Tal pænt – Også på internettet

Der har den seneste tid været en hel del fokus på, hvordan man “taler” til og om hinanden på internettet. I særdeleshed i min branche – Noget vi bloggere imellem har talt en del om i årevis, fordi mange af os er udsat en hel del for de helt slemme af slagsen. Noget jeg blandt andet har skrevet om HER. Grunden til at der igen er fokus på det, skyldes at der i appen Jodel, særligt i de danske storbyer findes fora, der omhandler bloggere og hvis primære formål lader til at være et sted man anonymt kan ytre sin holdning om bloggere. Både vores udseende, børn, liv, forhold, hverdag, alt, ligger for skud – Som oftest med negativ og til tider direkte ondskabsfuld ordlyd. Efter hvad jeg kan forstå, har jeg været rimelig forskånet for de allerværste tilsvinere sammenlignet med hvad mange af mine kollegaer har fået skrevet om sig. Og jeg må indrømme, at de få screendumps jeg har modtaget derindefra med opslag omhandlende mig, har jeg skyndt mig at slette, ligesom at jeg har frabedt mig at få dem tilsendt. Jeg bliver simpelthen for ked af det. Det gør jeg i øvrigt uanset hvor den slags kommentarer lander. Og selvom jeg måske burde være mere hårdfør nu, da jeg laver det jeg gør, er det ikke helt tilfældet. Og så alligevel… De går ikke lige så langt ind som de har gjort, og jeg er blevet bedre til at slippe dem, men selvfølgelig bliver jeg påvirket af dem. Men sikkert i langt mindre grad end du måske ville gøre, fordi du (forhåbentlig) ikke er vant til det på samme måde. Jeg har vænnet mig til, at mange har en holdning om mig, en forventning til mig, og at det ikke altid er med positivt fortegn. Dermed ikke sagt, at jeg forventer ros i hoved og røv – For det kan jeg heller ikke altid finde ud af at kapere – Det er da dejligt at få bekræftelse – Selvfølgelig. Og jeg synes ikke helt det er fair at bruge argumenter som at man ikke kan klare det, og at man kun vil have anerkendelse og roser som offentlig person. Altså jeg foretrækker helt klart stilhed fremfor tilsvininger, det er rigtigt nok, og jeg vil heller ikke have ros du ikke mener. Men tilsvininger, nej tak – Både dem i mit eget kommentarfelt, i mine DMs, på jodel og alle andre steder i øvrigt.
At man som offentlig person og i særdeleshed blogger bør have tykkere hud, er jeg ikke enig i – Man får det måske, lige så langsomt, men det kan sgu da ikke være rigtigt at bare fordi, at man inviterer folk indenfor og frivilligt deler glimt af sit liv, samtidigt skal acceptere, at ens udseende, børn, ægteskab, hjem, liv og valg bliver tilsvinet i et forum.
Det er aldrig ok. Lad mig starte med at slå det fast.

Alt det har jeg tygget meget på den seneste tid, og var egentlig nået frem til, at jeg ikke ville adressere det. Don’t feed the trolls og alt det der. Og jeg vil egentlig heller ikke sige så meget mere om det, MEN jeg har bemærket noget andet i kølvandet på alt det her jodel, og snak om adfærd på de sociale medier – Og måske er det bare et tilfælde, måske er det i virkeligheden noget der har ændret sig inde i mig, eller også er der rent faktisk noget kontra i det – Fordi jeg har den seneste tid modtaget langt flere positive, rosende, opløftende kommentarer, beskeder og mails end jeg plejer. Det er noget jeg ind imellem får, og altid sætter kæmpe pris på, men de er eksploderet den seneste tid, og det er så dejligt og overvældende, og jeg har på fornemmelsen at det skyldes den lidt dårlige stemning, der har huseret diverse steder, samt de hug som mange influenter har modtaget over den seneste tid. I hvert fald gik jeg selvfølgelig straks i gang med at analysere grunden til al rosen. Lige indtil min mand rystede på hovedet og spurgte hvorfor der skulle være en grund og om det ikke kunne være ligemeget, og at det jo måske kunne være, at grunden bare var, at folk rent faktisk syntes de ting de skrev til mig. Og at i stedet for at bruge tid på at finde en forklaring, hellere skulle tage ordene ind. Sådan rigtigt ind.

… Bum.

Og så begyndte jeg at hyle, selvfølgelig. For pludselig gik det op for mig, at jeg har taget næsten alt det negative ind, helt ind. Mens det positive har sat gang i en lavine af skepsis om eventuelle bagtanker og konspirationer om alt muligt pis og lort. Det er fandme uhyggeligt. Det er jeg næsten stoppet med, og i sidste uge gik det op for mig sådan for alvor, at lige så forarget jeg kan blive over, at folk gider at bruge deres tid på at svine mig eller andre til, lige så overrasket, rørt og overvældet bliver jeg over, at der findes mennesker, der gider bruge tid på at sende mig søde beskeder. Tid er fucking noget af det dyrebareste vi har, og at give noget af den til et andet menneske, er fandme noget af en bekræftelse. Dét skal være mit fokus fremover. At tage det positive ind, og på en eller anden måde vende det negative til min fordel, eller i det mindste bare tænke kæmpe meget pyt. Bare pyt.

Med andre ord. Tak for jeres engagement og opbakning, særligt lige nu i en tid, hvor det næsten er for nemt at svine andre til helt uden at det har konsekvenser for andre end den der modtager de grimme ord.

15 replies
  • Stine says:

   Men så må du jo kunne argumentere for, hvorfor du mener, det forholder sig anderledes? Ellers bekræfter du jo blot indlægget.

   Svar
   • Line says:

    Jeg synes egentlig ikke Cille forsøger at gøre sig klog. Hun fortæller hvad hun oplever og hvad det før ved hende. Hvis du – som jeg oplever det – har det stramt med det, så find et andet sted at bruge din tid!

    Svar
  • Sidsel says:

   Haha – man skulle næsten tro det var et forsøg på st være sjov. Jeg forstår ikke hvorfor man gider bruge tid og energi på noget man ikke kan lide – du er mere end velkommen til at gå videre(i stilhed). Blogs og andre sociale medier er et tilbud til dem der ønsker det – det er ikke påkrævet at man læser dem eller følger folk man ikke deler verdenssyn eller lignende med. Move on Sarah 🙂

   Svar
  • Maria Roland says:

   Sarah det er aldrig for sent at starte til psykolog og få talt om, hvorfor man har behov for at være ubehagelig overfor andre.

   Svar
  • Kristina says:

   I hvert fald ikke særlig klogt at bruge tid på at læse med herinde, hvis man synes indholdet er dumt eller kedeligt, Sarah 🙂

   Svar
  • Live fra Lolland says:

   Hej Sarah 🙂 engang var jeg som dig. Jeg troede, at jeg ville få det bedre af at lade frustrationerne over selv at føle mig totalt utilstrækkelig gå ud over mennesker på internettet, som kunne finde ud af at være glade, udadvendte og alt det jeg ikke selv kunne finde ud af. Som dig, så følte jeg mig en lille smule bedre, hvis jeg følte, at jeg havde fået andre lidt ned med nakken. Jeg håber du en dag også får det bedre med dig selv, og ikke føler behov for at sidde og gennemtrawle blogs for at finde et eller andet sted at kunne skyde en negativ sætning ind 🙂 sætninger som din er så intetsigende, at det kun er dig selv der ser dum ud. Brug tiden på at finde det positive i livet, så bliver du et meget gladere menneske. Jeg kan varmt anbefale meditation, det er super til sådan en gang selvreflektion ❤️ Håber du får det bedre en dag 🙏🏻

   Svar
 1. Sofie says:

  Godt skrevet, Cecilie.
  Jeg har aldrig forstået hvorfor man vil bruge tid til at skrive negative ting om folk man ikke kender? Det er en ting at gå i dialog, hvis man er uenig i holdninger eller undres over noget, men svinere som er sendt for at såre, det er sådan cirka det mest unødvendige i hele verden. Hvis man ikke er interesseret eller synes at en blogger er fjollet, så google videre, tjek din mail eller lav dig en kop kaffe, hvor vil man dog bruge sin tid og krudt på at sende negativ energi ud.
  Jeg synes at dit sted her på nettet (og insta) er skønt og jeg håber på at du snart har lyst til at lave mere video fra huset og ser altid frem til nye indlæg fra din hånd.

  Svar
 2. Line says:

  Kære Cille
  Tak for et godt indlæg. Jeg læser og ser ingen nedsættende ting om nogen. Heldigvis. Jeg bliver ramt at sætningen om at bare fordi man står frem, så skal man kunne tage det og have tykkere hud. Netop fordi man står frem, skal man kunne tage mere saglig og konstruktive bemærkninger fra sine følgere. Man skal ikke kunne tage noget som helst grimt, nedsættende eller mobbende fra nogen – uanset hvem man er. Reglen om at hvis man ikke kan sige det til en persons ansigt, så skal man undlade at udtale sig overhovedet – gælder alle steder og for alle mennesker – det er ihvertfald min holdning. Tak for en god blog, som får mig til at stoppe op og tænke mig om. Nogle gange ser jeg anderledes på ting, andre gange er jeg så enig. Men jeg forholder mig tavs, fordi jeg betragter det du lægger op som et indblik – ikke som et oplæg til at jeg skal forholde mig højlydt til dig og dit liv og sin måde at gøre tingene på. Tak igen for det indblik du giver – det før mig ofte klogere på mig selv.

  Svar
 3. Sabine says:

  Kære Cecilie
  Jeg har fulgt dig nu i snart 8 år – og har mange gange tænkt at det var lidt underligt, at jeg sådan følger med i et andet menneskes liv, som slet ikke kender mig. Men det er simpelthen bare berigende for mig. Jeg elsker dine indlæg, der altid er vedkommende – både de “lette” og de helt dybe og fine betragtninger om livet generelt. Og jeg elsker din fine fornemmelse for at skrive personligt, men uden at det bliver helt privat. Så jeg tænker, jeg bliver hængende lige så længe, du orker at skrive 😃 Du mestrer simpelthen noget helt særligt.
  Mh fra Sabine

  Svar
 4. M. says:

  Kære Cille

  Jeg er knapt 26 og har ingen børn, men jeg har læst med fra begyndelsen og du var, no shit, mit lys i mørket da jeg sad i et virkelig grimt brud, som på mange måder mindede om dit og Michaels. For du har rejst dig hævet blikket og turdet elske Michael igen uden skam eller flovhed. Det har været meget svært at finde netop dét i andre historier og eksempler, så tak.

  Jeg synes, du virker som en fænomenal mor og kone og kvinde – velvidende, at vi naturligvis ikke får alt med. Du er et smukt menneske og du skal tro på alt hvad realia omkring dig fortæller. Jodel og den slags er skraldespand for ensomheden i hjerter, der lider.

  Kærligst.

  Svar
 5. Christine says:

  Det kunne vi andre også lærer. Hvorfor kan vi ikke tage roserne ind og lade det negative pralle af i stedet for? Det ville gøre det lidt nemmere;-)

  Svar
 6. Helle says:

  Du har så fine nogle betragtninger – tak for det ❤️ Og nej ingen skal finde sig i at blive talt grimt til/om uanset om man er blogger eller ej. Håber at dit filter bliver lidt tykkere og du i højere grad kan tro på at du er sej, god og alt muligt andet. Du virker som et virkelig ordentlig og reflekteret menneske og så er det vel egentlig ligemeget hvad et par tilfældige mennesker mener 🤷‍♀️ Det er vel næsten utænkeligt at alle kan lide en – ihvertfald hvis man har en personlighed 😉

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *