Madplan, struktur og andre voksne ting

Når jeg bliver voksen …. Hov, det er jeg jo faktisk. Meget endda. Alligevel kan jeg godt nogle gange gå og vente lidt på, at strukturen, ordenssansen, overblikket og overskuddet rammer. Any day now.

Det er ikke rigtigt sket af sig selv, eller jo lidt er der da sket i takt med at jeg er blevet ældre, mere erfaren og mor til flere, men slet ikke i den skala som jeg går og håber på vil ske af sig selv. Det kommer det sgu nok heller ikke til, ikke af sig selv i hvert fald. Jeg bliver nødt til at gøre en større indsats. Nogle ting har jeg besluttet at acceptere som de er. Jeg bliver ikke den mest ordentlige i klassen, jeg kommer aldrig til at blive gode venner med Excel, der vil altid rode i mine tasker og lommer, og jeg lærer nok aldrig at spise morgenmad og sådan er det bare. Men nogle ting kan jeg godt ændre på, eller jeg kan forsøge, og en af de ting er for eksempel vores aftensmad-rutiner. For de sejler. Helt vildt. Vi har været de fleste måltidkasser igennem med blandet succes. Der er mange gode derude og vi har været glade for dem alle på hver deres måde, men vi er kørt død i dem, hver og en, efter noget tid. Enten er de for ensformige eller for omstændelige (et ord jeg åbenbart har stavet forkert hele mit liv, har jeg lige fundet ud af! Endnu et skridt ind i de voksnes rækker!) eller for dyre til at bruge hver uge, og så har vi ligesom bare droppet det igen, og i stedet brugt det engang imellem – Det gør vi stadigvæk, hvis en af os skal være alene med børnene i nogle dage for eksempel. Men langt de fleste dage, er det sådan noget, fuck klokken er 15, hvad skal vi egentlig spise?! Vi har for det meste nogle gode basisvarer på lager, og så gør jeg mig stadigvæk lidt i det der food prepping, hvilket hjælper en hel del, men ikke nok.
Jeg overvejer derfor at tage næste skridt i voksenlivet og begynde på madplaner.  Jeg spurgte på Instagram for et par dage siden, om dem der følger med der, benyttede sig af det, og overaskende nok, var det et stort JA fra over halvdelen af dem der svarede. Dét kombineret med hundredvis af beskeder med overbevisende argumenter for hvorfor det er en god ide, har jeg fået mod på at prøve det af. Flere foreslog, at lave en fleksibel plan med mad til 3-4 dage, som man kan flytte rundt på som man har lyst i løbet af ugen, og evt sizer op, så der er ekstra til køleskab, frokost og fryser. Derudover var flere meget begejstrede for Nemlig.coms måltidskasser, og også Coops (de har desværre ikke en vegetarisk kasse, så dem springer vi over for nu), og selvfølgelig retnemt, Simple feast og Aarstiderne. De tre sidste har jeg prøvet og været glad for på hver deres måde. Retnemt er ikke så stærke på det vegetariske, Simple Feast bliver lidt en dyr omgang og så er der lidt for meget spidskommen i mange af retterne – Et krydderi som jeg har fået det lidt stramt med, men Simple Feast er Michaels og børnenes favorit så det er tit deres “alene hjemme-løsning”, og så er der Aarstiderne som jeg virkelig har været begejstret for, både deres veganske kasse og kvik vegetar, dog oplevede vi lidt for ofte at det var svært at freestyle og bytte om på dagene, og rigtig tit skulle man lige huske at sætte nogle bønner i blød og den salgs, som nogen altid glemte (ja hej) … Så. Nu prøver vi Nemligs vegetarkasse i denne uge, og i næste uge springer jeg sgu ud i en madplan.

Hvad gør I? Please share!
Og vil I have en tilbagemelding herfra? Både på kasse og madplan? Hvis jeg bliver god til det, kan jeg jo dele vores plan herinde, og I kan måske gøre det samme, hvis I gider?

Hvem ved. Måske er det her næste skridt mod et organiseret og flot voksenliv. Måske betyder det, at jeg snart lærer at vande mine planter og tage mit vasketøj ud af maskinen inden det begynder at lugte surt.

73 replies
 1. Silje says:

  Vi er gode på matplaner i en uke… så er der sklidd ut for det neste året. Nå har mannen ansvaret for at storhandle en gang i måneden, og kjøper inn alt av tørrvarer, boksvarer og fryste varer. Det er det eneste som fungerer for oss. Drømmen er at storhandle en gang i uken, etter matplan. Men.. det går slett ikke.

  Svar
 2. Amalie says:

  Vi laver madplan. Det har vi gjort i mange år. Min mand spillede i mange år fodbold på højt niveau og jeg arbejde meget så hvis alt skulle hænge sammen krævede det struktur.
  Derudover skaber det luft i budgettet og mindsker madspild. I hvertfald for os. Vi (læs; jeg) laver madplan søndag morgen og handler så til hele ugen direkte efter. Det er helt super!

  Svar
 3. Camilla Holm Hansen says:

  Jeg har lavet madplan, alt den tid jeg har boet ude, ca 4-5 år.
  Da jeg boede alene, fordi det så var lettere og handle og genbruge de samme ting (plus jeg er vild med lister af alle slags) og nu med min kæreste, igen fordi det kræver at vi (jeg) kun handler en gang om ugen og det er dejligt, når man er sent hjemme mm. Vi planlægger altid mandag-torsdag, ind i mellem fredag, og så er weekenderne frie – eller man handler igen lørdag og kan så få det, man netop har lyst til. Det fungerer for os! – og jeg vil elske og få inspiration hos dig til nye retter 🙂

  Svar
 4. Tine says:

  Vi laver madplan om søndagen, og handler så til hele ugen (med en lille tur i netto onsdag efter mælk og frisk grønt). Hos os fungerer det ikke at låse måltiderne på en fast dag, så selvom der i planen står pasta om tirsdagen, så er det ikke altid ens betydende med, at det bliver sådan. For os giver det overblik over mulighederne, og mindre af de ture i netto uden den fjerneste ide om hvad man skal købe til aftensmad, som forresten burde være på bordet om 10 minutter.

  Svar
 5. Maria says:

  Vi laver også madplaner hver uge! Jeg er selv vokset op med at der blev skrevet på en tavle i køkkenet hvad der var på planen og så kunne man jo altid spise hos venner hvis det lød “kedeligt” ;). Så ja, vi kører videre med det i min familie. Vi sparer både tid og penge ved ikke at gå på små indkøb hver dag vi kan næsten nøjes med at købe ind én gang om ugen. Det kan virke kedeligt at have det hele planlagt, men man kan jo altid rykke lidt rundt på retterne eller udskyde en dag hvis man finder på noget spontant at lave om aftenen. Vi plejer at have planlagt ca. 3-5 dage ad gangen afhængig af hvad vi skal i løbet af ugen.
  Du kan tjekke vores blog ud (Småmadører) for inspiration til ugens madplaner. Vi laver mange vegetariske retter, retter med fisk og få med kød og skriver om madoplevelser med børn:)

  Svar
 6. Tine says:

  Vi laver madplan hver søndag, som gælder man-tors. Fredag byder alligevel altid på slammad i form af enten burger eller pizza, og weekenden bringer ofte spontane aftaler med sig, som gør at madplanen alligevel ikke kan overholdes. Søndag er “tøm” køleskabet dag for at få bugt med diverse rester. Det fungerer super fint for os og har gjort det i mange år.

  Svar
 7. Signe says:

  Vi forsøger at lave madplan hver uge. Den dækker dog kun hverdagene. Jeg forsøger at lave madplanen, så den hver uge indeholder en dag med suppe. Jeg prøver også at planlægge, så vi ikke ender med at spise forskellige pastaretter 4 dage i træk.. Nogle gange kan jeg godt blive lidt idéforladt, men her kan diverse madblogs hjælpe med inspiration. Der er nogle stykker som hver uge præsenterer deres forslag til en madplan baseret på deres opskrifter.
  Jeg glæder mig til at høre om både nemligs kasse og om forsøget med madplanen.

  Svar
 8. Marie says:

  Vi laver madplan hver eneste uge og køber alt ind om søndagen. Det har vi gjort lige siden vi fik vores andet barn. Det er sgu ikke særligt spændende, men det tager en time fra start til slut og det er ufattelig rart ikke at stå med 1-2-3 små og trætte børn i supermarkedet kl 16:30 og prøve at finde på noget at spise. Det er virkelig sjældent, at vi smider mad ud og jeg er helt overbevist om, at vi både spiser sundere og billigere som konsekvens. Vi supplerer i løbet af ugen med det vi alligevel løber tør for, så som mælk, men det kan den ene købe på vej hjem mens den anden henter. Og fordi vi alligevel skal tjekke om der er pasta, ris, mel osv kan man også lige fange, at der mangler havregryn og rosiner og alle de andre basisvarer.

  Så jeg vil SÅ meget anbefale det, det er en gigantisk lettelse. Jeg er på mange områder uorganiseret og et rodehoved, så det giver altså noget ro for mig at vide, at dét skal jeg i det mindste ikke også huske i løbet af dagen.

  Svar
 9. Carina H says:

  Vi laver madplan til en uge af gangen. Jeg forsøger at lave efter, at den står på de mere tidskrævende retter i weekenden. Her foretrækker jeg så at lave dobbelt op, så jeg har i fryseren. 2 hverdage om ugen står den på “frysermad”, som stadig er hjemmelavet. Det fungerer rigtigt godt for os. Så er det nemmere, at holde de andre 3 dage kørende på måltider, der er hurtige at forberede.
  Jeg kigger tit i den kommende uges tilbudsavis når jeg skal lave madplan. Der kan være meget at spare og så kan det også sætte gang i ideerne.
  Jeg handler helst stort en gang om ugen og så supplerer vi op med frugt og mælk i løbet af ugen efter behov. Det fjerner virkelig mange impulskøb for mit vedkommende.
  Skal det være super ekstra nemt, så handler man online i weekenden når man har lavet madplanen og så dukker varerne op mandag formiddag.

  Svar
 10. Maja says:

  Vi har kørt madplan i en måned nu, sådan cirka, og jeg må sige at det holder 100%! Vi talte så sent som i går om hvor meget tid vi sparer (fordi vi ikke skal hen og købe ind flere gange om ugen) og hvor meget billigere det er (igen, fordi vi så slipper for impulskøb i løbet af ugen, fordi vi bare køber alt på listen på en gang) og sidst men ikke mindst hvor meget mindre vi smider ud. Det er virkelig win på alle områder og det tager slet ikke langt tid at lave den liste og gå igennem supermarkedet og få det overstået.

  Det er mig som laver listen og så handler vi enten ind sammen eller min mand handler ind. Jeg er vegetar og han spiser kød, så han køber bare kød til ugen når han står i supermarkedet, hvis han vil have det til nogle af måltiderne på listen 😉 Og så kan vi rykke rundt på dagene, så mere fast er det trods alt heller ikke.

  Svar
 11. Anna says:

  Skriver løbende ned i et noteark på min telefon efterhånden, som jeg støder på nemme gode retter. (F.eks din tærte 🙂 )
  Forsøger at lave en nogenlunde plan lørdag og handler så søndag. Og så tænker jeg i nemme løsninger på pressede dage og ellers faste dage med fast ret. Vi får f.eks altid pizza om fredagen. Hjemmelavet de uger, hvor jeg får lavet dej torsdag aften, ellers køber vi. Jeg elsker det og det gør mine børn også.
  Frisk rugbrød på tirsdage, hvor vi alle er sent hjemme. Ost, avocado og pesto gør det mindre kedeligt.
  Laver en røvfuld falafler på dage, hvor jeg kan se, jeg har tid, så kan man spise det i to dage.

  Svar
 12. Tanja says:

  Vi har i lang tid kørt med en fast ugeplan:
  Mandag: pastadag
  Tirsdag: suppe/gryderet
  Onsdag: fisk
  Torsdag: rugbrød
  Fredag: ko/gris
  Lørdag: kylling
  Søndag: disponibel/rester.
  Ved godt den ikke er vegetarisk🙈 men måske det alligevel kan give lidt inspiration. Jeg kører ret hurtigt død i at lave lister hver uge, men på denne måde kan jeg alligevel tænke alle dage ind når jeg handler, hvilket jeg gør en dag om ugen..

  Svar
 13. Rikke Fie says:

  Jeg hader at lave madplaner og synes altid det er de samme ting vi kommer på, fordi fantasien bare er mega begrænset på det område. Jeg bruger derfor den app der hedder Mad for fattigrøve. Der får man en fuld madplan for den kommende uge, om lørdagen, og den tager udgangspunkt i Rema1000, så man skal kun 1 sted hen og handle. Den tager ikke hensyn til økologi og madpakker, men er “kun” aftensmad, men synes den er rar at have som et udgangspunkt, da der følger indkøbsliste med, og man har det hele på telefonen👍

  Svar
 14. Patricia says:

  stinna.dk lægger vegetarisk madplan op hver uge. Der er sikkert andre, der gør det samme. Måske du kan bruge det til noget.

  Svar
 15. Christina says:

  Vi er også fans af madplaner (til hverdagene, i weekenden er der overskud til at tage det som det kommer + ofte aftaler ude). Jeg laver den søndag og finder på 3 retter, som er fleksible i forhold til, hvilke dage de laves. 1 eller 2 af retterne laves som regel så de strækker til 2 dage – så er der stadig plads til fleksibilitet hvis der kommer spontane aftaler op og så kan resterne bare fryses til en anden gang – og er man hjemme alle dage i hverdagene, behøver man ikke stå og lave mad hver dag men har til et par dage i nogle af retterne. Jeg har en laaang liste på min telefon med vegariske go-to retter som jeg tyer til, hvis inspirationen for nye ting ikke lige er der. Handler ind om søndag og slipper for supermarkeder om eftermiddagen i hverdagene, det elsker jeg. 🙂

  Svar
 16. Vegetarisk Hverdag says:

  Hvis I har lyst, er I velkomne til at finde inspiration til madplanerne på https://vegetariskhverdag.dk/

  Vi laver ikke madplan, men jeg ville virkelig ønske, at vi gjorde nogle gange. Det er planlægning måltid til måltid herhjemme. Men sådan er det, når man som jeg er ekstremt lystdrevet. Måske vi bliver tvunget til det når der kommer børn ind i billedet.

  Svar
 17. Christina says:

  – og en ekstra lille kommentar jeg glemte. Vi har også prøvet nemlig.com’s vegetarkasser et par gange og er bare blevet SÅ skuffede over alle retterne 🙁 Manglende smag, kedeligt og alt for ensformigt. Så hører gerne dine erfaringer med kasserne, det kan jo være de er blevet bedre siden vi prøvede dem.

  Svar
 18. Josephine says:

  Del endelig råd! Vi forsøger os også med madplan, men mangler lidt inspiration til at gøre det nemt! Er der ikke en app?!

  Svar
 19. Signe says:

  Jeg har også lavet madplan i en del år efterhånden og med nu to børn er det ganske uundværligt. Jeg aner ikke, hvor jeg skulle finde tiden til at handle hver eneste dag. Jeg laver oftest også plan for mandag-torsdag, måske fredag med. Handler det hele i weekenden og det tager en time. Jeg har en google kalender, der hedder ‘Madplan’, og der skriver jeg planen ind og så er den delt med min mand. Så kan jeg også nemt bladre tilbage og se, hvis jeg mangler inspiration. Links til evt. opskrifter lægger jeg også ind på i google kalenderen. Jeg planlægger efter at der er nem mad, hvis fx der kun er én forælder hjemme. På 4 dage prøver jeg som regel at ramme: en dag med suppe, en dag med vegetar, en dag med kød og en dag med rugbrød/rester. Bum.

  Svar
 20. VFT says:

  Vi laver madplan hver uge, dog kun til hverdagene. Vi køber ind hver søndag og det hjulpet en hel del på overskudskontoen i hverdagen, da vi ikke står i madkaos hver eftermiddag. Og så er det billigere. Men det er helt klart en lettelse, at der er tænkt på og købt ind til aftensmaden i hverdagene – det har givet os SÅ meget mere hverdagsglæde 🙂

  Svar
 21. Malene says:

  Vi laver også madplan for en uge af gangen. Vi skriver de enkelte uger op i en notesbog og så er det nemt at gå tilbage og blive inspireret.
  Jeg har fundet ud af, at fredag (mens der er Disney sjov) er er mega godt tidspunkt at handle på – ingen mennesker og de har stort set altid det jeg skal bruge..
  Hos os sparer det så meget tid, ikke at skulle stå og finde ud af hver eftermiddag (i supermarkedet), hvad vi skal spise.

  Del endelig dine oplevelser – inspiration er altid godt 🙂

  Svar
 22. M says:

  Vi har nu haft madplan hver i uge i 8 år. Vi har kæmpe bunke med håndskrevne madplaner, men fordi jeg ikke kan lide at spise det samme for tit, skifter vores madplan fra år til år. Og jeg køber ind en gang om ugen og nogle gange supplerer lidt med frugt en gang mere. Det giver simpelthen så meget overskud til vores 4 børn, at kunne komme hjem i god tid og vide hvad vi skal lave. men det kan være begrænsende hvis naboerne pludseligt bliver og spiser eller hvis man skal noget andet og kommer sent hjem etc. og så er det dødsygt at sidde hver fredag eftermiddag og lave madplan.

  Svar
 23. Lisa says:

  Vi skrev engang alle de retter ned vi kunne komme i tanke om – der var sgu mange 🙂
  Så er det bare at plukke 5-7 og så handle derefter.

  Personligt har jeg et kæmpe basislager og handler det samme – stort set – ind hver uge på nemlig. Så freestyler jeg ud fra basislager og køleskab/fryser.

  Svar
 24. Hjarne says:

  Vi har gjort det gennem flere år. Vi har også en stor whiteboard hængene i køkkenet. Der står alt hvad der sker i løbet af ugen, hvornår vi har fri fra arbejdet, fritidsaktiviteter, møder, madplan osv.
  I weekenden tager vi os tid til at købe ind til hele ugen. Og hvis tiden er presset, så er det nemlig.

  Kan kun anbefale madplan!!

  Svar
 25. Louise says:

  Madplaner for the win! Vi har gjort det i mange år, også før der kom barn. Min excelnørde mand har lavet et excelark med vores faste repertoire af retter og alle retter har et nummer. Så kan man indtaste nummeret på de retter man gerne vil lave i ugen og så spytter excel en indkøbsseddel ud. Sedlen er også udstyret med faste ting som mælk, havregryn mv., så man også altid lige får dét tjekket. Det spiller max og gør indkøb og ikke mindst aftensmaden markant nemmere.

  Svar
 26. Marie says:

  Vi startede for alvor op med madplan efter nytår, og må indrømme at jeg er ret begejstret. Vi laver madplan enten lørdag eller søndag og køber så ind til den kommende uge (dog ikke weekenden). De dage hvor vi kan se at vi ikke har så meget tid til madlavningen, der sørger vi for at lave dobbeltportion dagen før, så der ikke skal laves mad fra bunden alle dage. Vi har indtil nu sparet ca. 1.000,- pr. måned på mad fordi vi ikke laver så mange impulskøb og bedre kan overskue hvad vi har. Og ja, det kræver lidt at sætte sig ned hver uge og planlægge, men det giver så meget mening i den anden ende.

  Svar
 27. Mette Glerup Kristensen says:

  Vi har ogsåværet omkring en del måltidskasserog der må jeg altså virkelig give SkagenFood mine varmeste anbefalinger – både lækre råvarer og færdigretter!
  Ellers vil jeg anbefale et kartotek med alle nemme favoritretter og så en gang om ugen udvælge retter derfra til 4-5 dage eller hvad der nu giver mening for jer, så det stadig kan være fleksibelt.

  Svar
 28. Nina says:

  Jeg lærte også noget nyt, troede det hed og stavedes omstændigt 😳

  Vi gør hvad vi kan for at lave madplaner, det giver bare en bedre uge for os.

  Svar
 29. Natascha says:

  Vi laver ikke madplan. Men vi bestiller hver uge fra Nemlig.com. Vi bestiller ikke deres måltidskasse . da vi syns de er for syre og ikke så børnevenlige! Men jeg går ind og vælger 4 opskrifter inde på deres side. Det er så nemt, for man vælger bare en opskrift, trykker på “kurv” og så har den lagt alt der skal til at lave den opskrift ned i kurven. Man kan vælge ting fra hvis man fx har tomater i køleskabet osv. Og så køber jeg bare basis vare ved siden af. Så har vi altid en dag om ugen hvor vi spiser rugbrøds madder. Og opskrifterne går du ind og finder på Nemlig.com når du skal lave dem. Vær obs på at opskrifterne kommer ikke med i deres måltidskasser – de opskrifter skal du også ind og finde på deres hjemmeside.

  Svar
  • M says:

   Meget enig! Vi bruger også opskrifterne frem for måltidskasserne. Meget billigere og også mere miljøvenlig ift at undgå indpakning af et fed hvidløg etc.

   Svar
 30. Sidsel says:

  Stor fan af madplaner her!
  Vi er kommet ordentligt i gang med dem her efter nytår, og er indtil videre MEGET begejstrede! Jeg elsker at slippe for supermarkedet i hverdagene på vej hjem fra arbejde, jeg elsker at det sparer os tid, penge og madspild – og jeg ELSKER ikke at skulle tænke, overveje, spekulere, vurdere og beslutte hvad vi skal have at spise på daglig basis.
  Og vi synes faktisk det er ganske hyggeligt – vi sætter os en halv time i løbet af weekenden (når det lige passer, ofte er det efter morgenmaden lørdag, med en ekstra kop kaffe :)) og laver madplan for den kommende uge, som regel 2-5 retter som der så kan byttes rundt på, laves dobbelt portion af osv. Vi tjekker det altid lige op mod kalenderen for ugen, hvad er der af aftaler og hvilke dage ville det være ekstra fedt at have nem mad i forhold til arbejde, træning osv.
  Et par gode kogebøger med vegetariske/antiinflammatoriske opskrifter er vores base lige nu, og så inspiration fra nettet. Jeg mener bestemt også, der findes sider/blogs hvor de lægger færdige forslag til madplaner om – vi kan bare bedst lide at sammensætte vores egen.

  Svar
 31. Heidi says:

  Jeg synes, det kan være lidt svært at holde madplaner fast. Men jeg vender alligevel altid tilbage til det. I lange perioder har jeg fået Aarstiderne, hvor jeg får det 3-4 dage om ugen og så supplerer jeg med rugbrød nogle dage, noget hjemmelavet eller hvis jeg skal ud.
  Lige nu får jeg Aarstiderne hver 2. uge, men til 2 personer i stedet for 1. Så skal jeg kun lave mad halvt så ofte eller jeg kan tage resterne med som frokost på arbejdet. Og det fungerer ret godt.

  I forhold til bønner og andet der skal i blød, så plejer jeg at gøre alt klar om søndagen og preppe alt, hvad der ellers giver mening. For så er det ret hurtigt at få samlet retterne, når jeg står på en hverdagsaften og ikke har overskud til noget som helst:)

  Svar
 32. Gitte says:

  Jeg burde være mere voksen end dig, er ihvertfald ældre, men madplaner bliver aldrig en af mine skills. Hvordan kan jeg vide, hvad jeg vil spise på torsdag? Og er vi hjemme – og hvor mange?
  Jeg hader også indkøbssedler. Bruger dem som tjeklister ved kassen, frem for at gå frem efter listen igennem supermarkedet.

  Jeg nikker genkendende til alt, hvad du skriver, også om erfaringer med måltidskasser. Vi har været samtlige igennem.

  Det er da død irriterende at leve så ustruktureret, så aftensmad er en begivenhed, der hver eneste dag virker som en uventet gæst, der kommer bag på en.
  Heldigvis bor vi tæt på Rema, jeg er kreativ med det jeg har og god til at lave mad. Så det fungerer alligevel.

  Er spændt på, om du kan omvendes til at blive madplanstypen!

  Svar
 33. Marie says:

  En madplan ændrer desværre ikke på om man husker at vande blomster og man kan også stadig være en anelse forundret over at være “hjem”-delen i en skole-hjem-samtale, blive omtalt som “damen” i netto-køen og at man selv – uden nogle RIGTIGE voksne – skal tage stilling til alle mulige voksen-ting, men det gør bare en mega-forskel på logistikken i hverdagen.

  Vi har i flere år – 6 års tid tror jeg – kørt helt konsekvent med madplan. Vi laver planen hver lørdag morgen/formiddag, mens der er almindelig langsom-lørdag-stemning. Der kan vi få overblik over den kommende uges møder og aftaler, så vi kan få planlagt maden derefter. På den måde kan vi sørge for at have nok rester til en dag, hvor vi begge er sent hjemme, lægge retten der tager lang tid en dag én af os arbejder hjemme e.lign.
  I weekenden får vi så handlet ind til hele ugen – dog med opfyldning i løbet af ugen af frugt, grønt, mælk o.lign, men det kan så også til en vis grad planlægges til den dag det nu passer bedst.
  Plusser – vi skal ikke være madkreative i løbet af ugen, mindre madspild, økonomisk billigere, tid hjemme fremfor på indkøb.
  Minusser – mindre fleksibelt, noget impulsivitet forsvinder (men ved sgu ikke hvor impulsive vi ville være med to små børn alligevel…),
  Når vi ind imellem ender i de samme 5-7-9 retter, tager vi en inspirationstur i nogle kogebøger..

  Svar
 34. Sofie says:

  Vi har nu i et år kørt med madplan for mandag – torsdag og så freestylet lidt mere hvad angår weekenderne. Det begyndte at fungere rigtig godt, da vi introducerede Bilka To Go i den formel!
  Her bestiller vi varerne på app’en ligesom Nemlig, men kører selv forbi og henter dem på vejen fra arbejde mandag. Fungerer selvfølgelig kun, hvis man rent faktisk bor i nærheden af en Bilka, men den ligger lige på vejen fra min mands arbejde, så det er helt perfekt 👌🏻

  Svar
 35. Tilde says:

  Hej Cecilie, vi har prøvet nemligs madkasser, og var ikke meget begejstrede – det er nemlig dyrt i forhold til, at de har portionspakket alting. Man får en afmålt mængde, hvilket selvfølgelig kan være smart, men en afmålt portion bønner blev fx dyrere end en hel pose bønner i det store regnestykke. Og så bruger de meget emballage på at portionspakke det – ikke klimavenligt. Til gengæld kan du i nemligs app søge på opskrifter og bede appen om automatisk at fylde din kurv op med de varer, du skal bruge. Dét er smart. Så kan du bare vælge x antal vilkårlige retter, bede appen fylde de nødvendige ting i din kurv, og så lige fjerne de par ting, du har i køkkenet i forvejen. Så smart!

  Svar
 36. C. Stubbe says:

  Jeg kan ikke kommentere så meget på madplanen, da jeg ikke selv bruger det – jeg vil frygteligt gerne, men jeg er for flyvsk i mine aftaler til at det kan være fast 🙈

  Dét, som jeg ville kommentere på, var ordet omstændelige / omstændigt. ‘Omstændig’ (med -e eller -t som endelsen) er et godkendt ord i den danske ordbog, men ‘omstændelig’ er den mere almindelige måde at bruge 😊 Man kan altid tjekke om ord er godkendte i ordbogen via http://www.ordnet.dk/ddo 😄

  Svar
  • Kirstine says:

   “Omstændigt” optræder nu ikke i den danske retskrivningsordbog. Ordnet.dk forholder sig udelukkende til gængs brug af ordet og ikke til de officielle retskrivningsregler. Så når det optræder der, er det faktisk bare fordi, vi er mange, der ikke kan stave til omstændeligt 🙂

   Svar
 37. Merete says:

  Vi kører madplan og har gjort det længe. Som regel laver jeg en plan fredag aften og lægger bestilling hos Coop. De leverer så om søndagen (det skifter lidt). Jeg hygger mig egentlig meget godt med at kigge i kogebøger og beslutte hvad vi skal have i den kommende uge, og så kan vi også i ro og mag tage stilling til, hvilke dage, vi kan se bliver travle etc. Som regel laver vi plan til 5 eller 6 dage, og så skifter vi lidt rundt eller smider ting i fryseren, hvis vi bliver nødt til at lave om i planerne. Vi handler alle dagligvarer samtidig, så i løbet af ugen må vi kun i butikker et par gange for at hente det, vi har glemt eller ikke lige kunne få ved Coop.

  Svar
  • Merete says:

   Nå ja, og så har vi sådan en doodle kalender, hvor jeg skriver madplanen ind hver uge (sammen med en masse andre ting) – så kan jeg både huske, hvad vi skal lave og bladre tilbage for at finde inspiration.

   Svar
 38. Marie says:

  Vi ville dø uden madplaner. Og blive skilt inden…drengene handler hver weekend til hele ugen, og så har vi ca 5 retter, hvoraf to SKAL strække to dage (butter chicken, lasagne, gul karry, suppe, chili con/sin carne el lign). Hvordan vi så fordeler dem er ligegyldigt. De fleste retter er gengangere, og vi har en uskreven regel om max 2 nye retter pr uge. Ellers dør vi også. Vi bruger mange af nemlig.coms opskrifter, nemme og gode!

  Svar
  • Marie says:

   Nå ja, vi har en fælles note med madplanen på vores iPhones. På den måde kan vi se gamle planer og blive inspireret og se hvad ugens muligheder er

   Svar
 39. Trine says:

  Madplan laves lørdag for søndag-torsdag/fredag. Søndag er altid noget der giver rester til mandag, så ugen starter nemt. Og prøver i det hele taget at lave retter, der kan strække to dage – det er så lækkert, når man bare skal varme noget, og der i øvrigt næsten ikke er opvask (vi er så også kun tre i familien). Fast rugbrødsdag en gang om ugen også. Og fredag er pizza/pita/frossent crap, der kan varmes i ovnen-dag

  Svar
 40. Viola says:

  Vi har lavet madplan i mange år – også før børn – mest af den grund, at jeg HADER at handle ind. Det er nok den voksenpligt, som jeg synes er allermest nederen. Jeg bliver nødt til at belønne mig selv med slik, for overhovedet at komme afsted. Tanken om, at skulle handle hver evigt eneste dag… det bliver bare et nej tak!
  Så… vi laver madplan hver søndag over morgenmaden – så bliver både store og små hørt i hvad man kunne tænke sig. Vi laver til alle 7 dage – men det er sjældent at den holder helt 100%… nogle dage kommer der andre planer, nogle dage orker man alligevel ikke at lave den der lidt omstændige ret… så fryser vi ned og laver om. Det er et mildt offer, når alternativet ville være, at jeg skulle udholde fakta på daglig basis.
  Mir næste projekt er (læs: burde være) at foodpreppe… det ville lette meget… meeeen… nu må vi se…

  Svar
 41. Christina says:

  Herhjemme laver vi madplan hver uge. Med 3 unger i huset og en masse aktiviteter i det daglige, så har det været nødvendigt for at spare tid. Det har vi gjort i en del år nu.
  Vi bruger rigtig meget opskrifter fra nettet, og derfor har jeg lavet vores egen lille opskriftsamling i onenote, hvor jeg samler de opskrifter, som fungerer godt for alle. Stille og roligt bliver denne samling udvidet, og så bruger jeg den som inspiration, når jeg laver den ugentlige plan😊.

  Svar
 42. Lina says:

  Vi kører med den app der hedder “Buy me a pie”. Der har vi lavet to konti, den ene er så fyldt med retter som vi scroller igennem i løbet af ugen indtil vi har en 4-5 retter og så er den anden konto dér hvor vi har en opdateret indkøbsliste. Vi handler stort ind søndag og har så til resten af ugen inkl. mulighed for at bytte rundt på dage og plads til spontantitet. Vi sparer penge, stress og tid👌🏼

  Svar
 43. Helene says:

  Madplan er genialt – vi kan slet ikke undvære konceptet på nu 4. år. Jeg skriver noyter/links på min tlf når jeg støder på en ret jeg har lyst til at lave, og så har vi en liste hængende på køleskabet med huset favoritter, når inspirationen mangler. Bruger ofte stinna.dk, juliebruun og valdemarsro (dog ikke vegetarisk) som alle laver madplaner. Fredag er altid burger og pommes dag:-)

  Ps. Hvor gad jeg godt se se alle de madplaner, I andre har succes med! Findes der ikke et sted, man kan dele den slags??

  Svar
 44. Mette says:

  Stærkt inspireret af madogkærlighed.dk gør jeg hver søndag morgen rent i vores køleskab og får et overblik over hvad vi har. Derefter laver jeg madplan og handler ind efter det. Er stadig nybegynder (er et værre rodehoved og ustruktureret). Men indtil videre er det noget af det mere geniale jeg længe har gjort.
  Er spændt på at se hvordan det går dig

  Svar
 45. Anne says:

  Jeg handler en gang om ugen på nemlig.com. Har ikke gjort det så længe, men er simpelthen så glad for det. Vi har også prøvet flere måltidskasser, men det smager jo ikke af “vores køkken”, og derfor er vi nok kørt surt i det nogle gange.

  At vi kan få varerne leveret til døren, gør at vi får lavet den madplan, og det er simpelthen sådan en lettelse at vide, hvad aftenens menu står på – dog altid med mulighed for at justere til hist og her. Jeg skriver altid madplanen ned i en lille note på telefonen, så jeg kan huske hvad jeg liiige tænkte, da jeg handlede. Og så taster jeg indkøb ind på nemlig løbende, hvis jeg pludselig kommer i tanke om noget. Så tager det heller ikke så lang tid, når ugens indkøb skal klikkes hjem. Pøj pøj med det!

  Svar
 46. Cæcilie says:

  Madplaner for president!!! Selv om vi kun er min kæreste og jeg herhjemme, så funggerer det SÅ shift og frigører virkelig meget tid. Vi kunne sidde hver evig eneste eftermiddag og hver især komme med forslag, men det kunne tage virkelig lang tid…. Nu laver vi madplan hver søndag og handler til ugen, så vi kun skal købe sådan noget som mælk, frugt og grønt. Ofte laver vi madplan til en 3-4 dage, så vi undgår madspild og får spist rester. Dagene kan jo rykkes rundt (hvis man fx glemmer at sætte bønner i blød…..). Jeg er slet ikke struktureret nok til at gå genbrugt fødevare, men alligevel sparer vi rigtig mange penge og får begrænset vores madspild.
  Jeg er tilmeldt en ugentligt madplan fra Stinna (vegatirisk), Samvirke og Valdemsrsro. Der er enormt meget inspiration at hente der 🙂

  Svar
 47. S says:

  Min mand har stået for planen herhjemme – krav: nemt, billigt, øko, opskrifter man kender. Der HIK dog lidt for meget fars-mad i den og jeg fik lidt madlede. Så nu er jeg på barsel og har tid til at tage over ig prøve noget nyt, nye opskrifter. Krav er: nemt, billigt, øko, grøntsager og knapt så meget kød.
  Jeg fandt Julie Bruuns madplaner: http://www.juliebruun.dk
  Planen opfylder det hele. Der er 2-3 restedage og ofte vegetarisk. Tænker, at man som vegetar kan droppe kødet på kæddage og supplere med tofu og lign.
  Hun har desuden lavet en indkøbsliste. Min mand køber så ind søndag. Vi har en hylde i køleskabet kun til de varer + grøntsagsskufferne. Bare så man ikke kommer til at spise det, der skulle være til aften, til frokost.
  Det er SÅ godt!! Vi har fået SÅ god og sund mad: falafler, supper, pastaer mm.

  Svar
 48. Christina says:

  Vi laver madplan (og indkøbsliste) søndag og handler ind enten søndag eller mandag 🙂
  Den bliver kun lavet til 4 dage, så der er mulighed for at spise ude en dag i løbet af ugen eller i weekenden .. Weekenderne er jeg som regel ikke hjemme, så det ville være spild at planlægge så langt frem..

  Svar
 49. Anja MN says:

  Vi har lavet madplan i flere år, da jeg har skiftende arbejdstider (dag/aften) og min mand i perioder også arbejder meget. At der er styr på maden + mulighed for at foodpreppe lidt, de dage hvor jeg først møder sent, gør bare en kæmpe forskel ift overblik/overskud. Mentalt men også på tid, som i vores børnefamilie til tider kan være knap, hvis man også gerne vil lege mm.
  Søndag morgen pløjer jeg lige reklamerne igennem (på app’en minetilbud, da vi ikke gider alt det der papir-halløj) og laver en plan for 4-5 dage. Senere søndag handles der stort ind (mega voksent 😇) også er vi klar til en ny uge, både ift madpakker og aftensmad. Planen er ikke mere fast, end at man kan bytte rundt på dagene. I weekenden freestyler vi oftes.
  I starten lavede jeg en på indlede i min kalender til søndag morgen, men nu kører det bare. Vi er blevet kæmpe fan af mere overblik og et madbudget som er markant mindre end “panik kl 15-indkøb”

  Svar
 50. Jannie says:

  Jeg har lavet en (lang) liste over alle de retter som vi spiser til aftensmad. Den er rigtig god som inspiration, når jeg skal lave madplanen og sidder og er helt tom i hovedet for ideer.
  Især hvis man husker at tage et billede af den, så man har den liggende på telefonen…

  Derudover laver vi (jeg) madplan for en uge af gangen, og handler en gang om ugen. Det er s… irriterende når man står i Rema med en helt fuld indkøbsvogn, men er virkelig lækkert at man ikke skal tænke på at handle noget ind resten af ugen. Til gengæld er køleskabet TOMT når vi når sidste dag af madplanen 🙂

  Svar
 51. Teresa says:

  Jeg laver madplan hver søndag og handler ind samme dag til den kommende uge. Jeg laver som regel madplan til man-tors, og nogle gange weekenden med, alt efter hvordan vores ugeplan hænger sammen. Jeg forsøger at inddrage både vegetariske retter, fisk, rester mv., så man både får en varieret kost, undgår madspild og sparer penge 🙂 I øjeblikket kan vi nøjes med at handle den éne gang, hvis ellers vi er rigtige grundige med handlelisten om søndagen, og ikke får sjovere idéer i løbet af ugen (læs: takeaway og snoller) 😉 Men det giver SÅ meget frihed ikke hver dag at skulle tænke på, hvad man skal have til aftensmad samt handle i tide og utide! Endvidere er vores madbudget billigt! Det kan selvfølgelig sommetider være vanskeligt at finde på spændende mad til en hel uge, men så har jeg lavet et skema over alt det mad vi normalt spiser, samt en liste over nye retter som jeg støder på via diverse madblogs, som skal testes på et tidspunkt.

  Jeg kan derfor kun anbefale det – selvom det nok er nemmere, hvis man er lidt kontrol- og ordensfreak som mig….. 😉

  Svar
 52. Sara says:

  Ja! Lige siden jeg blev voksen (= fik baby), har vi haft madplan. Vi laver planen hver mandag, får Nemlig leveret hver tirsdag med alt til en hel uge og lever nu helt uden at handle. Før i tiden brugte vi flere timer om ugen på indkøb og manglede altid lige et eller andet. Det er slut nu!

  Svar
 53. hannah says:

  Æh okay…næsten alle mennesker kører åbenbart med madplaner?? Det er gået 100% hen over mit (tilsyneladende langt fra voksne) hoved… Men hvor er jeg glad for at høre, at I åbenbart sejler lige så meget rundt i aftensmadsrutinen, som vi gør 😉 Hos os er det bare lidt senere på eftermiddagen, at realiteterne (=køleskab tomt for aftensmadsingredienser) går op for os. Så jeg vil mægtig gerne høre, om I får løst jeres udfordring!

  Svar
 54. J. says:

  Vi laver en plan for hver uge og så køber vi ind på Nemlig med levering om søndagen. Typisk laver vi “en ugens ret” om søndagen, hvor der så er mad til 3-4 dage (ja, nogle synes det er monster kedeligt, men herhjemme elsker vi rester og så er det jo mega nemt! Og mange retter bliver kun bedre). De øvrige dage kan vi så købe ind til noget nemt, tømme køleskabet/skabene o. lign. Det fungerer rigtig godt for vi har simpelthen ikke tid til det store i hverdagene. Fredag og lørdag gør vi så ekstra ud af det.
  Måske dette i øvrigt er noget for dig? https://www.vanloseblues.dk/2019/02/nyhed-plantekassen-vegansk-glutenfri-madplan/

  Svar
 55. Mette kjær says:

  Yees madplaner rules – har kørt det i 26 år (f*** SÅ længe ?!😂) lige siden vi fik vores ældste datter. Det giver ro og plads til andre ting end mad-panik. Efter ungerne blev store blev madplanen postet med link (ja bruger næsten altid online opskrifter) eller billeder i vores familie-messenger gruppe – så er ingen i tvivl om hvad der skal laves og dem der er hjemme kan gå i krig. Har altid fungeret fantastisk – kombineret med indkøbsseddel i xls (jaja ved du ikke er fan – men det ka altså noget 😊) hvor basis-varerne er listet og man bare skal krydse af – og så kan der købes stort ind 1 gang om ugen i kassecyklen👍🏻Go-go-go 😊
  Held og lykke med projektet

  Svar
 56. Vibeke says:

  Inde på nemlig.com, kan du gå ind under “opskrifter”, også klikker du på de opskrifter der ser spændende ud og tilføjer til kurven, også blive alle ingredienser du skal bruge lagt i kurven,(økologi er standard) også bestiller du bare det😊 Super nemt, ligesom måltidskasse, men hvor du selv kan være med til at have indflydelse på retterne og hvorvidt det skal være økologi eller ej, for så kan du bare vælge et andet alternativ😊

  Svar
 57. Louise says:

  Jeg gad så godt at have madplan – men vi får det simpelthen ikke gjort, nok fordi vi er ideforladte, og tilmed inde i en dårlig aftensmadsrutine. Men for hulan hvor ville det gøre livet lidt lettere! Jeg hååååber at du lykkedes, og tilmed deler dine madplaner – vi mangler inspiration! – både til vegetariske retter, men virkelig også til børnevenlige retter (med en på 1,5 år).

  Svar
 58. Charlotte says:

  Vi laver madplaner til en uge og har egentlig gjort det i rigtig mange år nu. Til at starte med for at spare penge og nu af netop samme grund som du skriver. Vi søger for at købe ind om søndagen og så laver vi den gerne, så vi hver anden dag har rester, der bare skal varmes op. Lørdag og søndag lader vi stå åbne. Både fordi vi ofte skal noget i weekenden og fordi der så er plads til at rykke en ret, hvis det alligevel ikke lige passer ind en dag. Madplanen laver jeg om lørdagen, eller søndag morgen og får ofte inspiration fra andre bloggere, der deler sine madplaner, eller fra måltidskassernes menuer. Det hjælper os virkelig i hverdagen og så gør det altså også bare vi sparer nogle penge ved ikke at handle hver dag. At vande blomster i og tage vasketøjet ud inden det lugter er jeg heller ikke voksen nok til endnu 🙂

  Svar
 59. Anettw says:

  For os fungerer det bare bedst med struktur. Jeg laver madplan og indkøbsliste torsdag aften, køber alt ind fredag på vej hjem fra arbejde. Ofte må jeg en lige afsted efter mælk (og andet jeg har glemt) midt på ugen. Vi får frugt og grønt fra Aarstiderne. Men det der hjælper os mest i en presset hverdag er mad fra fryseren. Jeg laver altid store portioner når jeg er igang. Frikadeller, kødsovs, gryderetter, boller til boller i karry mm. Det tager lidt tid – og ikke altid det fedeste at bruge en lørdag eftermiddag på, men det betyder SÅ meget i hverdagen.

  Svar
 60. J. says:

  Kender du i øvrigt hjemmesiden/app’en Plant jammer? Den kan lave salatopskrifter til en ud fra de ingredienser man vælger og har liggende (og så foreslår den selv gode smage sammen). Vi har brugt den en del med stor succes og så får man brugt nogle af tingene fra køleskabet, som man ellers ikke vidste hvad man skulle gøre med 🙂

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *