feasts virksomhedsstruktur.

  Ikke ulovligt
  Både Lars Koch og Torben Bagge understreger, at der ikke er noget ulovligt ved, at Simple Feast er ejet af en virksomhed med base i Delaware.

  – Der kan jo være nogle kommercielle grunde til, at man ejes af en virksomhed, der tilfældigvis ligger i et skattely. Jeg har dog umiddelbart svært ved at se den forretningsmæssige sammenhæng i, at man er placeret i Delaware, der tilfældigvis er et skattely, siger Torben Bagge til Ekstra Bladet.

  Såfremt Simple Feast vil ind på det amerikanske marked og levere måltidskasser i Delaware, giver det god mening, at virksomheden har adresse i det kendte skattely, lyder det fra både Torben Bagge og Lars Koch.

  Men det har der siden stiftelsen ikke været tegn på.

  Det seneste regnskab fra selskabet bag Simple Feast viser et underskud på omkring 40 millioner kroner, men hvis selskabet eksempelvis bliver solgt, kan skattely-modellen blive aktuel, vurderer Torben Bagge:

  – I det omfang at man måtte komme til mange penge, er muligheden den, at man kan flytte penge til et sted på jordkloden, hvor man kan trække dem ud uden at skulle betale skat.

  – Vi kan ikke sige noget om deres motiv, men vi kan konstatere, at de har muliggjort det.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Artiklen du har hentet teksten fra, fra Ekstrabladet D. 11. August, er den eneste, der er skrevet. Ingen andre har skrevet om sagen, hvilket siger en del, synes jeg.

   Simple Feast betaler skat i Danmark, og har beviser for dette. Mange store firmaer har et moderselskab i Delaware – Særligt dem der er startet op i USA, hvilket er tilfældet for Simple Feast. Jeg har kun kunne finde dokumentation for, at Simple Feast har deres på det rene, ellers havde jeg ikke fortsat mit samarbejde med dem.

   🙂

   Svar
 10. Mette says:

  Det lyder både lækkert og fornuftigt, sådan som I spiser. Vi bor i USA, hvor jeg næsten synes, det kan være lige omvendt – at jeg kan føle mig “uden for” til tider, fordi jeg er i undertal som kødspiser; i hvert fald er jeg ikke med på beatet. Misforstå mig ikke – jeg elsker vegetarisk og er lige som dig, af den holdning, at folk må spise præcis som de vil, og at det er langt mere klædeligt bare at passe sin egen butik.
  Det har altid undret mig, hvordan nogen kan se det som en provokation, at andre gør noget andet end dem selv…
  Længe leve forskellighed!

  Svar
 11. Lina says:

  Kæmpe highfive herfra og tak for inspiration! Jeg er meget interesseret i detaljerne – spiser I heller ikke æg og slik med gelantine? Vi har kødfri dage men kunne godt bruge inspiration til at blive endnu bedre. Måske vil du lave et indlæg om nogle af jeres “alternativer” til kød eller fødevarer med animalske prdukter i.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Jo, men så lidt som muligt. Vi har ikke købt æg selv i mange måneder. Slik og chokolade er en af de rigtig svære, synes jeg. Men vi forsøger at styre udenom så meget som muligt.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *