Den ægte vare: Hverdagsglæde og uperfekt perfektion

REKLAME FOR ÄNGLAMARK

Da jeg blev mor, 23 år gammel, var jeg hunderæd for det hele. For det nye. For moderskabet og for voksenlivet, ting der set i bakspejlet, kan virke fuldstændig irrationelt og alligevel ret så genkendeligt. Næsten et årti senere, kan samme usikkerhed stadigvæk komme krybende. Gør jeg det godt nok? Er det også sådan her for andre?
Med de sociale medier, som er eksploderet i den tid jeg har været mor, er det blevet mere tilgængeligt, at kigge ind af andre folks vinduer, ind i andres liv, selvfølgelig i de kvadrater de (vi) nu vælger at vise. En opstillet virkelighed. Det er tæt på umuligt ikke at komme til at sammenligne sig selv. Sit udseende. Sin hverdag. Sit ægteskab. Sit hjem. Forældreskabet. MEN, som jeg har sagt mange gange før, er det også blevet muligt at spejle sig selv på en helt ny måde. At opleve, hvordan det er for andre. At de fleste af os bliver trætte, skælder vores børn ud, serverer rugbrødsmadder til aftensmad, eller må rende i supermarkedet i det sekund de åbner mandag morgen, fordi man havde glemt, at der skulle smørres madpakker. Det er også blevet nemmere at dømme, at ’shame’ som det populært hedder, men det er heldigvis også blevet mindst lige så nemt at støtte og anerkende hinanden og ikke mindst, at finde en ro i, at vi allesammen stå over for mange af de samme udfordringer, har de samme bekymringer og ind imellem taber det meste på gulvet – Og at vi alle gør det helt rigtigt. Nemlig så godt vi kan, og at det er mere end godt nok.

I det hele taget oplever jeg, at der tales meget mere åbent om alle aspekter af forældrelivet nu, end for bare 9 år siden, hvor jeg var gravid og alt i den verden var ny. Jeg gør det selv. Deler. Også det pæne, selvfølgelig. Ligesom de billeder der kom i fotoalbummet igennem 80’erne og 90’erne, hvor jeg voksede op. Men jeg forsøger netop også at skildre det almindelige, det svære og det uperfekte. Både for min egen skyld, og for dem, der måske kan bruge mine erfaringer til noget. Det er skræmmende at rejse sig og fortælle åbent om ammeforløb, der går i vasken igen og igen, om at man igen var den pisse sure mor, og om at man blev uvenner med både mand og børn fem minutter inden afgang til den der ferie, der skulle være så afslappende og fed. Men jeg tror det er vigtigt, at vi gør det, og når vi en sjælden gang imellem enten føler misundelse, forargelse eller sætter os uforstående overfor hinandens valg og delingen af dem, vender det om og ser indad i stedet for at pege fingre. Det er en svær øvelse, men den er nødvendig.

Min hverdag er præcis lige så triviel og almindelig som din sikkert er, og den er fyldt med små lykkeglimt, glade børn, smukke hjørner, skåret frugt, allergivenlige cremer og vådservietter, et hav af økologiske råvarer, og skabe fyldt med speltmel og gode intentioner, men der er også e-numre, klistrede børn, sure miner, hemmelige skuffer med chokolade og forbudte cigaretter og utallige støvede hjørner. Og det hele er ok og helt almindeligt.

Da Änglamark lagde op til det samarbejde som indlægget her er en del af, tøvede jeg ikke et sekund. Både fordi at vi i forvejen bruger Änglamarks produkter ret flittigt (ovenstående er, hvad jeg kunne finde frem bare ved at kigge rundt i køkkenet i morges), men i særdeleshed fordi at budskabet i kampagnen om ‘En bekymring mindre’ er, at vi allesammen gør det skide godt, at ‘perfekt’ ikke nødvendigvis  er det samme som ‘det rigtige’, og at vi allesammen måske lige skal tage ambitionsniveauet lidt ned, inden vi brækker nakken, hvilket jo alt sammen er noget jeg selv forsøger at vise her på mine kanaler.

Änglamarks produkter kan købes i Coops butikker: Kvickly, SuperBrugsen, DagliBrugsen, Irma og Fakta.

7 replies
 1. Friture says:

  Noget af det jeg rigtig godt kan lide, er lige præcis at få et indblik ind i det trivielle og almindelige hos andre. Det er så befriende og rart at kunne spejle sig i, så det ikke kun er lykkeglimt på lykkeglimt. Og når det så er sagt, så gad jeg godt at øve mig, i at bruge de lykkeglimt, som andre viser på en mere konstruktiv måde. Altså ikke at bruge helt så meget energi på, at spejle min egen leverpostej i andres lykke, men måske bruge det til en påmindelse om at huske på mine egne lykkeglimt. Mon det kan lade sig gøre?

  Svar
 2. Kamilla says:

  Min kæreste og jeg er ret glade for änglemarks reklame der kører i tv’et til at forklare hvordan det føles at være forældre til en pige på knap 14 dage. 🙂
  Jeg synes også budskabet er rigtig fint. Bekymringshullet i hovedet er rigeligt fyldt op i forvejen.

  Svar
 3. T says:

  Du er genial fordi, at du er så lige til og ikke pakke tingene ind!
  Hvor ville det være kedeligt at følge med, hvis du kun viste et glansbillede.
  Det er lidt ligesom filmen bad moms, som gør op med det “perfekt”😅

  Svar
 4. Ida says:

  I slutningen af 1950’erne begyndte man, for første gang, at forske i at børn havde brug for andet end bare mad, søvn og en ren ble. At børn, i lige så høj grad, havde behov for nærvær og kærlighed. Det var første gang man interesserede sig for sådanne sider af forældrelivet. Konklusionen på forskningsarbejdet var at alle børn havde brug for det de kaldte en “good-enough-mom” (eller anden primærperson). “perfekt” var aldrig inde i billedet. Det var en ret klog dame, der fortalte mig om det, og jeg har taget det med mig, og prøver at huske på det når jeg som førstegangsmor rammes af angst og usikkerhed. Nok har man fundet ud af maaaange ting siden, og meget er sket, men det har vel nærmest aldrig været mere aktuelt end i vores SoMe-tider. At huske os selv på, at vi ikke skal være perfekte. Vi skal være good-enough 🙂

  Svar
 5. Cathrine says:

  For mig blev dette en anledning til at sige tak (vist for første gang) for dette og for de hundrede andre indlæg (??/posts) du laver, hvor den pointe og tilgang du beskriver her er så tydelig. For en fellow rigtig-god-til-at-slå-sig-selv-i-hovedet-type er det virkeligt rart at du gør det!! Selvfølgelig smukt blandet med 90-fotoalbum-passende billeder og beskrivelser, som jeg også nyder. Din evne (og vilje) til at beskrive almindelighed med rammende, smukke, dybe – og samtidigt tilgængelige – sætninger og ord, er helt unik!
  Tak for det – og for pointen her i indlægget om at ‘en bekymring mindre’ er værd at tage med i hverdagen 🙂

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] jeg nævnte i sidste indlæg for Änglamark, er min fornemmelse helt klart, at der i løbet af de sidste par år er kommet mere fokus på de […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *