Valg og andre vigtige voksenting

Jeg synes virkelig, der er mange voksne ting i mit liv for tiden. Hvilket giver mening. Jeg er voksen, så …
Og jo jo, det er sgu meget fedt at være voksen, men alligevel overrumpler det mig en anelse engang imellem. I går fik jeg endda en kommentar om, at jeg var begyndt at se gammel ud. Hmpf, nå!  Tak da.
Jeg erkender hundrede procent, at jeg ikke er lige så fast i hverken kød eller hud som jeg har været, men gammel?! Ej, jeg ligner sgu nok meget fint min alder. En 33 årig med fire børn, en hund og et byggeprojekt. Det passer meget godt med de antal rynker og grå hår jeg har skrabet sammen, hæ!

For tiden forsøger jeg at få samlet en masse tråde, som jeg har ladet hænge og blafre lidt rigeligt, og det er både kedeligt og tørt at sidde med, men ikke desto mindre vigtigt at få gjort – Ligesom rigtig mange andre voksenting.
Jeg er også ved at planlægge en ægte voksenfest. Min fødselsdag. Voksen, fordi at det bliver sådan noget med middag og borddækning og så videre. Det har jeg ikke prøvet før. Og så er vi (læs: Michael) ved at bygge det rum festen skal holdes i, hvilket også er lidt af en proces. Det vrimler med deadlines og min kalender har jeg meget svært ved at få til at gå op, og derudover er der drøn på familielivet og hamsterhjulet. Vigtigt og voksent.

Og speaking of vigtige voksenting, der også kan føles uoverskuelige og kan give grå hår. Valg.

Vi skal stemme snart.
Først på søndag til Europaparlamentsvalget, og så igen d. 5. Hvor vi vælger, hvem der skal være i folketinget.
Sidstnævnte, folketingsvalget, brevstemmer jeg til allerede i næste uge.
For d. 5. er jeg alene hjemme med børnene og da Michael også skal brevstemme (han er bortrejst under selve valget) gør vi en date ud af det. Borgerservice er jo også et ret sexet sted, det ved alle 😉

Jeg har altid gjort meget ud af, at forsøge at sætte mig ind i politik, men jeg skal da ærligt indrømme, at det ikke har haft min udprægede interesse, og at det ofte forvirrer mig mere end gør mig klogere, og så er jeg en kæmpe idiot til at finde rundt i de forskellige politikere og ministre, men altså jeg prøver, og så gør jeg rigtig ofte det, som gør sig gældende i de fleste områder i mit liv, at jeg sætter mig godt ind i tingene, når det gælder. Hvilket i denne her situation betyder i valgperioderne. Her går jeg all in, og læser og ser jeg alt jeg kan komme i nærheden af, og tager alle tests, der findes, for at blive helt sikker i min sag. Hvilket ikke altid er helt nemt – Det der med at føle sig sikker.

Det er jo ingen hemmelighed, at jeg er meget rød . Det tænker jeg, at I allerede godt ved. Det har jeg nok fået ind med modermælken, og jeg er opdraget med et værdisæt, der passer rigtig fint ned i venstrefløjen.
Det har ikke ændret sig vanvittig meget. Selvom det jo i virkeligheden ikke nødvendigvis går hånd i hånd – At man går i sine forældres fodspor politisk. Vi følges heller ikke helt, men vi går i samme retning stadigvæk trods alt.

Der er desværre ikke én politiker eller et parti for den sags skyld, som jeg er hundrede procent enig med i alt, sådan er det jo. Det ville ellers være nemt!
Så det er noget med at beslutte sig for, hvad ens hjertesager skal være og så gå efter de ting.
I år har jeg endnu ikke besluttet mig hundrede procent for, hvor mine krydser skal være, men jeg har en ret god ide, og så må jeg beslutte mig, på søndag, og når jeg står i førnævnte Borgercenter.

Jeg håber og tror at I selvfølgelig også bruger jeres stemmeret, men jeg vil alligevel lige understrege, hvor vigtigt det er, at man stemmer og at man sætter sig ind i det inden, så godt man kan. Især i denne her tid, hvor der desværre er en, efter min mening, meget ubehagelig stemning i enkelte partier, som er med til at puste liv i en forfærdelig “dem og os”- retorik, som efterhånden har udviklet sig i en nærmest tragikomisk retning. Men det er bestemt ikke sjovt – Nogle er i en så hadsk og ond tone, at det får visse andre helt ude i højre side, som man tidligere har fundet ekstreme, til at fremstå mere milde og i nogens øjne måske helt rimelige, og det kan godt skræmme mig, at vi er nået dertil.

Jeg vil aldrig blande mig direkte i, hvad folk skal stemme, og vi lever (indtil videre) i et frit land, og heldigvis for det. Men bare fordi at vi har demokrati og ytringsfrihed, betyder det ikke nødvendigvis, at den skal udnyttes til at udtale sig fjendsk, og til at skabe had og frygt, og generelt bare opføre sig dårligt, fordi det er “ens ret”

I det hele taget har denne her valgkamp for mig, været en kæmpe reminder om, at det er vigtigt at råbe op og sige fra, når man er vidne til for eksempel racisme eller udelukkelse af andre mennesker. Det opdrager jeg mine børn til, og har en forventning om at vi allesammen gør vores bedste for at skabe og selv være ordentlige, rummelige og fredelige mennesker. Og helt naivt har jeg længe haft en forestilling om, at det netop var tilfældet, at størstedelen af os trods alt var enige i, at forskellighed er lækkert, at diskrimination hører til gamle dage, og at det dengang skyldtes uvidenhed, og at vi skal opføre os ordentligt overfor hinanden. Allesammen. Også når vi er uenige.
Det er simpelthen aldrig ok, at dømme, hade og ekskludere folk – og slet ikke på baggrund af, hvor de eller deres forfædre kommer fra eller hvad de tror på. Alle familier og mennesker har forskellige vilkår, og der er brodne kar alle steder, i alle befolkningsgrupper og i alle religioner. Man kan ikke på nogen måde skære alle over en kam. Det må vi ikke, for så har vi da for alvor et problem, og jeg er dybt rystet over, at der overhovedet er nogle, der kan finde på det.

Jeg vil slutte af med en sætning, som jeg lærer mine børn, og som jeg synes, gør sig gældende her også:
Vi er ikke ens, men vi er lige.

Rigtig godt valg til jer allesammen.

23 replies
 1. Marianne says:

  Vigtigt indlæg! Jeg tænker, at bloggen måske også er ‘blevet voksen’, når den som platform kan rumme et indlæg som det her. Jeg er VILD med det 🙂

  Svar
 2. Signe says:

  Absolut et af de vigtigste indlæg jeg længe har læst. Tak! Hvis man synes det hele er lidt kringlet, har familiepolitisk netværk fampol.dk samlet en række spørgsmål omkring barsel, daginstitution og familieliv og stillede dme til en række politikere. Bare et fif ☀️😁

  Svar
 3. Victoria says:

  Så vigtigt emne! Skønt du bruger din platform til at understrege vigtigheden af først og fremmest at stemme men OGSÅ at sætte sig ind i, hvad ens kryds betyder. Godt gået – og godt valg 🙂

  Svar
 4. Fru Z says:

  Ikke for at ødelægge jeres mulighed for en date, men ved I, at I kan gå på biblioteket og brevstemme i åbningstiden? Det er lige rundt om hjørnet & Hornbæk Bibliotek har en virkelig fin børneafdeling 😊

  Svar
 5. Rose says:

  Så fedt indlæg! Håber du også er trendsætter på denne front. Fandme klædeligt at du bruger din platform på den her måde! 👍🏽

  Svar
 6. Line says:

  Fantastisk at du bruger din stemme (høhø) på at minde andre om at stemme. Og at huske at gode tone #sejsnegl

  Svar
 7. Anne says:

  “Vi er ikke ens, men vi er lige” rammer spot on på det jeg ønsker at give videre til mine børn.

  Svar
 8. Lisa says:

  Er vi lige? Eller skal vi kæmpe for øget lighed?
  Jeg er i tvivl.
  God ting at tale med sine børn om, men jeg er ikke sikker på, at vi er lige. Men vi skal fandme kæmpe for det 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

  Svar
  • Sneglcille says:

   Efter min mening er alle mennesker lige meget værd, og det skal de også være i mine børns øjne. Så ja.

   Svar
  • B says:

   Inspireret af din overvejelse Lisa: Jeg mener, at alle mennesker er lige meget VÆRD, men jeg mener faktisk ikke, at alle er lige (som i: vi skal alle have det samme). Og jeg synes heller ikke, at vi partout skal være det. Men jeg er heller ikke rød, snarere midtervælger. Derudover synes jeg, det er et super dejligt indlæg, og jeg er meget enig i dine overvejelser om, at de ekstreme efterhånden får råbt så højt, at det, vi tidligere opfattede som det rabiate, nu nærmest bare bliver det “normale”. At man næsten selv bliver opfattet som rabiat, hvis man insisterer på, at vi bør behandle alle mennesker ordentligt, uafhængigt af ophav, hudfarve, tro eller hvad man ellers kan finde på at smide i puljen. Det er beskæmmende at være vidne til. Til gengæld gjorde EP-valget i går mig glad – at partier, der vil samarbejdet i EU (som jo oprindeligt var fredens projekt) samt partier, der har klima højt på debatten går frem, giver mig håb om at klimaet også får lov at fylde d. 5. juni. Samtidig med at jeg prøver at forberede mig selv på at det ekstreme højre får en stemme. For det er jeg desværre alvorligt bange for sker.

   Svar
 9. Signe says:

  Hurra for alle de gode pointer og den nok så fine (og skræmmende) opsummering af hvor vores samfund og værdigrundlag bevæger sig hen. Der er efter min mening alt for mange paralleller til den måde Hitler startede sin politiske kamp. Tak fordi du tør skrive et så vigtigt indlæg!

  Svar
 10. Charlotte says:

  Lige vedr. dit indlæg om forsvundne opladere. En fiks fælles ladestation til ipad og mobiler, fx Alldock, er også en mulighed det er svært at stikke af med. Er bare ikke optimalt til tykke børnecovers

  https://www.google.com/search?q=alldock+ladestation&tbm=isch&ved=2ahUKEwiRgpixy7fiAhVMvyoKHcjhAnwQ2-cCegQIABAC&oq=all+dock&gs_l=mobile-gws-wiz-img.1.1.0i13l2j0i5i30j0i8i30l2.13954.16173..17826…2.0..0.233.1124.0j7j1……0….1…….5..35i39j0j0i30.IFG5fcPlFW8&ei=tq7pXJHPFcz-qgHIw4vgBw&bih=612&biw=360&client=ms-android-samsung-gs-rev1&prmd=ismvn&hl=da

  Svar
 11. Sofie says:

  Godt skrevet! Og vigtig sag ❤️ Vi er ikke ens, men vi er lige – den sætning vil jeg huske og lære min datter når hun bliver ældre!

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *