Håndværkertilbud … Min erfaring indtil videre.

Det kan umuligt være gået nogens næse forbi, at vi i december overtog vores hus. Et faldefærdigt bindingsværkshus fra 20’erne i Hornbæk. Et hus, der kostede halvdelen af sine sidekammerater – Med god grund.

Da vi havde set det første gang, postede jeg et billede på Instagram med teksten: Uma og skoldkopperne var med ude og kigge på et håndværkertilbud i dag. Vi havde ellers lovet hinanden, at store renoveringsprojekter var et no go, altså Michael og jeg, Men. Vi sagde også engang, at vi kun skulle have to børn, og aftaler hele tiden, at vi skal spise mindre sukker …  Så lad os nu se.

Som I ved endte vi med at springe ud i det, trods virkelig mange advarsler (særligt fra mange af jer, der både berettede om skilsmisser, sammenbrud og konkurs).
Vi sprang, lidt i blinde, da vi jo aldrig har stået med så stort et projekt før, men dog efter maaaange lange snakke, overvejelser og mærke efter i maven-stunder, og vi blev enige om, at det ille blive en af de ting vi ville ærge os over, ikke at have prøvet af. Jeg ved at det udefra i manges øjne, kan have virket hovedløst, spontant og en anelse tosset, og selvom vi er alle de ting, var det ikke helt tilfældet. Men jeg forstår, at det kan fremstå sådan, og jeg underkender slet ikke, at det er en stor ting, at det er hårdt og at det i nogle tilfælde er en virkelig hård omgang, der kan tære på både ægteskab, overskud og pengepung. Sådan er det også for os, og vi har bekymret os gule og blå flere gange. Det ER hårdt, og frustrerende og helt vildt svært. Men det er også skidesjovt, helt vildt fedt og udfordrende på godt og ondt. Selvfølgelig er der dage, hvor jeg har lyst til at give op – Som når afløbet flyder over – Og på de dage bander og svovler jeg og er urimelig. Men det går altid over. Og så er der dage, eller perioder, hvor vi når helt vildt langt og jeg har lyst til at hyle over hvor dejligt det er, at vi er her, hvor langt vi er nået og hvor vildt det er. Hvor feeeedt det er selv at have stået med hænderne i det hele. At alt bliver præcis som VI vil have det.
Vi lærer af vores fejl og samler erfaringer hen af vejen – Og det er helt vil hårdt, og helt vildt sjovt på samme tid.

Vi har (selvfølgelig) diskuteret og skændtes og været ved at hive håret ud på os selv og hinanden flere gange, og bliver sikkert ved med det de næste par år, indtil vi er færdige (man bliver aldrig færdig – Vi ved det). Men vi griner også mere end nogensinde, highfiver, fjoller, kysser og hygger os i det. Det er et virvar af følelser, og det er sikkert ikke for alle. Man skal absolut ikke gå ind i det med troen om, at det kun er sjovt og nemt, men man må sgu heller ikke male fanden på væggen. Man skal heller ikke gabe over mere end man kan tygge, men jeg har erfaret, at man ofte kan tage lidt større bidder end man tror, og når man gør det, bliver man både højere og mere glad. Renovering er ikke for alle, men det var og er helt bestemt noget for os.

De råd vi fik, kontra det vi har gjort:

 • Tag et enkelt rum af gangen. …Det gjorde vi ikke. Forsikringssager, tørretider og den slags, gjorde at vi ville gå i stå, hvis vi ikke begyndte et nyt sted. Det var kaotisk og helt forfærdeligt til tider. Men nu, NU er jeg så glad for, at vi gjorde det. For der er sket noget i alle rum.
 • Husk at nyd det mens det står på. Lidt det samme råd man får når man er gravid, og præcis som med graviditet og renovering står man indimellem i det og tænker Hvad fuck er det lige jeg skal nyde her?! Men der er helt klart noget om det og jeg prøver at være mindre fokuseret på slutresultatet og mere obs på at være i processen også. Måske lige med undtagelse af badeværelset. Det er jeg færdig med at nyde.
 • Fejr de små sejre undervejs. Går lidt i hånd med ovenstående, og er noget vi praktiserer i stor stil. Alt fra vandtilslutning til færdigmalede rum, får en skål med på vejen.
 • Spørg om hjælp. Vi har fået SÅ meget god rådgivning undervejs, og sætter fuldstændig vanvittig meget pris på det engagement vi har oplevet fra både venner og familie, og endda helt fremmede. Der er håb for menneskeheden 😉
 • Invester i godt værktøj og materialer. Der er ingen vej omkring det. Vi har brugt så mange penge på værktøj, træ, maling og byggematerialer, men det gør også, at det bliver lavet rigtigt første gang, hvilket både er tidsbesparende og en god investering på længere sigt.
 • Lav en tidsplan og følg den. Ja, nej. Vi har for længst krøllet vores deadlines og planer sammen. Det er nok et spørgsmål om temperament og personlighed. Vi blev stressede af det, og er langt mere effektive uden en har det vist sig.
 • Husk at tage pauser. JA. Man kan godt indimellem blive lidt for opsat på alt det der skal laves og nås, og glemme at det er ok, at lave noget andet end hus. Det er her, hvor det er en fordel at have børn med i projektet – For de sørger for at vi også holder fri, tager på stranden, spiller fodbold og ikke kun bygger hele tiden.

 

12 replies
 1. Sara says:

  Enig i de fleste ting, og især det med at nyde det undervejs – for ja, det er virkelig en sjov, hyggeligt og givende proces, som man faktisk helt kommer til at savne bagefter. 😄

  Svar
 2. Mia says:

  Min mand og jeg står selv med den ene fod i købet af et hus, som virkelig mange har råbt “nej” efter. Et (nærmest totalt nyistandsat) bindingsværkshus med stråtag, fra 1875 eller noget i den stil. Og næsten uden undtagelser, har folk, vi har vist det til, som det første sagt noget i stil med “shit, et arbejde. Det bliver i trætte af”. Min mands familie har endda sagt, at de da i hvert fald ikke gider at hjælpe til, hvis vi får brug for det. 😥
  Men sgu sgu så. Vi har mærket efter igen og igen og igen, og det er det her hus, som er det rigtige for os. Og så skal andres holdninger ikke bremse os. For præcis som du skriver, så ville vi fortryde, hvis vi ikke i det mindste gav det en chance.
  Og ærligt, ikke? Så glæder jeg mig til at vise alle nej-sigerne, at vi sagtens kan! 😂
  Stort tillykke med jeres smukke hus.

  Svar
  • Pia says:

   Ihhhh hva’ fanden er det for en holdning? Hvis man så absolut ikke gider hjælpe, så klap i og lad være. Og sig fra HVIS man blir spurgt. Sådan en bemærkning er så “kællinge-fornærmet” som det overhovedet kan blive. Hvis I er enige, er det sgu det vigtigste..! Håber I får det..! 🙂🙂

   Svar
 3. Thea // Nordrobe.dk says:

  Jeg forstår godt, at I gjorde det. Hornbæk er jo så skøn! Og fra et barns perspektiv, så byggede min mands forældre hus, da han var yngre og han taler tit om den tid som der, hvor de virkelig var sammen som familie.

  Svar
 4. Josefine says:

  Lidt mærkeligt tip det her, men jeg her lige været i Gilleleje i sommerhus et par dage, og skulle i den forbindelse se hvad der var af spændende loppesager i området, på FB’s markedsplads. Der var i Græsted, tror jeg nok, et farvet vindue som minder ret meget om det I har sat i ud til den der gang. Ved ikke om I mangler flere af den slags, tænkte bare på jer da jeg så det😊..

  Svar
  • Josefine says:

   Nå, nevermind.. kan sgutte finde det mere🙈. Det var egentlig bare så fint og lignede jeres både i form og farve, og var ret billigt😊

   Svar
 5. Anne says:

  Sejt projekt! Min mand og jeg har også forelsket os i et håndværkertilbud… som er alt for dyrt ift. alt det der skal laves. Så vi er i tænkeboks. Problemet er, at ingen af os er håndværkere eller har prøvet ret meget gør-det-selv før. Vi har masser af gode idéer, men vi aner ikke om vk selv kan udføre dem (og heller ikke håndværkere i familien), og så bliver det jo hurtigt endnu mere dyrt med sådan en renovering.
  Hvad var jeres håndværker-erfaring inden huskøbet? Og hvor meget gør i selv / betaler jer fra? 🙂
  /Anne

  Svar
 6. Ditte says:

  Dejligt at læse om en positiv oplevelse med håndværkertilbud. Min kæreste og jeg har også længe været på husjagt for netop at finde et håndværkertilbud. Alle vi fortæller det til reagerer med kommentarer som “åh har I nu råd til det” eller “ejj kan jeres forhold klare det?” Og hver gang bliver jeg så rasende og ked af det. Det er VORES drøm, og vi har selvfølgelig gennemtænkt alt til mindste detalje og selv overvejet, om vores forhold kan klare det. Det undrer mig, at alle har sådan et behov for at nedgøre byggeprojekter. Jeg reagerer da heller ikke med kommentarer som “åh kan I nu klare det?”, når mine veninder bliver gravide. Nå det var en lang smøre.. Jeg er i hvert fald glad for at høre en positiv beregning om håndværkertilbud, og I er pisse seje og gode!

  Svar
 7. Gitte says:

  Vi er også i gang med en totalrenovering. Det er et gammelt statshusmandsbrug fra 1932, og det ligger helt fantastisk. Og helt ligesom jer var der masser, der advarede os mod at springe ud i det. Men hvad skal man gøre, når man efter tre års søgen endelig har fundet det HELT rigtige hus, og mavefornemmelsen bare er der? Vi sprang. Så nu står vi med totalrenovering og to børn i vuggestuealderen. Det er hårdt. Det er super hårdt. Men så er det heller ikke være. Man skal bare huske at trække vejret og holde pauser (også i uger eller mdr), når man har brug for det. For vi skal nok nå i mål. Og det bliver så godt. For det bliver præcis som vi vil have det, og alle de minder vi skaber imens, ville jeg ikke være foruden.

  Svar
 8. Alberte says:

  Jeg synes, at I er så seje! Det handler om at følge sin mavefornemmelse, og når man er mor, så kender man sin mavefornemmelse ret godt. Fra nu af og til evig tid, vil der være så mange gode historier som I kan snakke om – både dig og din mand, men også med børnene. Om 10 år når i sidder ved spisebordet og er omringet af alt det kærlighed i selv har lavet og skabt, så vil I sidde og sige “Kan I huske dengang….?”. Måske er det ikke alt der er sjovt og gode historier nu, men det bliver det. Det er skønt for jer ☺️ Hep hep herfra 👏🏼

  Svar
 9. Lærke says:

  Du og din familie er så meget personificeringen af de herlige børnebøger om Bartoldy familien, og det mener jeg som den største kompliment🙌🏻♥️ Kender du dem? Hvis ikke, så skynd dig at få fat i dem- kan især (i jeres tilfælde) anbefale “Familien Bartoldy flytter”🏡

  Svar
 10. Nina says:

  Må man tilføje et råd? Al renovering over 500.000 mener jeg man bør få en ordentlig rådgiver på – arkitekt, byggestyring eller andet. Brug gode håndværkere. (Det kan jeg sagtens sig, hvordan ved man de er gode? Se på deres arbejde, mærk deres energi + Anbefalinger og spørg din rådgiver) Og ligesom man ikke selv forsøger at lave en rodbehandling på kæresten, er der ting man skal holde sig fra! Og husk så, at når der er så meget gang i byggebranchen som der er lige nu, er priserne højere og udbuddet mindre – det går desværre især ud over “små” private projekter. Det er ikke for at tage modet fra nogen, det er bare for at man ikke er for naiv, byggebranchen er ikke for sarte sjæle! 🙊 Nu skal jeg nok lukke i igen! Hvis jeg ikke havde valgt at bygge fra grunden selv, var jeg nok også landet med et håndværkertilbud. 🤪 Men nu lever jeg også af at være rådgiver (bygherre/arkitekt) så jeg ved (forhåbentlig præcis) hvad jeg gør! 🙈

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *