God travlhed, genfunden glæde og en seriøs fremtidsangst

Jeg skal lige love få at ferieladheden og de rolige hverdage er overstået. Der er gang i den på alle måder og dagene flyver afsted. Jeg har rigtig meget energi de her dage, og smiler over hele hovedet. Indrømmet, bloggen bliver forsømt en anelse til fordel for brainstorms, podcastoptagelser, møder, andre skriverier og planlægning af resten af året. Men jeg skal nok komme efter det. Sommerens feriepause fik mig for alvor til at forstå, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Både for mig og jer. Og jeg bliver nødt til at skrue ned for mine egne forventninger, samt forestillingen om jeres. Jeg kan ikke det hele, og det skal jeg heller ikke. Den tankegang har virkelig fået inspirationen og lysten til at skrive, skabe, drømme og turde ting, til at blomstre. Jeg har dermed taget nogle chancer, rykket på gamle ideer, skruet op for noget og ned for andet – Og det føles … Godt, trygt og alligevel en anelse skræmmende.

Rachel og jeg har langt om længe fået godt gang i Voksen ABC igen og jeg er ved at være klar til at opstarte en idé jeg har haft virkelig længe og har samtidigt fået ro i maven omkring en masse, der tidligere har gjort mig urolig og har hæmmet mig. Jeg nyder det så længe det varer, og det gør at jeg går rundt og føler mig næsten nyforelsket det meste af tiden og det er skidefedt for alvor at have fundet arbejdsglæde og kreativiteten tilbage igen.

Jeg tror, tænker og håber at resten af 2019 bliver helt vildt lækker.

Men. Det er en lidt ambivalent følelse. For der er noget andet også.  Nemlig en anden følelse, der sidder på ryggen af mig og tynger. Én der bekymrer mig, og som får mig til at tænke en masse, mærke en masse og genoverveje en hel masse mere. Én der gør mig bange, fortvivlet og ked af det.

Det handler selvfølgelig om vores planet. Om vores fremtid. Om klimaet, naturen, det hele. Helt generelt, og så selvfølgelig det uhyggelige i at Amazonas lige nu står i flammer, og at mediedækningen af det har været næsten usynlig. Jeg er rimelig opdateret på nyheder normalt og følger en del med, og alligevel fik jeg først nys om det i går. Regnskoven, der i forvejen var i fare for al for hurtig og på mange måder unødvendig udryddelse. “Jordens lunger” har jeg set flere omtale Amazonas som, hvilket er en virkelig fin, malende og i dette tilfælde forfærdeligt billede. Selvom jeg kan forstå, at det ikke som sådan er hverken unormalt eller udover det sædvanlige at der opstår brand i regnskoven og at der har været det en del gange bare i år – Det anede jeg ikke- ændre det ikke på, at jeg ved det nu og at det er skide uhyggeligt og at det får mig, og forhåbentlig rigtig mange flere til at tænke på og tale endnu mere om, hvad fanden man kan gøre, for at passe på det vi har. På planeten, klimaet og hinanden.

Og nej nej, jeg VED godt at jeg selv er skyldig i rigtig meget CO2 udledning, og at jeg på mange måder også er en skurk på den konto. Det er vi mange, der er. De fleste af os faktisk. Og man tør jo nærmest ikke længere tale højt, om de ting man gør, af frygt for at få udpeget, alt det man ikke gør. Sådan har jeg det i hvert fald.

Men det synes jeg alligevel vi skal gøre. I dag. Lige nu.

Jeg så nemlig, at Caroline Thorsfelt @carolinethorsfelt på Instagram havde lavet en spørgerunde, hvor folk kunne fortælle, hvilke bæredygtige tiltag de har i deres hverdag, og det var simpelthen så inspirerende, at læse folks svar. Så jeg vil gøre hende kunsten efter, og spørge jer, hvilke ændringer I har gjort, eller hvad I overvejer at gøre for måske at kunne gøre en forskel for klimaet og vores planet.

Måske vi kan inspirere hinanden.

Uden fordømmelse.

Ingen dårlig samvittighed, kun inspiration.

Jeg starter:

Vi lever overvejende plantebaseret herhjemme. Jeg har ikke spist kød i mange år og holder mig så vidt muligt fra alle animalske fødevarer.

Jeg køber væsentligt færre nye ting

Jeg undgår plastikposer, vandflasker i plast, tager aldrig plastiklåg til to go kaffe (prøver at huske min egen kop, men når det glipper er intet låg det næstbedste) og bruger ikke sugerør.

Vi bygger primært bæredygtigt i vores renovering

Jeg har sagt nej til alle flyrejser i 2019 (jeg ved godt, jeg fløj meget i 2018, og at vi har en længe planlagt rejse med mine forældre i 2020, så dette punkt klinger muligvis lidt hult. Men jeg har faktisk aktivt fravalgt det i 2019, og kommer også til at gøre det fremover med få undtagelser)

Vi affaldssorterer og genbruger

Vi forsøger at undgå madspild (det er faktisk en af de rigtig svære, synes jeg)

Jeg samler skrald hver dag. Nogle dage meget. Andre dage lidt.

Jeg oplyser og underviser mine børn om bæredygtighed og forsøger at forklare dem, at det er vigtigt at vi allesammen hjælpes ad.

Måske kommer jeg i tanke om flere punkter … Jeres tur! Jeg håber I vil være med. Igen; inspiration. Ingen løftede pegefingre. Hverken overfor mig eller hinanden. Tak.

 

 

 

56 replies
 1. Viberg says:

  – Vi har skåret gevaldigt ned for kødindtaget. Selv min kødelskende mand er med på.
  – Jeg cykler når jeg kan frem for at tage bilen. Vi har også købt cykeltrailer, så jeg kan aflevere børn uden at starte en motor.
  – Undgår plast så vidt muligt hver dag.
  – Køber gerne lokale varer.
  – Køber og sælger genbrug til ungerne. Elsker at tingene går i arv.

  Svar
 2. Emilie says:

  Hej Cecilie

  Vil starte med at sige, at du er virkelig inspirerende at følge med hos og bare virker som et rigtig rart menneske og en god mor for dine børn 🙂

  Ændringer som jeg har gjort er:

  – Primært at bruge cyklen
  – Skrue ned for kød og dermed lave flere vegetariske retter. Må nok erkende, at jeg ikke kommer til droppe kød 100%
  – Købe mit tøj på loppemarked og dermed købe væsentligt mindre tøj fra ny – hvilket også er godt for pengepungen
  – Grundig affaldssortering
  – Mindre tøjvask. Førhen havde jeg tendens til at vaske alt tøj efter det var brugt en enkel gang, men det meste af mit tøj bruger jeg nu mange/flere gange før det ryger til vask.
  – Så vidt muligt at købe dansk.

  Svar
 3. Tina says:

  Jeg går op i hvor min mad kommer fra. Da jeg stoppede med og spise kød, dog primært fordi jeg ikke kan li det, begyndte jeg jo så også og spise mere frugt og grønt. Det gik dog op for mig at det hjælper jo ikke klimaet særlig meget, når mine soyabønner er fløjet ind fra det store udland, eller spise frugt og grønt der ikke er i sæson. Så det har jeg stor fokus på. Ellers bare det sædvanlige, mindre plast, genbruger, mindre madspild osv. Der udover har jeg så lige lært at man bør undgå sort tøj, da man åbenbart bruger ekstremt meget vand i denne proces. Den er sku lidt svær og sluge

  Svar
 4. En der drømmer om afgifter says:

  Jeg flyver mindre og har sagt nej til at flyve transatlantisk. Jeg vil dog gerne rejse langt med fly igen på et tidspunkt, men så tænker jeg at “spare op” og holde orlov og være afsted i lang tid fx en gang hvert femte år fremfor en transatlantisk ejse om året. Håber virkelig, at der indføres en seriøs (!) CO2-skat (på bl.a. fly, kød og tøj) og at indtægterne fra skatten bruges til at forbedre togforbindelser og gøre dem billigere, klimavenlig energi etc. En sådan skat ville automatisk få mange til at ændre adfærd, tror jeg.

  Svar
  • Marie says:

   Enig! Vi flyver én gang hver tredje til fjerde år. På arbejde siger jeg nej tak til flyrejser og tager kun toget (mit arbejde kræver kun ture i Norden). Vi skal dog til NZ og besøge familie i 2023, der planlægge vi to måneders orlov. Vi fløj én gang her i 2019 og én gang i 2016. Vi har ingen bil, men cykler/tager det offentlige til alt. Jeg blev vegetar for ti år siden, min mand spiser kød én gang om ugen. Mine børn spiser kød en sjælden gang. Alle gaver til børnefødselsdage er genbrug fra Reshopper eller loppemarkeder. Vi affaldssorterer, vi har en vild have med plads til insekter. Vi er meget i naturen, og lærer vores børn at holde af den. Vi skifter af princip ikke det gamle, grimme køkken, da det fungerer. Vi skifter dog taget snart for at spare på varmen – og ja vi bor i en stor villalejlighed, så der synder vi. Jeg har skåret kraftigt ned på mit tøjforbrug – det er svært for mig – og jeg køber stort set kun genbrugstøj. Vi køber kun genbrugsmøbler, hvis vi skal have noget. Jeg taler meget med mine børn om bæredygtighed, om at spare på vandet (det husker vi for Narhvalerne skyld 😊), vi samler affald og bruger glasbeholdere til vores mad. Men jeg er bange, og jeg er i vildrede, for jeg føler, at vi er alt for sent på den. Jeg tænker dagligt over, hvilken klode jeg og vi mon efterlader til vores børn, hvad det er for en rædselsfuld virkelighed mange befinder sig i allerede nu pga. klimakrisen, og det kan gøre mig fuldstændig lammet.

   Svar
 5. Ida says:

  Det giver SÅ god mening med de her indlæg hvor vi kan inspirere hinanden. Nogle gange ligger mulighederne lige for, men man har bare ikke opdaget det gør nogen kommer med ideen. Som f.eks da en anden blogger skrev at hun bruger alt det plastik som alligevel kommer ind i hjemmet (plastikposer fra rugbrød, poser som nyt tøj fra nettet kommer i osv) til at pakke brugte bleer ind i. Tænk sig at jeg ikke selv var kommet i tanke om det, men jeg har gjort det lige siden.

  Du skal også roses for at komme med nogle gode opskrifter hvor man ofte kan bruge flere forskellige grønsager = får brugt rester fra grønsagsskuffen.

  Er så træt af de løftede pegefingre, de demotiverer mig helt vildt. Kunne være fedt hvis de kunne undgås herinde hos dig 🙂

  Svar
 6. Nikoline says:

  Jeg køber kun genbrugstøj (dog ikke strømper og undertøj, kun hvis der stadig er mærke i)
  Bruger ligesom jer ikke sugerør
  Cykler eller går til alt hvad fysikken lige kan bære eller hvad man skal sige, eller også taget jeg bussen eller toget
  Spiser sjældent kød
  Tager korte bade sjældent. Meget kan ordnet blot med en vaskeklud:))
  Køber mad i de der butikker uden emballage

  Svar
 7. Mette says:

  Fedt med sådan et indlæg! Jeg synes virkelig jeg prøver at tænke på miljøet dagligt, og også få det indprentet hos min familie mv. Men det er sgu svært!
  Nogen af de ting jeg gør er:
  – Har altid vandflaske med mig
  – Komposterbare og miljøvenlige fryseposer (lavet af naturmidler – og ikke plastic) til de ting der kræver den slags
  – Tager toget på arbejde
  – Skåret kraftigt ned på mit forbrug generelt
  – Muleposer med når jeg handler (overalt egentlig)
  – Køber mange ting brugt
  – Og endelig er jeg begyndt at vaske med et EcoEgg, som er meget mere miljøvenligt og godt end almindelig vaskepulver mv.

  Svar
  • Marie says:

   Lige til de der ego eggs, så læste jeg i Tænk at vaskemiddel stort set ikke belaster vores miljø. Jeg aner intet om det, men faldt over det og gjorde at jeg lige ventede med st investere i dem:)

   Svar
   • Mette says:

    Jeg ser på det sådan her: jo mindre kemikalier jeg sender ud (især med vores vand), desto bedre 🙂 Og med et EcoEgg sender jeg praktisk talt ingenting ud 🙂
    Men det er især primært hvis man bruger skyllemiddel osv., at man ikke er så rar overfor miljøet :-/
    Og så er det bare enormt rart at slippe for at skulle købe vaskemiddel ofte, slippe for emballagen, plastic’en osv. 🙂

    Svar
  • Sara says:

   Hvilke “plastik”poser bruger du? Jeg bruger glas til alt, men savner plasticposer til fx når der er stop madspilds bananer (som jeg så fryser til at lave “is” af). Poserne fra maistic synes jeg ikke holder overhovedet. Tak 🙂

   Svar
 8. Marie says:

  Jeg samler i øvrigt også alle hårelastikker op fra jorden, og vasker dem. Jeg har ikke købt hårelastikker i årevis. Det er ikke ulækkert, de kan vaskes i maskine i en vaskepose eller lægges i blød i en balje.

  Svar
 9. Maria says:

  Super godt indlæg – meget inspirerende!! TAK!
  – vi undgår så vidt muligt madspild
  – vi har skåret kraftigt ned på kød
  – vi skraldesorterer indenfor alle kategorier
  – jeg benytter en organicup
  – vi har skiftet plasticsugerør ud med genanvendelige bambussugerør
  – vi har skiftet plastictandbørster ud med bambustandbørster
  – vi bruger muleposer frem for plasticposer
  – vi har drikkedunke med overalt
  – vi har købt en (brugt) ladcykel, så nu holder bilen stille mange dage
  – vi taler med børnene om vigtigheden af at passe på vores jord
  – vi køber brugt, når det giver mening, men kunne godt blive bedre
  – bruger glas til opbevaring af mad fremfor plasticposer/film, når muligt
  – vi sælger eller videregiver brugbare sager, som vi ikke selv benytter

  Svar
 10. Sarah says:

  Jeg køber ikke nyt tøj, møbler, interiør mv. Mit forbrug er i det hele taget lavt, og jeg holder mig på et minimum af skønhedsprodukter og prøver ikke nye produkter. Jeg laver en del af min makeup selv.
  Jeg smider ikke mad ud og har fløjet tre gange i mit liv (til gengæld har jeg rejst meget med offentlig transport). Jeg har permanent flystop.
  Jeg ejer ikke en bil og bosætter mig steder, der muliggør, at jeg kan cykle eller tage offentlig transport til arbejde.
  Jeg interesserer mig for bæredygtig arkitektur og går eksempelvis udenom beton, ligesom jeg (vi) bor småt og altid gerne vil gøre det.
  Jeg har et arbejde, der fokuserer på oplevelser og læring frem for salg af produkter og overforbrug.
  Jeg bruger mine ting op i stedet for at købe “klimavenlige” alternativer, når tingene stadig virker.
  Jeg har ikke spist kød i otte år, men jeg arbejder stadig på at spise mere bæredygtigt. F.eks. spiser jeg voldsomt mange kartofler.
  Jeg går i bad cirka to gange ugentligt og vasker hår hver tiende dag. Håndvasken kan klare en hel del på ingen tid.
  Jeg undgår – så godt som jeg kan – plast, og jeg arbejder i det hele taget med at producere mindre affald. Jeg planlægger at lave et lille projekt, hvor jeg for en længere periode beregner min affaldsproduktion.
  Jeg lader mig inspirere af debatter og taler med min omgangskreds. Vi forsøger at få nuancer og ‘det hele liv’ med, når nogle af mine venner f.eks. taler om at fravælge at få børn pga. angst for klimaet.

  Svar
   • Sneglcille says:

    Jeg synes, det lyder virkelig spændende og inspirerende, Sarah. Tak for input.

    Jannie, som sagt havde jeg håbet, at vi kunne holde kommentarsporet uden fordømmelse. Vi lever allesammen forskelligt og det bliver vi nødt til at respektere. Din kommentar er måske ikke ment så tarvelig som den fremstår, men jeg synes til en anden gang, at du skal genoverveje, inden du taster en kommentar som ovenstående til et andet menneske. Ingen får noget ud af sådan en udmelding.
    God fredag

    Svar
    • Sarah says:

     Hej Cecilie (og alle andre)

     Jeg kan forresten anbefale at tjekke op på zero waste, evt. Bea Johnson, blot til lidt inspiration til at nedsætte sin produktion af affald. Det hele er jo noget med ‘keep it simple’ – også for os, som f.eks. godt kan lidt at smide lidt krudt i hovedet en gang i mellem.
     Rigtig god weekend.

     KH

     Svar
   • Sarah says:

    Hej Jannie
    Jeg har et dejligt liv med et job, jeg elsker, og skønne mennesker omkring mig. Desuden har jeg rejst virkelig meget i Europa – bare ikke med fly. Med hensyn til forbrug er mit liv ret simpelt, hvilket betyder, at jeg har plads til en masse oplevelser og spontane beslutninger. Det ved jeg ikke, om du er i stand til at forestille dig. For mig er det en meget fattig og kedelig præmis at gå ud fra, at et nogenlunde bæredygtigt liv er et kedeligt liv.
    Det kunne være fedt, hvis dine inputs var lidt mere konstruktive i stedet for at smide fordømmelser uden at kende vedkommende, du taler til, her i kommentarfeltet.

    Svar
    • Sara says:

     Hvor lyder det til at du lever et rigt, givende og spændende liv i overensstemmelse med dine værdier. Tillykke med det ❤️

     Svar
 11. Anne Mette says:

  Fint indlæg og hvor er det dejligt med din blomstrende inspiration og glæde ved arbejde.

  Hjemme hos os er vi begyndt at:
  – bruge stofkarklude i stedet for “engangs klude” der giver mikroplast i vores afløb.

  -lærer min søn at samle skrald og ikke at spise affald i naturen

  – bruge madkasser til børne os og børnene for at spare på plastpost og staniol/film

  – vi har ingen trørretubmler

  – cykler mere i hverdagen end vi bruger bil

  – affaldssortering. Vi er startet man kan være endnu bedre

  – spare på at vaske tøj for tit og starter kun maskinen, når den er fuld

  – køber meget genbrug til vores søn og mig selv.

  – genanvenlige vandflasker

  Tiltag jeg i fremtiden vil prøve at forbedre er: købe genanvenlige sugerør. Droppe engang vat, sorterer mere affald og skrue ned for kødforbruget.

  Svar
  • Camilla says:

   Så mange fine tiltag! Og du gav mig et godt grin, tak for det! Synes det er fornuftigt at lære sine børn ikke at spise affald i naturen, selvom det selvfølgelig også kunne afhjælpe nogle problemer 😀

   Svar
 12. Signe says:

  Jeg køber kun bæredygtigt tøj. Helst genbrug, men fra nyt køber jeg bæredygtigt.
  Genbruger også alle små poser mv til brugte bleer.
  Bruger sjældent vådservietter, men blot en våd bomuldsklud.
  Skåret meget ned på kød i familien.

  Svar
 13. Randi says:

  Vi er herhjemme begyndt at reparere ting der går i stykker. Fx gik plastikstangen man åbner ovnen med i stykker, og dermed også mekanismen der holder glassene i ovnen sammen. Min automatreaktion var at vi må udskifte ovnen, men min kæreste skruede et stykke hjemmeskåret træstump fast, og voila, ovnen virker igen. (Og træet har ingen kontakt med den indvendige del af ovnen). På samme måde gik remmen på min taske af, og blev syet fast igen med et ekstra stykke stof, istedet for det stykke læder, der hæftede den før.

  Jeg gemmer gavepapiret og gavebånd når jeg/vi får gaver, og pynter de steder hvor der har siddet tape tidligere med glansbilleder eller andet.

  Vi kører kun 100 kilometer i timen på motorvejen – derved sparer man en masse benzin (selvfølgelig ville man spare mere ved at tage tog og bus, men alle små tricks gælder)

  Svar
 14. Katrine says:

  Vi tænker også rigtig meget på miljøet og fordi vi blandt andet er afhængig af at have to biler, så gør vi rigtig meget andet for at opveje det.

  Vi:
  – affaldssorterer rigtig meget
  – vi køber primært svanemærkede produkter både til kropspleje, opvask og rengøring
  – vi køber så meget økologisk mad som muligt
  – vaskemiddel er erstattet af en Ecoball (kan købes i Normal til 80 kr og holder op til 147 vaske)
  – skyllemiddel er for mange år siden erstattet af eddike (og nej tøjet lugter ikke af eddike + det afkalker vaskemaskinen = win win)
  – vi bruger meget lidt plastfolie og staniol og erstatter i stedet med svanemærket madpapir og elastikker, hvor sidstnævnte kan genbruges mange gange) + beeswax wrap
  – plastbøtter udfases efterhånden til glas
  – vi har egne drikkedunke med på ture
  – nul sugerør i husholdningen
  – stofnet til indkøb og shopping
  – vi har altid en pose med på tur, så vi kan samle skrald op i naturen. Det bliver næsten en konkurrence om at finde mest for os og børnene.

  Hmmm…der er sikkert mere, men det blev da alligevel til en del, når man sådan putter det i listeform 🙂

  Svar
 15. Helene says:

  Misforstå mig ikke: alle bæredygtige tiltag i det daglige er kærkomne MEN i det store og hele rykker det meget lidt. Desværre. Det alt afgørende er, at politikerne tager ansvar og handler NU så der kommer en verdensomspændende klimaplan. Ellers er jeg sgu bange for, det snart er for sent… så råb op, deltag i debatten og giv lyd!!

  Svar
  • Marie says:

   Det er rigtigt, jeg stemmer også grønt og råber op, udover at vaske brugte hårelastikker, flyve mindre og tale med mine børn om narhvaler😁 Men jeg det er vigtigt at gøre noget i det små, for hvis ’systemet’ og magten får lukket os ind i den tro, at vi ikke kan forandre noget, så bevarer vi status quo. Jeg tror på, at der er strukturer, som skal ændres, men hvis vi ingenting gør i hverdagen, så genopførte vi bare strukturerne – der skal mennesker til at forandre et råddent system, for det er mennesker, der skaber systemet!

   Svar
  • Sarah says:

   Hej Helene

   Helt enig i, at vi skal deltage i den politiske debat og presse på. Men mht. vores egne små liv, kan man også se således på det: Vi stemmer, hver gang vi forbruger.

   KH

   Svar
 16. VenterpaavinBlog says:

  Alle mine ‘tips’er nævnt (nul madspild, glassugerør, affaldsortering, posegenbrug fra madvarer, stofnet at handle med, gå/cykeltransport, korte bade og at sætte tøj til genbrug mv), men vil lige sige tak til alle Jer kloge damer, for nye gode ideer – især den med at der findes fryseposer, der er bedre for miljøet end de gængse, skal jeg have undersøgt 💪🏻. Dem kendte jeg nemlig ikke. Rigtig fint med et sådan indlæg.

  Svar
 17. Maria Louise says:

  Den følelse kender jeg også, og den er lammende og skræmmende! Her er mine “dots of comfort”, for reel forandring kræver politisk handling:
  – Vi har husstandsmedlemsskab af Danmarks Naturfredningsforening
  – Vi lever 80% vegetarisk
  – Jeg har aldrig været en frequent flyer (har fløjet 9 gange i mit 32-årige liv, aldrig uden for Europa, min mand har til gengæld arbejdet som fotograf i rejsebranchen og fløj flere gange på de 6 mdr end jeg har gjort nogensinde 🤷🏼‍♀️)
  – Vi planter nye buske og træer i vores have (med fokus på diversitet og forskellige blomstringsperioder)
  – Vi sprøjter aldrig i ovennævnte have
  – Vi har et ekstremt lavt madspild
  – Mit job er bæredygtigt (arbejder med kommunikation og formidling på et bibliotek; bæredygtigt på mange måder)

  Svar
 18. Julie says:

  For dælen en god idé! Lad os inspirere hinanden i stedet for at pege fingre.. Hjemme hos os har vi gjort;
  – Køber primært genbrug eller arver
  – Ved køb af nyt foretrækkes bæredygtige materialer
  – Ingen flyrejser i 2019 og ej heller planlagt
  – Toiletpapir lavet af brugte mælkekartoner
  – Bio poser som er nedbrydelige
  – Affaldssortering
  – Kødfrie dage, når manden ikke er hjemme (kan endnu ikke lokke ham)
  – Køber primært dansk
  – Tørretumbler bruges sjældent, men har købt Cocoon uldbolde, som mindsker tørretiden og dermed energiforbrug

  OG så vil jeg da STRAKS undersøge EgoEgg nærmere..

  Svar
 19. Camilla says:

  Tak for dejlig inspiration og tak for at minde om, hvor meget vi allerede gør.
  Vi forsøger at minimere madspild. Det føles så dumt at smide mad ud. Derfor smager vi på og lugter til maden, før den evt bliver kasseret. Jeg vurderer også holdbarhedsdatoen i butikken og køber ikke nødvendigvis det mest friske, hvis jeg ved jeg kan nå at bruge det.
  Vi har indført kødfrie dage.
  Vi køber gerne lokalt og spiser stort set kun efter hvad der er i sæson, men kaffe og chokolade er svære at undvære. Vi køber aflad for det ved ofte at vælge rainforrest alliance og fair trade.
  Jeg strikker mine egne bomuldskarklude og giver også væk til familie og venner.
  Slukker lyset i de rum, hvor vi ikke opholder os.
  Tørrer aldrig tøjet i tørretumbler og har skruet ned for centrifugeringshastigheden i vaskemaskinen for at mindske slid på tøjet.
  Affaldsorterer i alle fraktioner kommunen kræver, også selvom det er øv med bananfluer -de koster lidt ekstra på bioposekontoen, så de ikke invaderer hele lejligheden.
  Køber kun nyt tøj, når det andet er slidt op. Jeg vil gerne lære nogle husmorfif til at reparere tøj og andet, så tingene holder længere.
  Vi ejer ikke en bil, så vi går/cykler/tager bus og tog.
  Men Rom blev ikke bygget på en dag. Det næste skridt for os er at udskifte skuresvampe, opvaskebørster, tandbørster og plastikposer til alternativer uden plastik, forsøge at nedbringe affaldsmængden, huske muleposen hver gang og spare på vandet.

  Svar
 20. Rose says:

  Dejligt indlæg ❤️
  – Købestop af tøj i et år (Jeg har snydt lidt, og købt undertøj og en regnjakke, samt byttet en gave til sportstøj)
  – Fremtidige planer om hovedsageligt/kun at købe genbrugstøj
  – Bibliotek i stedet for køb af bøger
  – “Need to have vs. Nice to have”. Jeg vurderer nøje inden jeg køber noget
  – Strikkede karklude
  – Hæklede rondeller til makeupfjerning
  – Begrænset brug af makeup
  – Lader haven være lidt mere vild, så der bliver bedre plads til flere dyr og planter
  – Øver mig i at spise mere friskt og plantebaseret
  – Cykler til arbejde
  – Sanker mad fra naturen (af og til)
  – Lapper mit tøj
  – Tøj med genstridige pletter kommer til rens i stedet for at blive smidt ud
  – Udsætter behov (Ny sofa, ny computer, ny seng, nyt sengetøj, nyt køkken, ny cykel, maling af stuen, nye badeværelsesmøbler), det hele kan vente
  – Stoppet med at bruge neglelak
  – Donerer ting til genbrug
  – Har lært at strikke (Slow fashion, hvor tøjet bliver passet bedre på, er af bedre materialer, og har været lærerigt og skønt at lave)
  – Bor småt (selvom drømmen er at bo i noget større, så er det godt for varmeregningen, og begrænser muligheden for at have en masse ting)
  – Nyder naturen ude i naturen. Plukker sjældent blomster til buketter (Jeg vil gerne lade blomsterne stå udenfor)

  Svar
 21. Majbritt says:

  Vi giver al vores madaffald til hønsene, og får lækre æg i retur. Når vi tager på ferie, tager vi bilen og kører til vores byttebolig et sted i Europa. Vi bytter lige over. De bor i vores hus, og vi bor i deres. Ingen udgifter, kun til transport.
  Mælkeprodukter valgt fra, tager dog tilløb til kødet.
  Den almindelige shampoo i plasticflaske er fravalgt, og erstattet af en shampoobar – fantastisk.

  Svar
 22. Sofie says:

  Jeg synes at det er så dejligt med fokus på at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.

  *Hjemme hos os har vi udskiftet alle klude/svampe/opvaskebørsten etc. med naturlige produkter. Meget gerne noget der også kan komme i komposten, når de er brugt færdig.

  *I stedet for køkkenrulle, som bruges en gang og smides ud har vi købt bambuskøkkenrulle, hvor hvert ark kan vaskes mange gange.

  *Vi køber primært økologisk og gerne sæsonvarer, samt så lokalt som muligt.

  *Alle rengøringsprodukter er så miljøvenlige som muligt i indhold og emballage.

  *Vi bruger vores tøj længe og vores tre drenge arver af hinanden. Når det ikke kan holde til mere ryger det til genbrug eller anden tøj aflevering, så det kan genanvendes i tøjindustrien.

  *Vi laver madplan på afgrund af hvad der skal spises op og prøver at planlægge for at undgå madspild.

  *Skraldesortering.

  *Alt der er i haven bliver i haven til gavn for natur og dyreliv -og vi har en bette rækkehushave. Så et vildt hjørne, biplanter og fokus på at have blomster så stor en del af året som muligt.

  Tiltag som vi skal have gang i:

  -Emballagefri shampoo og shower sæbe.
  -Vaskeæg til vaskemaskinen.
  -Vatrundeller i bomuld i stedet for vat.

  Svar
 23. Sissel says:

  Interessant indlæg, men…

  Jeg må ærligt erkende, at jeg har svært ved at se, hvorfor du går ind i debatten om klimaet, når du selv lever af at “lokke” andre til merforbrug i form af tøj etc. Uden at gøre det på et ordentlig grundlag. Det snyder bare så mange flere mennesker, end du regner med.

  Jeg har endnu ikke set en fredagsfølger, hvor du ikke har en ny trøje/kjole på, som du også svarer hvorfra den er.

  Og det er helt fint, for jeg har før selv været lokket med i fælden og købt en kjole fra Boozt 🙂

  Jeg har det helt fint med, at det er dit erhverv. Det klinger bare så hult, når du går ind i debatten, fordi du ikke fortæller det nuanceret såsom Mette Marie Lei Lange gjorde.

  Jeg ved godt, at der skal brød på bordet, og at din beautyfavoritter skifter alt efter, hvem der betaler mest for at gøre reklame for deres produkter.

  Men det ville klæde dig og mange i branchen at være hudløst ærlige omkring det. Så tror jeg, at vi når langt i denne tid. Også for klimaet.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det er interessant, hvor forskelligt man kan opfatte det man ser og følger.
   Der er meget i det du skriver, der er helt forkert, men jeg ved godt, hvad du mener langt henad vejen, tror jeg, og det er netop dét, jeg prøver at nå frem til. Ikke bare i det her indlæg, men med mig selv.
   Jeg er selvfølgelig ked af, at du synes jeg snyder, tror at jeg har nye ting på hele tiden, at jeg og min mening kan købes og at jeg ikke er nuanceret. Det er nemlig ikke rigtigt. Det kan tælles på en hånd hvor mange gange jeg har linket til noget nyt i en fredagsfølger på instagram det sidste års tid – Ofte når jeg svarer, hvor ting er fra, er det faktisk gamle ting, og kun ment som en servicemeddelelse, men jeg kan godt forstå og selv genkende, at når man får øje på noget, så ser man det hver gang det sker og så fylder det mere.
   Jeg er meget bevidst om hvilke samarbejder jeg indgår, og ja, jeg er helt med på at jeg har et ansvar, og det prøver jeg virkelig ikke at lægge fra mig. Men jeg vil ikke have skudt i skoene, at jeg ikke er reel, eller at jeg ikke må gå ind i en specifik debat – Det bestemmer jeg faktisk selv.

   Svar
  • Helene says:

   Suk. Indlæggets præmis blev holdt så fint, lige indtil denne kommentar. Cecilie frabedte sig lige præcis dette, så jeg synes faktisk det er på grænsen til det uhøflige, at du alligevel har behovet for at pege fingre.
   Cecilie har en vigtig stemme og den bruger hun relevant og ansvarligt ved indlæg som disse. Hvis man aldrig må ytre og opfordre til gode refleksioner uden at have sin sti 100% ren (OBS: det har ingen!), så kommer vi aldrig til at se de ændringer, som der er behov for.
   Tak Cecilie for dit indlæg, og tak fordi du tør gå ind i et brandfarligt emne. Det er så vigtigt, at vi ikke bliver bange for at snakke om klimaproblemer af frygt for at få reprimander som ovenstående.

   Svar
  • Trine says:

   Argh, hvor bliver jeg irriteret over den tone der.
   Jeg tror slet ikke, man skal undervurdere, hvor vigtigt det er, at så mange som muligt – og meget gerne nogle, der har så mange læsere som Cecilie – fortæller om, hvad de gør for at leve mere klimavenligt. Og helt ærligt, at leve plantebaseret og skære ned på flyvning er da to enormt vigtige områder. Tænk hvis Cecilie lykkes med at inspirere flere til netop de valg, skulle hun så hellere holde sin mund? Jøsses altså…

   Svar
 24. Sisse says:

  Linda har siden starten af 2018 haft et virkelig fint ugetligt kig på hendes vaner ifht. forbrug. Både økonomiske og klimamæssige ressourcer.
  Hendes opsamling for 2018 er ret fin synes jeg og hvis der er god tid, kan man kigge ugeindlæggene igennem- der er virkelig meget guld i kommentarerne også. Og en god tone og inspiration hele vejen igennem.
  https://www.blogsbjerg.com/m2018-uge-52-opsamling/

  Svar
 25. Mette says:

  Jeg tror de fleste af vores tiltag er nævnt men her er et par stykker jeg ikke har set:

  Flere nævner shampoo barer og det er faktisk også muligt til øvrig ansigtspleje – fx ansigtssæbe fra bare Origin Skin. Hvis man altså vasker med andet end vand. Jeg er også gået til udelukkende at bruge olie (helst fra Bare Origin Skin der er på glasflasker og virkelig gode) fremfor flere forskellige slags cremer, serummer mm.

  Jeg har købt et sæt genanvendeligt bestik i bambus som jeg altid har i tasken, så der ikke bruges plastik engangsbestik. Jeg er med på at meget to-go mad kommer i plastikbøtter så der er klart plads til forbedringer på planlægnings/madpakke kontoen dér.

  Så fedt med inspiration!

  Svar
 26. Tanja says:

  Alle mine tiltag er vist efterhånden nævnt på nær et: bæredygtige investeringer. Jeg er i det små begyndt at købe aktier i bl.a. vind-, vand- og sol-energi. Derudover vil jeg anbefale alle, der har mulighed for det, at investere deres pensionsopsparing bæredygtigt, fx via Matter.

  Svar
 27. Julie says:

  Siden jeg var helt lille har mine forældre slæbt mig rundt på loppemarkeder, og det har altid været en naturlig ting for mig at købe ting brugt. Tøj (er også ret nærig, og vil gerne have det lækre, men gider simpelthen ikke give fuld pris for Goya eksempelvis), møbler osv… Jeg har ikke et eneste møbel i mit hjem, der er købt fra nyt.
  Jeg spiser selv meget plantebaseret. Men men mælk drikker jeg, for har bare ikke fundet en plantebaseret drik, jeg rigtig kan lide. Nu har jeg lige købt Spir og håber, den kan være noget.

  For et års tid siden begyndte jeg at lave hårbøjler af genbrugsstoffer. Delvist fordi, jeg simpelthen synes dem man kunne købe var i kunststof, der fik det til at se billigt ud, og så fordi jeg kunne genbruge meget at de stof mit tøj var i, men det kunne være noget, jeg ikke brugte mere eller noget, der lige var gået hul på. For ikke så lang tid siden begyndte jeg på smykker i genbrug. Dog kan det ikke blive hundrede procent genbrug, men måske omkring 50 %

  Liiige her:https://www.instagram.com/itsjulie_cph/

  Kh. Julie 🙂

  Svar
 28. Marie says:

  Jeg er blevet svært glad for mine vaskbare vatrondeller fra miobio. Ligesom vi kun bruger økologiske vatrondeller til bleskift fremfor engangsvaskeklude.

  Desuden har vi netop købt sådan nogle siliconelåg, der kan bruges i stedet for husholdningsfilm over skåle og holder “for evigt”. De er jo geniale og fatter ikke, jeg ikke har fundet dem før nu.

  Svar
 29. Sidsel says:

  I min familie gør vi allerede mange af de nævnte forslag.
  Derudover har vi besluttet kun at få to børn. Jeg elsker babyer og ville helst – sådan helt egoistisk og fordi vi laver så nuttede børn – gerne have et helt fodboldhold, men samtidig vil jeg ikke bidrage (yderligere) til overbefolkningen.
  Det er for mig er ret stort valg.

  Svar
 30. M says:

  Dejligt indlæg og virkelig inspirerende kommentarer!
  Jeg gør også en del af de ting, der bliver nævnt, men kunne sagtens være bedre.

  Men jeg kom lige i tanker om nogle andre ting, som (desværre) ikke er beviste klimavalg, men jo faktisk er ret klimavenlige, nu jeg tænker over det:
  * Tager altid toget til arbejde og cykler til andre ting. Primært fordi jeg ikke tør køre bil (fik kørekort som 19-årig og er nu 43, indsæt selv pinlig smiley).
  * Mine børn kommer meget sjældent i bad – de gider ikke og jeg glemmer det (den 12-årige er dog begyndt at huske det selv engang imellem).
  * Tog toget til Italien på sommerferie. Fordi førnævnte 12-årige godt kunne tænke sig at prøve at køre i nattog.
  * Har hormonspiral og det har fjernet mine blødninger, så nul forbrug af bind og tamponer her! 🙂

  Gør muligvis også andre klimavenlige ting foranlediget af enten nærighed, dovenskab eller angst, men det var hvad jeg lige kunne komme op med.

  God weekend 🙂

  Svar
 31. Luna says:

  Jeg har altid rejst meget og ønsker at give mine børn samme oplevelser med på vejen. Vi har, ikke helt klimavenligt, købt os en større bil, for at kunne køre rundt på ferie. Både her i Danmark, men også bare Norden og resten af Europa. Så kan vi undgå at flyve.
  Derudover køber jeg rigtig meget brugt til mine børn, her både tøj og legetøj.
  Forsøger at skære ned på kød, men min mand er ikke helt med på den.
  I haven har vi plantet mange vilde blomster, dem som supermarkederne uddelte i foråret, og her er kommet så mange bier og andre insekter.
  Køber sjælden to-go-kaffe.
  Køber overvejende økologisk, medmindre det ikke givet mening/
  Og slutteligt er vi flyttet til en ø. Ikke fordi det skal hjælpe på klimaet, men fordi vi også vil have mere tid til hinanden som familie og lade vores børn vokse op og mærke den natur der er her hvor vi bor.

  Svar
 32. Signe M says:

  • Mindre kød
  • Lokale råvare
  • Plantemælk
  • Flyver meget sjældent
  • Slukker lys og tænder først, når der virkelig skal bruges
  • Mindre plastik, genbrug af poser osv.
  • Køber ikke nyt tøj bare for, jeg bruger det jeg har, køber brugt
  • Lufter mit tøj, i stedet for at vaske det hele tiden, klatvaskene ved små pletter
  • Ikke lange varme bade
  • Ingen staniol, husholdningsfilm osv.
  • Ingen madspild, alt bliver brugt
  • Når jeg køber nyt, overvejer jeg kraftigt om det virkelig er nødvendigt

  Svar
 33. Charlotte says:

  Jeg har indtil for nylig ikke gjort så meget bevidst for det – mangel på viden, men fundet ud af at på mange punkter gjorde jeg noget alligevel uden at tænke over det.
  – Jeg flyver aldrig – men det er pga. flyskræk
  – Jeg ejer ingen bil, men transporterer mig selv rundt på cykel – jeg bor i Århus og der er ikke brug for så meget andet. Skal jeg besøge min familie eller venner uden for Århus er det med bus eller tog.
  – Jeg spiser ikke særlig meget kød. Jeg kan ikke undvære det helt, men får det måske kun 2-3 gange om måneden

  De bevidste valg jeg har taget, efter at være blevet opmærksom på hvad der kan gøres i hverdagen er:
  – Prøver at lade være med at købe plastikposer, når jeg handler og selv medbringe net hjemmefra
  – Bruge mit tøj flere gange inden vask
  – Bruge bøtter til min mad i stedet for frostposer
  – Prøver at huske at have en drikkedunk med mig hver dag
  – Lufttørrer alt mit tøj. Kun sengetøj og håndklæder kommer i tørretumbleren
  – Derudover bliver næste skridt at afprøve vaskbare rondeller.

  Jeg synes det er så dejligt med inspiration til hvad jeg kan gøre ellers og indarbejde i min hverdag. Jeg bliver meget inspireret af de her indlæg, da det tit er små ting der kan hjælpe.

  Svar
 34. Trine says:

  Jeg får virkelig meget ud af at læse alle disse kommentarer 🙂
  Tak for at tage det op!
  Din tærte med sweet potatoe og kartoffel laver jeg tit – jeg håber du har lyst til at dele flere af dine kødfrie hverdagsopskrifter i fremtiden.

  Mvh Trine

  Svar
 35. Anne says:

  Det første vi alle kan starte med, det er simpelthen det voldsomme forbrug, vi har. I gamle dage fik man ting repareret. Jeg er så gammel, at jeg som barn gik til skomager for at få ny såler på vinterstøvlerne.

  Alt fra sko til fjernsyn. Nu skal vi have nyt, nyt og atter nyt. Vi køber, køber og køber.

  Mit forbrug er i den grad steget efter, at jeg begyndte at læse blogs. Der er så mange ting, der frister rabatkode her, rabatkode der. Så det er noget, jeg tænker rigtig meget over nu. Jeg skal ikke bruge så meget mere.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *