Omprogrammering

Min hjerne er på nogle punkter indstillet uhensigtsmæssigt. Den reagerer irrationelt og usundt på en række input. Også dem der bør have modsat effekt. Komplimenter for eksempel. Og spændende tilbud og muligheder.
Åndssvagt.

Det er lidt ligesom det med sammenligningerne som jeg tidligere har været inde på. Jeg gør det, jeg ved jeg gør det, og jeg ved også hvor lidt konstruktivt og hvor hæmmende det er. Men jeg kan alligevel ikke lade være.
Langt hen af vejen handler det nok om at vende dårlige vaner aktivt, lidt ligesom med jahatten.
Længe har jeg været god, eller bedre, til at tage komplimenterne ind, tro på det gode i mig selv, stole på at når muligheder byder sig, skyldes det nok at jeg er dygtig og interessant, og ikke en fejl eller en joke, som de der fejlindstillinger har det med at påstå.
I går nævnte Rachel at hun havde haft samme reaktion på en fælles mulighed vi har fået med Voksen ABC. At hun med det samme tænkte: Nej, det skal vi ikke. Det må være en fejl.
Jeg havde tænkt det samme, men tvunget mig selv til at vende det og være stolt og glad i stedet. En omprogrammering kaldte Rachel det. Og det har jeg tænkt over lige siden.
Kan man omprogrammere sine tankers vaner, og kan man gøre det selv? Og hvordan?
Jeg tænker at første skridt på vejen er, ligesom med alle de andre fejlprogrammeringer, at være klar over de usunde mønstre og bryde dem. Også selvom det er tvungent og påtaget til at starte med.
Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre. Helt sikkert ikke fra den ene dag til den anden. Men jeg har eddermame tænkt mig at prøve, for indtil videre har det andet, det med at føle sig underdanig, ikke at høre til og aldrig helt turde at give rigtig slip og gå efter drømmene, samtidigt med at jeg banker sig selv i hovedet med grunde til at jeg er helt håbløs, sgu ikke virket så godt. Slut.
Nu skal jahatten på i alle aspekter – og troen og selvtilliden følger forhåbentlig med …

 

15 replies
  • Dorthe says:

   Hvor er det sjovt, Janne, da jeg læste Sneglcilles indlæg, tænkte jeg præcis den der sætning og var på vej til at skrive den. Prøv det, Cecilie, det er guld 🙂

   Svar
 1. Laura says:

  Tænk at DU tænker sådan om dig selv?! 😳 Når vi er så mange der følger med og elsker at gøre det? Men det er nu godt at høre at du OGSÅ tvivler af og til … og alligevel gør det du skal, vil, må. Det er et godt drive og godt at huske på, når jeg selv tvivler: bare bliv ved …
  Helt personligt er du en af mine heltinder, jeg læner mig virtuelt lidt op af, inspireres af og ja, hjælpes af. Jeg synes du (og Rachel) er helt dejligt almindelige og menneskelige og ualmindelige. Bare bliv ved. Elsker det du gør og giver 😁

  Svar
 2. Katrine says:

  Det kan helt sikkert lade sig gøre.
  Jeg læser psykologi, og der er mange psykologiske metoder til at “fange” de uhensigtsmæssige tankemønstre og ændre dem, eller omprogrammere om man vil. Et af de første skridt er netop at blive opmærksom på, hvad ens tankemønstre er. Det kan godt tage lang tid, især hvis det er tankemønstre man har haft længe, men det er absolut muligt 🙂

  Svar
 3. Laura says:

  Jeg lærte det lidt, da jeg gik til psykologi sidste år. Desværre mestrer jeg det ikke helt så godt endnu, men jeg øver mig. Og som en anden nævner er det jo kognitiv terapi. Min psykolog brugte også mindfulness som et redskab til at acceptere visse tanker, men ikke bide sig fast i dem og give dem et liv. Netop mindfulness vil jeg rigtig gerne praktisere mere i mit liv, så jeg går pt på et yogahold, hvor der er stor fokus på dette og så har jeg meldt mig til et kursus hos FOF. Måske et par ideer hvis du beslutter dig for at få hjælp til at omprogrammere. Jeg forestiller mig at det i hvert fald kan være ret svært uden nogen form for vejledning.

  Svar
 4. Ida says:

  I alle former for terapi kan man arbejde med tanker, deres indflydelse, oprindelse og hvordan de kan fylde mindre. Det behøver ikke være en kognitiv retning, hvis nu andre retninger er mere tiltalende.
  Og terapi er uden tvivl givtigt, men ikke nødvendigt, for at arbejde med de tanker. Men prøv det, hvis du har lyst. Det virker!
  Kh. en psykolog om 3 måneder 🙂

  Svar
 5. Maria says:

  Kongnitiv terapi!
  Det er hårdt, svært og somme tider dumt, men kan bringe en rigtig langt 🙂
  Har brugt de sidste 10 år på, at lærer det, men en der virkelig har hjulpet mig, det er Mette holm!
  Tjek hende ud på facebook og/eller her:
  https://mettesunivers.dk/om-mette/
  Får en daglig mail, med en ganske lille tekst og her 8 måneder efter, har mit mindset virkelig ændret sig!
  Jeg er 28 år, mor til to og syg både fysisk og psykisk, dog er jeg endelig ved og blive mere og mere glad, for mig selv!

  Svar
 6. Heidi says:

  Anbefaler at se den TED-talks der omhandler powerposes, det er så vildt at noget så simpelt virker, men det gør det. I hvert fald for mig. Det er dog nok lidt et “Quick fix” ift. Kognitiv terapi – til gengæld er det let og gratis 👍🏻. PS. Du og Rachel er så hyggelige, skønne og indsigtsfulde at lytte til. Jeg er vild med jer – tak!

  Svar
 7. Viola says:

  Jeg tænker også kognitiv terapi – men meget mere 3. bølge end 1. og 2. (hvis du går i Google-mode). Jeg kan meget bedre lide, at man spørger sig selv: “Er det brugbart for mig, at tænke sådan – bringer det mig nærmere den jeg vil være/det jeg vil” end at man vurderer om ens tanker er rigtige eller forkerte… de er der jo (for faen) og bliver ikke federe af, at man tænker, at sådan skal man helst ikke tænke…

  Svar
 8. Ditte says:

  Jeg vil klart anbefale Pia Callesens nye bog “Lev mere – tænk mindre”, der tager udgangspunkt i den metakognitive terapi og som er rettet mod “dem, der gerne vil tackle negative tanker i hverdagen.” Jeg kan genkende så mange af de tanker du beskriver, og denne bog har allerede hjulpet mig virkelig meget. Blot et lille tip fra en anden småbørnsmor 🙂

  Svar
 9. Anne says:

  Jeg synes, det lyder om om du er på rette vej:-)

  Jeg har et spørgsmål om dit billede. Det fine lysskilt – hvor har du mon det fra? (Eller måske du bare har billedet?). Måske du så vil fortælle hvor I fandt det lysskiltet til Voksen ABC? På forhånd tak.

  Svar
 10. Mette says:

  Jeg er i et coachingforløb hos Kristel Kayser (https://www.kristelkayser.com/) og hun er skide dygtig. Hun gør for mig netop det du efterspørger – hjælper mig med at omprogrammere tankemønstre, der holder mig nede i den ene eller anden forstand. Det har kæmpe indflydelse på min livsglæde og hvordan jeg håndterer kriser og dårlige perioder.

  Hjemmesiden er fokuseret meget på hvordan hun kan hjælpe selvstændige med at overkomme blokeringer, men jeg er altså bare en almindelig privatperson og jeg kan kun sige virkelig rosende ord om hende og hendes indsigt.

  Svar
 11. Ida says:

  Mens du øver dig på at modtage komplimenter, så så jeg dig på gaden forleden og hold nu op – du er jo om muligt endnu smukkere i virkeligheden end på billeder! Var lige ved at sige hej, men kom i tanke om at du jo ikke ved hvem jeg er 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *