At ændre på ’skønhedsfejl’

Jeg fik et spørgsmål i sidste uge, som satte gang i en snak herhjemme, og som jeg sidenhen har tænkt en del over. Så meget at jeg åbenbart føler behov for at skrive om det her klokken 4 om natten. Superfedt at min hjerne fungerer sådan i øvrigt.

Spørgsmålet gik på om vi mon har overvejet at få rettet Umas ører ind.
Det kan jeg hurtigt svare på: Nej. Det har vi ikke overvejet, og det kommer vi heller aldrig til at overveje, eller give lov til for den sags skyld.
Vi synes (selvfølgelig), at Uma er helt perfekt som hun er og vi vil gøre alt i vores magt for, at hun også kommer til at synes det selv.

Jeg er selv indehaver af et sæt skæve strittende ører, og selvom jeg ved, at jeg i en periode af mine teenageår ihærdigt forsøgte at overtale min mor til at give mig tilladelse til at få dem rettet, er jeg så glad for at det aldrig blev et relevant valg, for i dag gør de mig ingenting, tværtimod.

Min mand er anti anti anti alle former for indgreb af kosmetisk betydning. Jeg er nok lidt mere loose omkring det, og synes at folk skal gøre med deres kroppe som de vil, når de er voksne. Personligt er jeg som sagt glad for at mine skæve stritører blev, ligesom at jeg har lært at holde af mit ar i øjenbrynet, mit dovne øje, som dog er tydeligst når jeg har drukket eller er træt, og mine andre skavanker.

Men når det kommer til vores børns udseende, og her taler jeg altså udelukkende om de små skøhedsfejl mange af os har, og ikke dem, hvor der er tale om noget, der på den ene eller anden måde er til decideret ubehag og gene for barnet, så synes jeg at vi som forældre har et ansvar, der går på at lære vores børn at omfavne forskellighed, at ingen er ens og at det er en god ting. At skæve tænder, flyveører, modermærker og store næser er med til at gøre os smukke og unikke. At det så ikke altid lykkes og at vi nok allesammen på et eller andet tidspunkt hader vores krøller, skæve lillefingre eller ører, der ikke sidder tæt til hovedet, er måske i virkeligheden meget sundt når alt kommer til alt, eller også er jeg bare naiv.

Kommentatoren svarede i øvrigt tilbage, at hun kendte til flere tilfælde hvor forældre havde valgt at få deres børns ører opereret ind, hvilket kom virkelig bag på mig. Men igen, vi gør jo allesammen det vi synes er det bedste for vores børn og alle har deres grunde, så who am I to judge. En ting er i hvert fald helt sikkert. Umas ører er vidunderlige og sidder præcis hvor de skal.

img_6620

94 replies
 1. Jeanette | Villa Villekulla says:

  Jeg elsker elsker eeeeeelsker dette indlæg og jeres/din holdning til emnet!

  Når jeg ser Uma, er alt jeg lægger mærke til hendes frække smil, øjnene der stråler og hendes vilde lyse hår. Har ikke én eneste gang skænket hendes ører en tanke (heller ikke dine egentlig).

  I en tid, hvor der er alt for meget fokus på skønhed, er det fantastisk med din stemme, der hylder de lidt skæve sider af skønhedsbegrebet og stolt holder fast i, at Uma er som hun er.

  Svar
 2. C says:

  Jeg har også oplevet folk, som mener jeg skal skønhedsrette på mig selv ‘burde du ikke få fjernet det modermærke på din kind?’ Først bliver jeg overrasket, overrumplet og bagefter vred. Ja, jeg har et modermærke ved siden af næsen (det er fuldstændig magen til Ellen Hillingsøs), men at andre mennesker skal blande sig i det gør mig også ked af det. Jeg har aldrig spurgt et andet menneske om ikke de f.eks. skulle få rettet deres tænder – Måske fordi mine forældre altid har mindet mig om at mit modermærke er en del af mig. De har faktisk altid kaldt den en skønhedsplet af samme årsag. Og jeg kan sgu ret godt lide den plet..

  Og nu blev jeg lidt sur på dine og Umas vegne, hvilket jo egentlig er lidt pjattet, når du selv tager sådan et spørgsmål så pænt 🙂

  Svar
  • Maria says:

   Så enig. Jeg har modermærker spredt over hele kroppen og ansigtet og jeg er også stødt på mennesker som spørg om jeg ikke skal have dem fjernet…. øh nej…. de fejler heldigvis ingenting… så de er en del af mig og den jeg er. Alternativt ville jeg blive et stort ar. Og når jeg siger det til folk, klapper de ret hurtigt i, for det kan de jo godt se. Nogengange skal man gøre som min oldemor lærte mig, tænk to gange og ti så stille!
   God weekend til alle😊

   Svar
 3. Lene says:

  Stor undring over at spørgsmålet bliver stillet. Stor tilslutning til din holdning. Tror ligemeget hvordan man ser ud, så er man utilfreds med noget og nogle gange er de skævheder, man selv er utilfreds med, som andre netop finder charmerende og unik ved en. Men igen stor undring over det stillede spørgsmål. Mvh. Lene

  Svar
 4. Tine says:

  Jeg kan så også glæde dig med, at mennesker med stritører faktisk hører bedre end andre. Og det skal man da ikke ødelægge for “udseendets” skyld. Synes det er SÅ fedt, at I har det sådan.
  Skæve tænder, er du så imod bøjle?

  Svar
  • A+K/VenterPaaVinBlog says:

   Tænker ikke, det nødvendigvis er samme boldgade, eller er det bare mig? Bøjle på tænderne, er jo ofte for at forhindre, at der ikke, ikke er plads til potentielle visdomstænder – eller at der bliver uhensigtsmæssige mellemrum, der kan give smerter eller tandsygdomme 🙂 Det er ikke særlig forfængeligt, men mere praktisk.

   – A

   Svar
   • Tine says:

    A+K, jeg synes heller ikke det med tænderne er det samme, det var bare fordi Cecilie selv nævnte skæve tænder, at jeg spurgte. Men jeg forestiller mig at hun nok mente, at man måske ikke skal kaste en bøjle i munden på barnet, hvis en af tænderne står 5 grader drejet ift. de andre.
    Jeg har selv haft nakketræk pga. overbid og er glad for det.😊

    Svar
  • Sneglcille says:

   Jeg er ikke imod bøjle som sådan, der er jo ofte andet til grunde end bare kosmetik.
   Men jeg er imod at lave om på sig selv udelukkende for udseendes skyld.
   Da jeg selv valgte bøjle fra i sin tid, brugte jeg det som eksempel.

   Svar
   • Tine says:

    Har du da skæve tænder? Det har jeg aldrig bemærket. Jeg fik selv nakketræk som barn pga. overbid, det var nok lidt kosmetisk, men også fordi mine undertænder bed op i tandkødet tilhørende mine overtænder. Jeg har stadig lidt overbid, tror jeg, og trives fint med det.
    Og ja, du har ret, bøjle er ofte mere end kosmetisk. Et forkert bid kan jo ødelægge kæben.

    Svar
    • Sneglcille says:

     Jep. Jeg har et skævt bid, og mine tænder i overmunden hælder en anelse i den ene side, og så har jeg et stort mellemrum ude i den ene side 🙂

     Svar
   • Tine says:

    Og P.S. Jeg havde glemt, at Uma har stritører – hun er jo et helt menneske og ikke bare “et barn med stritører”. Hun ser så sød og sjov og smuk ud i sin helhed. Ikke noget “på trods af”.

    Svar
 5. Hanne says:

  Jeg har virkelig slet ikke lagt mærke til, om Umas ører strittede. Synes hun er så bedårende, som hun er.
  Jeg er født med meget lys hud og dertil nogle kinder, som meget nemt bliver røde. Læg dertil en gennemgribende generthed som blev til ekstrem usikkerhed i teenageårene. Og top det med nogle skolekammerater, som yndede at fremhæve min “skønhedsfejl”
  ganske ofte. For hævled, det var så nederen 🙄
  Da jeg blev 15-16 år fandt jeg ud af, at der fandtes en operation, som kunne blokere for nogle nerver og som dermed gjorde at man ikke blev rød i hovedet. Jeg var tæt på at ville have foretaget den operation, men blev heldigvis talt fra det – gudskelov for dét! Hellere nå til en accept af ens eget udseende, end at lade sig diktere af, hvordan “man” bør eller ikke bør se ud.

  Svar
 6. Nanna says:

  Jeg kan godt forstå, at nogle forældre forsøger at rette deres børns ører ind – fordi nogle jo fødes med meget udestående ører. Og i langt de fleste tilfælde ordnes det med pandebånd i barnets første levemåneder, hvilket jo er uskadeligt, uden risici og ikke giver perfekte ører (kan man have det?! Du ved formentlig hvad jeg mener), men bare lige tager toppen af stritteriet, som for nogle faktisk kan være generende for udviklingen af øregangen.
  Jeg kan også i nogen grad sætte mig ind i, at nogle forældre vælger at lade deres børn operere, omend jeg ikke tror, jeg selv ville gøre det.
  Men jeg kan på ingen måde forstå, at nogle synes det er i orden at spørge andre mennesker, om de har overvejet at “rette” deres eller deres børns skønhedsfejl (igen, dårligt ordvalg, men i mangel af bedre…)! Helt ærligt, man må sgu da passe sin egen næringsvej. Jeg synes det er direkte uhøfligt.
  Og så har jeg i øvrigt aldrig overvejet, at Umas ører skulle stritte mere end andre børns?! Jeg synes bare, hun ser skøn ud – og ja, ligner en emoji! 😉 Og emojis har mig bekendt slet ikke ører…

  Svar
 7. Marie says:

  Uma er så sød. Jeg havde slet ikke lagt mærke til hendes ører. De er jo bare en del af hende.

  Sjovt at flere sammenligner det med en tandregulering, som jo oftest ikke er kosmetisk, men kan give fysiske gener som hovedpine.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det var måske også en lidt fjollet sammenligning, som jeg faktisk overvejede at droppe, for jeg ved godt at det ofte handler om noget andet end bare udseende.

   Svar
 8. Signe says:

  Hvad er enlig dit forhold til bøjle på tænderne? Hvis dit barn havde kæmpe overbid, vil du så ikke give dem bøjle på?
  Jeg havde selv et ‘kæmpe’ overbid, og er taknemlig over at have haft bøjle på, har dog stadig væk et overbid Idag, dog ikke noget jeg ligger mærke til.
  Og BTW. Så jeg vild med umas ører ❤️

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det kommer totalt an på hvad tandlægen siger. Jeg har ikke forstand på tandstilling og den slags, men jeg forestiller mig at der med lige præcis tænder kan være tale om decideret ubehag og gene. Men udelukkende af kosmetiske årsager, bliver svaret nej.

   Svar
   • Anne says:

    Lige i forhold til det med regulering af tænderne. I dag retter man ikke tænder kun af kosmetiske årsager.
    Man retter tænder hvis hvis de kan give skade på resten af tandsættet m.m.

    Svar
 9. A+K/VenterPaaVinBlog says:

  Mine flyvøre, har vist heller aldrig været oppe til overvejelse; og når jeg kigger på billedet i sidste blogindlæg, så er jeg altså heller ikke synderligt generet af dem 😀 Sådan ser jeg jo altså nu engang ud.

  – A

  Svar
 10. Signe O. says:

  Jeg har vitterligt aldrig lagt mærke til, om Umas (eller dine) ører stritter mere end gennemsnittet (hvad dét så end er). Og jeg er overvejende enig i jeres betragtninger. Men 😉 Dét der med skæve tænder: Min søn på 12 har meget skæve tænder. De generer ham egentlig ikke som sådan idag, for han hviler egentlig ret flot i sig selv. Men tandplejen anbefaler ham bøjle (vist også fordi de ikke “kun” er skæve, men der er også noget andet galt) så vi har jo snakket en del om det herhjemme. Og han sætter egentlig meget fint selv ord på, at han måske vil blive glad for det som voksen, hvis han får bøjle på nu? Så han skal snart have dén bøjle på… Jeg ser nu også en bøjle som noget non-invasivt ift diverse operationer osv. Selvfølgelig skal vi lære vores børn, at de er fantastiske, som de er (for det er de jo) – men måske er det ikke helt så sort/hvidt for alle? Tænker også, der er forskel på at være tumling og teenager? En 1-årlig kan jo ikke ligefrem reflektere over “skavanken” (i mangel af bedre ord) og dens betydning fremadrettet..
  Men altså; jeg er enig et laaaaaangt stykke hen ad vejen 😊

  Svar
  • Sneglcille says:

   Selvfølgelig er der forskel på en et-årig og en næsten teenager, og selvfølgelig skal man lytte til sit barn og tage dialogen. Intet er vist sort/hvidt, slet ikke når det kommer til børn og forældre.

   Skæve tænder har jeg selv, fordi jeg personligt nægtede bøjle da jeg var teenager. Derfor brugte jeg det som eksempel. Og som jeg også skriver i indlægget er der forskellige grunde og forskellige holdninger, og bare fordi at vi har én holdning, er der andre der har en anden. Heldigvis 😉

   Svar
  • Lykke says:

   Jeg vil blot lige skyde ind fra højre, som en der selv arbejder i børnetandplejen, at havde din søns tænder udelukkende været skæve kosmetisk; så var han aldrig blevet tilbudt en bøjle. I dag er det simpelthen forbudt forbudt for den kommunale tandpleje at rette tænder som ikke vil give funktionelle problemer siden hen. Alt kosmetisk tandregulering sker for egen regning. Og det er en besked der er mange der bliver vrede over når de får den.
   Men hvor er det dog dejligt at I har talt om det, og at han ikke føler et behov for det pga. hans smil 🙂

   Svar
 11. Alice says:

  Rigtig fint indlæg. Sjovt nok har jeg aldrig bemærket noget omkring Umas ører! Jeg plejer ellers at lægge mørke til stritører med det samme. Men Uma er simpelthen så charmerende og smukt et barn at jeg ikke kan se nogle fejl ved hende. – og det er store ord for en kvinde, der ikke selv ønsker børn 😉

  Svar
 12. Stine says:

  Kommentatoren her 😉 Vil lige påpege igen at jeg helt tilfældtigt havde lagt mærke til Umas øre på et billede, og igen ser hun helt vidunderlig ud Uma og ligeledes gør du Snegl-) Dejlig tirsdag til jer

  Svar
 13. Cecil pallesen says:

  Jeg har heller aldrig tænkt over at Umas ører skulle stritte. Har kun tænkt at hun er er bedårende stykke barn.
  Har selv en søn på knapt to med et sæt ret søde strittende alfeører og jeg kunne heller ikke drømme om at ændre på dem. Sigfred ville jo ikke være sigfred hvis han ikke lignede en lille alf. Og hver eneste dag forsøger jeg at overbevise hans storebror på 5 om at han en dag bliver meget taknemmelig for sine “lortekrøller” 😳😅 jeg øver mig selv i at lade være med at sige negative ting om min egen krop foran børnene – hvor ville det være fantastisk hvis de kunne vokse op og være lidt mindre selvkritiske end deres mor har været og er.

  Svar
 14. Sabine says:

  Uma er noget nær det mest nuttede jeg har set, har aldrig lagt mærke til at hun skulle have stritører? Kæft folk har travlt med blande sig i andres liv, blivet helt forarget på dine vegne!
  Tak for verdens bedste blog! 🙂

  Svar
  • Stine says:

   Hej Sabine,
   Det er mig der har stillet Sneglcille spørgsmålet omkring Umas øre, og jeg synes Uma ser fantastisk vidunderlig og sød ud. Jeg havde i ren og skær tilfældighed lagt mærke til hendes øre på et enkelt billede og spurgte derfor ind til deres holdning/mening omkring dette. Det var ikke i nogen ond intention ! OVERHOVEDET. Så bliver ked af at du bliver forarget over det på hendes vegne-)

   Svar
   • Sabine says:

    Hej Stine 🙂
    det er et interessant emne, uden tvivl. Jeg havde bare aldrig lagt mærke til at Uma skulle have stritører, og det undrede mig bare at nogen skulle have en grund til at nævne det. Men synes heldigvis din forklaring er god, da du ikke bare har ‘peget’ fingre. For som du selv skriver, Uma er bedårende.

    Svar
 15. Simone says:

  TAK for det her indlæg! Min datter er på Umas alder og har et modermærke ved det ene øje. Jeg synes oprigtigt, at det er virkelig smukt til hende, men jeg har (nok især tidligere) været nervøs for, at andre ville drille hende med det. For mig er det virkelig vigtigt, at hun ved, at hun er helt perfekt, som hun er. Derfor bliver jeg også virkelig forarget, når vi har været ude for at voksne mennesker kommenterer på det foran hende, og fortæller, hvor ærgerligt og synd for hende det er, at hun har det. Jeg kommer aldrig til at forstå, at folk synes de kan tillade sig at kommentere sådan på andres (børns) udseende.

  Svar
  • Stine says:

   Det er mig der er kommentatoren og det er vigtigt for mig at i ved, at det ikke var for at kommentere på Cecilies barns udseende. Jeg synes Uma ser fantastisk ud, og har selv kæreste med stritøre. Men stillede mit spørgsmål til Snegl i ren og skær nysgerrighed om hvad det holdning/mening var til det, da jeg kender flere hvor de har fået opereret deres børns ørere ind. Så igen det var ikke i nogen form for ond intention, altså mit spørgsmål-)

   Svar
 16. Sara says:

  Med fare for at blive overfaldet totalt af følgerne herinde, så kan jeg på sin vis godt forstå kommentatorens spørgsmål. Jeg kender mange børn der er blevet mobbet gevaldigt pga. udstående ører, så det er også en faktor jeg synes man som forældre skal tage med i overvejelserne. Uanset hvor meget man som forældre tilskynder sine børn til at elske sig selv som de er, så kan man bare ikke komme udenom at omverdenen på godt og ondt også har en indvirkning, eksempelvis i form af mobbere, som man på ingen måde kan undsige sig. 🙂
  Til info, så advokerer jeg hverken for eller imod til/fravalg, men ytrer blot at jeg godt kan forstå kommentatorens spørgsmål. 🙂

  Svar
  • Lene says:

   Og det er nok her, der er grundlæggende utroligt langt mellem værdier og opfattelse af, hvordan verden bør være: for skal man ændre på sit barns udseende pga. evt. Mulighed for mobning, eller skal man ændre på dem, der kan finde på at mobbe andre. Er det skolegårdsbøller, der bestemmer, hvordan man skal se ud? Og børn der kan finde på at mobbe andre børn med deres udseende, hvor kommer deres værdier fra? Der kan være mange grunde til at tage valg her i livet, men “hensynet” til mobbere, bør efter min mening aldrig være et.

   Svar
   • Sara says:

    Det var dog utroligt som folk bare gerne VIL misforstå det man skriver.
    Gider ikke engang kommentere yderligere på din kommentar, Lene, for den er komplet ude af trit med det jeg skrev.

    Svar
    • Anni says:

     Men hvad er det så, vi ikke forstår ved dit indlæg, Sara?

     Jeg forstår din kommentar på samme måde, som Lene gør.

     Jeg er egentlig mere nysgerrig, hvad du mener med mobning? Altså handler det om det? Eller hvorfor skal det nævnes i denne sammenhæng?

     Svar
  • Sneglcille says:

   Jeg siger heller ikke at jeg havde noget imod spørgsmålet, blot at det har sat gang i nogle tanker.

   Åh, og altså… Her rammer du et ømt punkt hos mig. Jeg er blevet mobbet. Groft. Ikke på grund af mine ører dog.
   Men jeg vil gerne lige slå fast, og jeg ved godt at det ikke helt er det du siger, så tag det ikke som et direkte modsvar, men jeg vil gerne alligevel pointere min holdning til mobning og det at blive mobbet -Det kan ALDRIG være et barns ører, om de så sidder midt i ansigtet, der kan retfærdiggøre mobning. Ja børn kan være onde, ja, mennesker i det hele taget kan være onde, og selvfølgelig er det for at beskytte sit barn, hvis man tager et sådan valg, går jeg ud fra, MEN at sige at det er for at beskytte sit barn mod omverdenen, mod potentielle mobbere, at man ændrer på deres udseende, der knækker filmen en lille smule for mig. Men igen, jeg er blevet brutalt mobbet gennem størstedelen af min skoletid, og har brugt en stor del af mit voksne liv, og gør det sgu nok stadigvæk lidt, på at finde ud af og tro på at det ikke var min skyld, at det ikke var fortjent, og at jeg ikke skulle have gjort alt muligt anderledes. Og derfor bliver jeg nok lidt ekstra stædig i at børn og mennesker skal have lov til at være anderledes og at problemet aldrig kan ligge i udseende, men i opfattelse og i sidste ende opførsel. Så i stedet for at ‘beskytte’ vores børn ved at ændre på deres udseende, kunne man gøre det ved at klæde dem på med et sundt og godt selvbillede samt en advarsel om at der findes mennesker, som vil én det ondt, men at grunden ligger i mobberen og ikke modtageren. Og ja, det er meget indsigt at forlange af sine børn måske, og måske det er både naivt og umuligt, men vi bliver fandeme nødt til at prøve.

   Svar
   • Sara says:

    Jeg har på ingen måde hævdet at ansvaret for mobning ligger hos den mobbede – for det gør den absolut ikke.
    Jeg påpeger bare, at der kan være nogen omstændigheder der gør, at nogle forældre vælger at hjælpe deres børn til et (måske) lettere liv (i forældrenes perspektiv) – og det kan jeg sagtens forstå, også selvom jeg selv går ind for at hylde og værdsætte mangfoldighed.
    På samme måde kender jeg også en del rødhårede som hele deres liv er blevet mobbet med deres hårfarve, og som senere hen konsekvent farver deres hår en anden farve. Dette valg kan jeg også sagtens forstå, og det indebærer således heller ikke, at jeg synes det er i orden at mobbe rødhårede.
    Synes lidt der bliver overfortolket på det jeg skriver. 🙂

    Svar
   • Anne says:

    Red Barnet har netop udgivet en lille oplysende video om mobning. Kort fortalt er budskabet, at mobning sker, når børn (sikkert også voksne)er usikre i deres fællesskab, og mobning har derfor ikke noget med mobbeofret at gøre. Og det er iflg. forskningen.

    Svar
 17. Giveittomebaby says:

  …. spørger man seriøst om sådan noget?! Det var da noget underligt noget at spørge om. Har aldrig lagt mærke til hendes ører. Jeg synes bare hun er som hun skal være.

  Svar
  • Stine says:

   Hejsa,
   Det er simpelthen mig der har spurgt om det spørgsmål. Og spørgsmålet er stillet fordi jeg ville høre deres mening omkring dette emne, så det va ikke for at pege fingre af deres søde lille Uma, hun ser fantastisk ud!! Ja hun gør, jeg har selv kæreste med lidt stritøre og det ser fantastisk ud. Men mit spørgsmål gik på ren og skær nysgerrighed til emnet da som snegl selv skriver, har jeg oplevet flere børn hvis øre er blevet opereret ind.

   Svar
 18. Maja says:

  What! Jeg har aldrig lagt mærke til, at Umas ører skulle stritte. Seriøst. Tværtimod smelter jeg lidt af nuttethed, hver gang jeg ser hende på billeder/snap. Smukke børn I har jer 🙂

  Svar
 19. Cæcilie says:

  Jeg melder mig i flokken af dem, der ikke havde bidt mærke i Umas ører. Jeg har nok haft travlt med at kigge på de der djævelsk søde øjne, der har så meget personlighed, og bare helheden af hendes lille væsen.

  Jeg har selv strittende øreflipper, brede skuldre, højtsiddende ribben, små bryster og modermærker diverse synlige steder. Da jeg var yngre ville jeg gerne have det hele ordnet og gerne på én gang! Nu, som næsten 26årig, er jeg lykkelig for, at det blev ved tanken. Jeg har fået fjernet nogle modermærker, men ørerne er, som de altid har været, og jeg har ikke engang behov for at skjule dem med hår mere. Brysterne er også stadig små, men jeg har fundet ud af, at det er dét, der passer bedst til min personlighed og til min krop, så de bliver nok også bare, som de er. De andre ting kan man ikke gøre det store ved, men selv hvis man kunne, så tvivler jeg på, at jeg ville gøre det. Hvis man lever længe nok med sin krop, så slutter man fred med den, hvis bare man giver den lov til at være, som den er.

  Svar
 20. Charlotte says:

  Er det så bare mig der aldrig har lagt mærke til noget som helst med Umas ører?? Forvirret.dk. Til gengæld har jeg lagt mærke til hvor gennem ud nuttet og sød hun ser ud på alle billeder og snaps. Hun er seriøst dødcharmerende.

  Svar
 21. Mette says:

  Nu har jeg så aldrig lagt mærke til Umas ører, og tænker at det ville jeg måske have gjort, hvis de strittede meget 😉 Men jeg har selv fået lagt mine ører ind som 21 årig, og spurgte mine forældre, hvorfor dælen de ikke havde gjort det da jeg var barn? Deres svar var, at de aldrig havde set det/tænkt over det 🙂 Men da jeg ramte de unge år, blev jeg super bevidst om dem, og ret ked af dem, og så valgte jeg at få gjort noget ved det. Og heldigvis bakkede mine forældre mig op, selvom de nu synes jeg var perfekt som jeg var 🙂 Der er ikke en mening med min historie, det er bare min historie, om mine flyveører, som jeg heldigvis har skilt mig af med 🙂

  Svar
 22. Anne says:

  Jeg er oprigtig overrasket over at der er nogen der har tænkt den tanke. Uma har de fineste helt almindelig ører og selv om det nu er påtalt kan jeg stadig ikke se at de stritter…
  Er så træt af at man prøver at finde fejl der ikke er fejl. Jeg håber virkelig vi kan lære vores børn en sundere hobby end at finde fejl og bekymre sig om de fejl andre tror de finder..

  Svar
 23. Julie says:

  Jeg har selv fået fjernet en del modersmærke på ryggen. De var sådan nogle, der sad ‘ovenpå’ huden, hvilket betød, at hvis man mærkede på min ryg bulede de ud og de generede mig gevaldigt.
  Da jeg var 14 (tror jeg), sagde jeg første gang til min mor, at de altså drillede mig, de der modersmærker. Min mor sagde, at hvis de generede mig, ville min læge sagtens kunne fjerne dem, men jeg skulle være opmærksom på, at nogle mennesker danner meget grimme ar og at ryggen nødvendigvis ikke blev pænere af at være uden modersmærker.
  Jeg fik den fjernet nogle uger efter. Jeg har dannet latterligt grimme ar, men det er fuldstændig ligemeget, for modersmærkerne er væk.
  Jeg er helt enig i din holdning til det her emne. Af udelukkende kosmetiske årsager ville jeg aldrig ændre på hverken øre, bryster mm. Jeg er af den holdning at selvtillid sidder et helt andet sted. 🙂 Men hvad andre gør og synes, skal de selvfølgelig have lov til.

  Svar
 24. Sophie says:

  Dejligt at i tænker sådan, og super godt indlæg!!! Har en søn som har meget strittende ører. Vi har fået spørgsmålet mange gange!! Og nej han skal ikke have rettet dem, det er en del af den han er, og jeg elsker dem! Det vil slet ikke passe til ham, at have perfekte(hvad det så end er) ører.

  Svar
 25. Sigrid says:

  Min datter på 16 måneder har de vildeste stritører og jeg ELSKER dem. Hvis hun en dag bliver ked af dem, så vil jeg selvfølgelig overveje om der evt. skal gøres noget ved det 🙂

  Svar
 26. Karina Simonsen says:

  Blev du sur over, at hun spurgte? Jeg er bare nysgerrig. Det virkede ikke sådan ift. dit indlæg. Men det ville jeg nok/måske blive over sådan en bemærkning…

  Svar
  • Sneglcille says:

   Overhovedet ikke. Jeg bliver spurgt om meget værre ting på daglig basis 😜
   Ej, Hun spurgte på en fin måde, så slet ikke.

   Svar
 27. mormormedstiletter says:

  Godt indlæg! Man skal være varsom med at ændre på udseendet, især hos børn for de udvikler sig jo i næsten 20 år og hvad der på en to-årig ligner stritærer, kan meget vel ændre sig inden barnet er udvokset. Iøvrigt har hun helt perfekte ører:-)

  Svar
 28. C & the City says:

  Okay… Her er jeg faktisk tæt på målløs. Jeg ved ikke, hvad der er værst:

  1) Tanken om at skønhedsoperere på en 1-årig
  2) At spørge om der er overvejelser om at skønhedsoperere på en 1-årig
  3) At forældre åbenbart beautyficerer helt små børn. Ikke fordi der er et problem, men udfra en bekymring om at der måske kan komme et problem.

  Det er vist en fuldblown curlinggeneration…

  Hvad med bare at håndtere et problem, når og hvis det dukker op?

  Jeg kan ikke se mig helt fri for at tænke, at det mere handler om forældres trang til perfekte børn end det gør om, at der måske kan blive et mobbeproblem med fx stritører

  Svar
  • Stine says:

   Hej!
   Det er mig der har spurgt Cecilie om spørgsmålet. Jeg har ikke spurgt hende i nogen som helts ond intention og jeg synes Uma ser fantastisk ud og SÅ sød! Jeg spurgte i ren nysgerrighed da jeg på et enkelt billede lagde mærke til “stritørene”/”flyveørene”, og spurgte derfor ind til deres mening omkring dette. Så min kommentar var hverken for at pege fingre eller for at hentyde til at ørerene skulle laves om på. Slet slet ikke! For igen så ser Uma fantastisk ud ligesom hun er.:-)

   Svar
   • C & the City says:

    Hej Stine.

    Ja, jeg er med på, at det er dig, der har spurgt. Det fortæller du jo i adskillige kommentarer hele vejen ned igennem feltet.

    Men det ændrer ikke på min grundlæggende holdning: Nemlig at jeg ikke forstår hverken tanker eller spørgsmål omkring skønhedsoperationer til børn.

    Og som jeg skriver, så kan man jo tage stilling til det når og hvis et problem opstår.

    At man “håndterer” problemet på forhold ved at operere på en “skønhedsfejl” for at beskytte barnet mod en evt mobning ude i fremtiden, er i min optik fuldstændig absurd.

    Så dermed er det bare en gentagelse af min kommentar: At man skal forholde sig til problemet, når det dukker op. Hvis det dukker op.

    Man kan ikke garantere sig mod alt i tilværelsen

    Svar
    • Louise says:

     Chillax, C & the city.

     Jeg fik opereret mine ører ind, da jeg var 8 (man få slet ikke lov at gøre det ved operation på en 1-årig, der tumler rundt og ikke har færdigudvoksede ører).

     Jeg er i dag rigtig glad for det – mine ører var ikke specielt cute til mig, det er virkelig meget pænere nu. Hvis man opererer tidligt (6-10 år), gør det mindre ondt, da vævet er mere smidigt, end hvis man venter.

     Det havde ingenting at gøre med fremtidig mobberi. Overhovedet. Det var alene af den grund, at de tænkte, at jeg ville blive glad for det som voksen. Og de havde ret 🙂 Ligesom folk med skæve tænder nok er glade for det, når de bliver ældre.

     Beslutningen havde absolut intet at gøre med ‘beautyficering’, og synes egentlig slet ikke tanken er ‘absurd’. Tror man skal være forsigtig med at pålægge folk dårlige hensigter på den måde – det gør sig ikke gældende i mit tilfælde, anyways. Og jeg taler trods alt af erfaring 😉

     Svar
     • C & the City says:

      Louise, jeg skriver faktisk helt tydeligt, at man jo kan vente med at forholde sig til problemet indtil det opstår.

      Der er et hav af mennesker her i tråden, der er glade for, at de ikke blev opereret, selvom de selv ønskede det, en er endda ked af at hendes forældre tog beslutningen for hende, fordi hun ikke har andet end bøvl og smerter ud af det.

      Så min holdning er som den hele tiden har været: Se om der er et problem. Overvej så om det skal fikses
      Og nej, jeg synes stadig ikke det skal overvejes på små børn. Meget kan ændre sig. Jeg er helt med på, at man ikke opererer på 1-årige, men jeg synes heller ikke man skal overveje det.

      Du ved jo heller ikke om du faktisk havde været fint tilfreds med dine ører, hvis de ikke var blevet opereret

     • Louise says:

      Jeg skal ikke være dommer for, om man vælger at lade sine børn få operation for stritører eller ej – det behøver du vel sådan set heller ikke 😉 Det er et meget personligt valg.

      Det eneste, jeg forsøger at understrege er, at baggrunden for at nogle gør det ikke er for at beautyficere småbørn, som du jo hentydede til i din kommentar 🙂 Synes det er en meget hurtig og lidt uvidende konklusion, du foretog.

      Jeg vil da også mene, at jeg udemærket kan tage stilling til, om jeg ville have været glad for mine ører eller ej. Og jeg er altså mere end tilfreds med, at de blev sat ind. 🙂

      Det er en meget normal og udbredt operation, og jeg vil vove at påstå, at de fleste aldrig oplever gener og er glade for resultatet. Mig selv inklusiv 🙂

     • C & the City says:

      Louise, hvis du gør dig den ulejlighed at læse kommentarerne, så er der flere der fortæller om, at de er blevet spurgt om deres barn skal opereres og andre derudover, der ligesom mig, mener, der er et for stort fokus på små børns eventuelle “skønhedsfejl” og fikserier deraf.

      Jeg er altså langt fra den eneste.

      Og jeg har ikke på nogen måde gjort mig til dommer for om småbørn skal eller ikke skal opereres, men derimod – og nu gentager jeg det for 3.gang, skrevet, at man jo kan vente og se om der overhovedet er et problem.Er der det kan man, for min skyld, fyre den af med alle de operationer, man lyster.

      Til gengæld er det tydeligt at du vælger at læse mine kommentarer som fanden læser biblen, så jeg stopper her.
      God dag til dig.

 29. M says:

  Da jeg var 12 fik jeg lov at få sat mine ører ind. Jeg var slet ikke forberedt på omfanget af indgrebet og var i ekstrem smerte fordi det ikke gik helt efter planen. Nu har jeg ‘normale’ ører, men evigt sensitivt arvæv. Og nu er jeg snart 30, og tænker at mit liv sgu nok havde været lige så dejligt sim det er nu, hvis jeg endnu havde haft mine fine flyveører

  Svar
 30. Mette says:

  Jeg forstår godt at spørgsmålet blev stillet og ser det ikke som et ‘farligt’ spørgsmål; da jeg var barn (jeg er årgang ’78) var det ‘normalt’ at man fik øjenene opereret ind, kan huske flere fra skolen der i de dér 2-3 uger havde ‘forbinding’ om hovedet pga øreoperation. Jeg aner ikke om man i dag gør det oftere eller sjældnere end tidligt?

  Svar
  • B says:

   Præcis det samme da jeg var barn. Plus tandbøjler, som måske nok startede med at skyldes eks. overbid, men fortsatte til tænderne sad snorlige. Så det er måske snarere en lidt gammeldags indstilling end et udtryk for curlingforældre, som en udtrykker.

   Svar
 31. Louise says:

  Aldrig har jeg skænket Umas ører en tanke. Det cute ansigt overskygger alt. Og HURRA for en dejlig indstilling til forskellighed og for at påskønne den.

  Svar
 32. S says:

  Jeg synes børn skal have lov at være børn. Jeg synes slet, slet ikke man skal begynde på den slags før ens krop er færdigudviklet. Til den tid synes jeg dog kirurgi er fint så længe det er med måde og du ikke fikser det ude på, hvis problemet er indeni, hvis det giver mening. Personligt er jeg i gang med at spare op til næsen, og det er efter mange års overvejelse og med mine forældres blessing. Selvom jeg nok havde gjort det uanset, da jeg er over 18 og tjener mine egne penge ..

  Svar
 33. M says:

  Jeg er helt i chok over det fokus, der er på børns udseende. Min datters ene øre stritter lidt for oven, og jeg har fået kommentarer om, at det var heldigt, at hun er en pige – så kan hun jo dække det med håret. Jeg tænker, det er heldigt, at hun er sund og rask, og at mennesker i øvrigt er helt perfekte, akkurat som de er. Børn såvel som voksne, med skæve ører, store fødder, bløde maver, eller hvad man nu er i besiddelse af, der falder udenfor normen.

  Svar
 34. Katrine says:

  Der ser man… Jeg har aldrig set stritøre på hverken dig eller Uma. Når jeg ser Uma, så ser jeg bare charme charme og lidt mere charme. Og dig, der ser jeg altid dit søde skæve smil ☺️

  Svar
 35. Louise says:

  Jeg har bestemt bemærket Umas ører… og synes de er noget så skønne og helt perfekte! Hun er en smuk lille dame 🙂 Har egentlig også bemærket dine og kunne sige præcis det samme! 🙂 jeg er ikke fan af, at man skal ligne noget fra et cirkus, men jeg synes alle vores små skævheder er smukke og charmerende, men jeg tror også, at det kræver selvsikkerhed og modenhed for at sætte pris på det. Det må vi jo så forsøge at forklare vores fremtidige sønner og døtre, så de ikke ændrer ører, tænder, læber, bryster eller øjenbryn mens de endnu er unge teenagere.

  Svar
 36. Randi says:

  Stritører er bare det bedste:)!! Ærlig talt:) min kæreste elsker når mine øreflipper titter ud gennem håret, eller jeg tager håret bag øret. Er så glade for dem, det er en lille signatur som kun jeg har-Uma blir vild med dem, hvis ikke allerede hun er det nu:)) min mor spurgte i 90’erne om jrg ville have syet dem ind??? Jeg var totalt spørgsmålstegn, og var lidt ala “hvorfor”??under ingen omstændigheder nogen skulle røre mine ører, basta. Hun gjorde det i bedste mening, og en pige i en klasse over mig havde lige fået limet eller syet dem ind. Jeg var sgu da ligeglad:) hvis ikke barnet slv kommer og beder om det, så lad det flyve!(høhø) jeg har selv været efter min mor over det nu hvor jeg er blevet voksen, men hun gjorde det jo i bedste mening og længere er den ikke. Jeg er bare glad for at jeg var sådan en stædig rad;)

  Svar
 37. Maria says:

  Min datter havde også stritører de første 2 år af hendes liv og for fanden hun var nuttet!
  Vi kaldte hende Yoda og som næsten 2 årige, var hun også klædt ud som Yoda, til fastelavn 😉
  Nu er hun 3,5 og man kan slet ikke se det mere.
  Er helt enig i jeres valg og syn på det, at skulle operere dem. Man lærer med tiden, at holde af eller accepterer sig selv og bliver det et stort problem for hende, som voksen, så har hun selv mulighed for, at tage den beslutning.

  Svar
 38. M says:

  Jeg havde såkaldte “flyve-øre” som barn. Jeg blev mobbet noget så grusomt i børnehaven og børnehaveklassen, af den årsag er jeg lykkelig for, at mine forældre besluttede sig for, at lade mig operere.
  Som forældre kender man bedst sine børn. Jeg er sikker på I tager den bedste beslutning for Uma 🙂

  Svar
 39. Anne-Sofie says:

  Amen 🙏🏼 Tusinde tak for et sindssygt vigtigt og meget relevant blogindlæg. Jeg er rørende enig med dig og jeg håber sådan, at vi allesammen gør vores til at præge vores børn i retning af at de skal synes, at de er som de skal være. Og altså, Uma er da totalt som hun skal være! God dag! ☺️

  Svar
 40. Bella says:

  Jeg er SÅ enig. Da jeg ramte de tidlige teenage år hadede jeg min næse helt absurd meget. Jeg kunne seriøst tude over hvor grim den var og glædede mig bare til at jeg blev 18 og kunne få den lavet. Da jeg blev 18 tænker jeg ikke over min næse længere. I dag elsker jeg min næse og er virkelig taknemmelig for at mine forældre ikke lod mig blive opereret da jeg var ung og ikke var “færdig” hverken mentalt eller fysisk. Btw er Uma mega cute. Jeg har aldrig før været skruk, men jeg er seriøst begyndt at blive det af at følge med hos dig…

  Svar
 41. Malene says:

  Jeg læser hvad du skriver og er helt enig… eller var. For min datter er også født med flyveører. Da jeg første gang blev spurgt om vi ville gøre noget ved det blev jeg faktisk rigtig gal. Nej, det ville vi bestemt ikke. Men jeg har heller ikke selv skæve tænder eller flyveører så jeg kan faktisk ikke sætte mig ind i hvordan det er og hvad det betyder. Vi snakkede aldrig om min datters ører men da hun var omkring 6 år begyndte hun selv at snakke om sine ører. Hun var rigtig ked af dem og græd ofte. Hun ville bare gerne have ører som alle andre. Jeg valgte at lytte på hende og i en alder af 7 år fik hun dem rettet ind. Og jeg må indrømme at det var den bedste beslutning. Det var ikke min beslutning men hendes egen. Da hun så sig selv efterfølgende blev hun så glad og rørt og ofte nævner hun hvor glad hun er. Men hun havde også fysiske gener. Vi står på ski og når hun skulle have hjelm på gjorde hendes øre ondt. Når hun skulle have hue på drillede hendes ører altid og hun blev gal på dem. Hun er aldrig blevet drillet af andre børn eller har hørt kommentarene fra voksne. Jeg tror det er vigtigt at man kigger på sit barn og lytter efter hvad der er bedst for sit eget barn.Det er hverken rigtigt eller forkert at lade sit barn får rettet sine ører. Det er forkert ikke at lytte til sit barn og handle derefter 🙂

  – og tak for en super blog 🙂

  Svar
 42. Anne says:

  Ok, jeg har så ALDRIG lagt mærke til, at Uma har stritører! Jeg synes bare, hun er en kær lille pige 🙂
  Men enig med dig; folk må da gøre hvad de vil,men når det drejer sig om børn, synes jeg det er vigtigt at lære dem at værdsætte forskelle og at vi ikke alle er perfekte.

  Svar
 43. Fridayme says:

  Hvor er det grotesk at vi lever i et samfund, hvor man stiller en mor, til er barn med fuldstændig normale og fungerende øre, det spørgsmål!!!
  Jeg bliver næste. Helt gal, hvor er det overfladisk at børn skal gøres op i misforstået skønhed, der grænser til det psykotiske, når man peger et sundt og rask barns øre ud på den måde.

  Hun ser skide skøn ud, og hvis man tænker noget som helst andet, så skal man altså bruge sin tid hos en psykolog istedet for på en blog.

  Svar
 44. Anne says:

  Jeg har små runde halv strittende ører… Plagede om at få den rettet ind, forsøgte at tape dem ind og havde i en periode i 7-9. klasse ALTID håret løst og aldrig sat op. Der var ingen andre der kommenterede dem, andre end mine ældre brødre, men jeg synes de var så død grimme. Nu er jeg 23 år og generes ikke af dem overhovedet! Jeg laver selv lidt sjovt med det nogle gange, men sådan skal jeg se ud og det kunne være SÅ meget værre.

  Desuden har jeg aldrig lagt mærke til at Uma har lidt mere strittende ører end andre måske har.

  Svar
 45. Kamilla says:

  Da jeg var barn, blev min venindes lillebrors ører rettet ind, dengang var jeg overrasket over det, fordi jeg aldrig havde lagt mærke til det. Til gengæld lagde jeg mærke til at han havde fået rettet ørerne ind. Min første tanke var, at jeg syntes det var en del pænere og naturligt som de så ud før 🙂 men jeg har jo heller ikke vidst grunden osv til at han fik det, jeg var selv et barn/tæt på teenage årene.

  Svar
 46. Louise says:

  Min Karla på 4 år har stritører, og det er de fineste stritører, som jeg inderligt håber hun vil beholde som de er. Jeg vil, som din mor, gøre alt jeg kan for, at hun ikke får dem ‘ordnet’, hvis hun en dag skulle komme på den tossede idé 🙂

  Svar
 47. Lærke says:

  Det var dog et komplet absurd spørgsmål! Jeg har set de fleste snapchat videoer af Uma, og jeg har aldrig skænket vinklen på hendes ører en tanke. Jeg synes hun er komplet vidunderlig, sød, charmerende og herlig. Og så er jeg i øvrigt enig i dine overvejelser omkring, at man som forældre har ansvar for at lære sine børn at være tilpas i deres krop, og i hvert fald ikke fortælle dem, at noget er så “galt” at det bør opereres.

  Svar
 48. Ida says:

  What, hvem kan dog finde på at overveje det og ikke mindst spørge dig om det??!! Jeg har seriøst aldrig tænkt andet om Uma, end hun er så mega nuttet og at jeg håber at få et barn, der ser lige så sød ud! De ører sidder da som de skal (har aldrig tænkt over, at de stritter lidt? – but so what, anyways!).

  Svar
 49. Nadia says:

  Faldt over det her indlæg da jeg googlede “stritører” efter en tur hos lægen i går, der som det første udbrød: “Sikke nogle flyveører! Men bare rolig, det kan rettes kirurgisk når hun bliver ældre.”
  Øhm.. okay? Nu blev jeg helt nervøs for, om det er noget hun bliver mobbet med senere, og indgrebet ser bestemt ikke behageligt ud!
  Dit blogindlæg faldt på et tørt sted. Jeg synes jo bare min lille pige ser SÅ sød ud!

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *