Effektiv kvalitetstid på hjul

REKLAME FOR DOT – Din offentlige transport

Der er ingen tvivl om, at noget af det, der har været sværest at vænne sig til, men som faktisk også har været noget af det, der har overrasket mig mest positivt ved at være flyttet langt væk fra, hvad der engang var min hverdag, er transporttid. Jeg har altid været vant til at kunne gå alle steder hen. Til nøds hoppede jeg på min cykel, eller tog en bus i ny og næ, men mine ben var og min foretrukne måde at komme fra a til b. Sådan har jeg det sådan set stadigvæk, men eftersom, at jeg nu bor 50 kilometer fra mit kontor, er det ikke længere en mulighed. Jeg kan heller ikke tage bilen, for jeg kan slet ikke køre, og selv hvis jeg kunne, får jeg helt koldved ved tanken om al den tid, jeg ville gå glip af, mens jeg sad bag rattet. Altså forstå mig ret, engang imellem frister tanken om en bil og et kørekort da helt klart, ligesom at minderne om de korte afstande og mine gåture er savnet. Men hvad jeg har fået og stadigvæk får ud af mine togture, har jeg slet ikke lyst til at undvære længere. Og jeg ved også, at det er en af grundende til, at jeg slet ikke har så travlt med at få taget det kørekort, for det er virkelig nemt med det offentlige, og så føler jeg at jeg får foræret en masse tid ved at tage toget.


Jeg arbejder nemlig for det meste på mine ture til og fra København. Det tager præcis en time og 20 minutter for mig hver vej, hvilket jo er en del, hvis man udelukkende tænker det som transporttid, men som jeg faktisk regner med ind i resten af min dag og dermed er en del af min arbejdsdag – Særligt fordi at de tre timer på hjul er koncentreret og dermed effektiv tid. Jeg når faktisk ofte langt mere på den køretid, fremfor tilsvarende mængde tid på kontoret, så på mange måder føler jeg, at jeg har fået mere tid af at være flyttet. Selvom det selvfølgelig er alt andet end sandt. Jeg har desværre stadigvæk kun 24 timer i døgnet…

Foruden den effektive arbejdstid jeg føler, at jeg får foræret, prioriterer jeg andre gange at bruge tiden i toget på ingenting. At koble af. Helt af. Hvor tit kan man lige det? Jeg kan sjældent. At kigge ud af en rude i en hel time, at lytte til en lydbog, at scrolle instagram, tale i telefon. Ting som jeg normalt nærmest skal skrive i kalenderen for at klemme ind, hvilket i øvrigt heller aldrig sker, får jeg serveret på et sølvfad ved at bruge offentlig transport. Det er uden tvivl den største fordel. Derudover er det simpelthen så nemt at komme frem og tilbage, til trods for at jeg skal skifte fra lokalbane (det man kalder grisen) til Kystbanen og omvendt. Og jo jo, selvfølgelig sker der forsinkelser og den slags engang imellem. Det er vist uundgåeligt. Men jeg har 7-9-13 været usandsynligt heldig hvad det angår i det år jeg har brugt offentlig transport. Og når det alligevel sker, er jeg faktisk bare glad for at sidde i et tog, fremfor i en bil på en motorvej, hvor der jo altså også kan ske uforudsigelige forsinkelser.

Jeg er helt til det. Og jeg anbefaler dig hermed at lade bilen stå lidt oftere. Sæt et kontor op på din togtur, eller brug tiden på at få catchet op på en serie, et telefonopkald eller brug tiden på at betale regninger eller bestille dagligvarer. Ting du normalt ville bruge dine pauser, eller aftentimer på. Jeg lover, at du bliver glad for det. Det er jeg i hvert fald.

15 replies
 1. Julie says:

  Noget du ikke har nævnt er prisen.. det er så sindssygt dyrt. Jeg tager selv turen til Gilleleje flere gange om måneden og det er helt grotesk dyrt ifht bil. Nej tak til DOT.

  Svar
 2. Marie says:

  Det er jo skønt, når man som du har et meget frit arbejdsliv uden faste mødetider og hvor du i princippet kan arbejde hvor som helst. Jeg forstår godt, at du nyder det og sætter pris på den ‘bundne’ tid i toget. Det er lidt noget andet, når man skal være på arbejdspladsen, omklædt kl 08:00 og tidligst har fri kl 15:30. Så “koster” 3 timers daglig transport rigtig meget i mistet familietid.

  Svar
  • M says:

   Jeg er fuldstændig enig og kan desværre ikke bruge anbefalingen til noget. Synes ikke den afspejler et almindeligt pendlerliv. Desværre.

   Svar
   • Sneglcille says:

    Sådan er det jo med nogle ting. Vi lever forskelligt, og uanset hvilket liv man har valgt, har det nok fordele og ulemper 🙂

    Svar
  • Maria says:

   Jeg er enig her. Derudover gør det også en stor forskel, at det er kystbanen, der er på strækningen frem for fx bus eller S-tog, hvor det sjældent er muligt at få en ordentlig siddeplads, hvor man kan stille sig et kontor op. I hvert fald i myldretiden, som jo trods alt er det tidspunkt, hvor de fleste har behov for at pendle. Jeg pendlede selv 1,5-2 timer hver vej med retning mod København, men i et S-tog. Der er ikke lige et bord at sætte sin computer ved, og man skal sidde 3-4 mennesker på sæderne. Hvis der var mere komfortabel offentlig transport OG det var billigere, så ville jeg ikke være skræmt ved tanken om pendling. Men som det ser ud nu, så har jeg fået så meget mere fritid ved at bo 15-20 minutter fra mit arbejde på cykel, som aldrig er forsinket 🙂

   Svar
   • Sneglcille says:

    100%
    I sommerperioden kørte Kystbanen ikke, og jeg skulle med S-toget. Det er rigtigt, at det var nogle lidt andre forhold, så der var det mest min telefon der var i brug, og så det med at glo ud af vinduet, hvilket også kan noget, når nu man er tvunget 🙂

    Svar
 3. Kirsten says:

  Tak for et fint samarbejde. Jeg synes det er dejligt når bloggere sætter positivt fokus på noget mindre sexet som fx kollektiv trafik.

  Svar
 4. Lis says:

  Jeg har også skiftende arbejdstider og elsker de dage jeg kan tage toget. Bruger det som dig til at arbejde og afkoble 👏🏽

  Svar
 5. Marie says:

  Jeg kan sagtens følge dig i det fantastiske ved togture, muligheden for at arbejde, catche op på dette eller hint – eller blot lade tankerne og landskabet udenfor flyve. Men… det fungerer nu allerbedst de dage, hvor jeg skal til møde andetsteds i landet end normalt. Hvor jeg kan undgå de værste pendlerafgange både den ene og den anden vej og hvor der ikke skal lægges (tæt på) en fuldtids arbejdsdag på kontoret også.
  For til hverdag med knap 1,5 time hver vej er der her på 5.år sgu ikke meget sexet ved det…! Og jeg tør slet ikke overveje, hvordan det ville være, hvis jeg havde faste arbejdstider og/eller en lidt mere striks arbejdsplads ift. hvor arbejdstimerne skulle lægges. Så lige så hyggeligt det lyder, lige så meget passer beskrivelsen vist kun til et relativt fåtal..
  Fedt det fungerer for dig – nyd det!😊

  Svar
  • Sneglcille says:

   Selvfølgelig. Jeg kan jo også kun tale ud fra mine egne erfaringer. Jeg er bare blevet massivt overrasket over, hvor stor en fordel, jeg har fået ud af noget, jeg troede, jeg ville have det virkelig stramt med 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *