At vælge uddannelse fra

I min makeup-video den anden dag nævnte jeg kort det der med, at jeg aldrig har kørt i studentervogn, da jeg ikke er student. Siden da har særligt min mailbox været fyldt til randen med spørgsmål og ikke mindst nysgerrighed, der både går på, hvordan pokker det så lige er gået sådan, at jeg både har været ansat på magasiner og i store virksomheder, om jeg vil skrive lidt nærmere om det valg og om jeg har råd til andre, der har valgt en anden vej end uddannelsesvejen.

Det er naturligvis noget jeg har en del af sige om, men da jeg af gode grunde kun har min eget historie og erfaringer at trække på, kan jeg jo kun tale helt for mig selv.

Først og fremmest vil jeg gerne sige, at det der med at springe fra og tage den autodidakte vej, absolut ikke er noget jeg som udgangspunkt anbefaler unge mennesker at gøre. Uddannelse er godt, rigtig godt. Og det der med ‘at have noget at falde tilbage på’ som de fleste af os har hørt en del gange, det er der helt bestemt noget om, men det har nu aldrig skræmt mig.

Men det er muligt at nå langt uden. Jeg havde en årrække ret svært ved at acceptere mit valg. Jeg følte mig forkert og en anelse flov over ikke at have nogen som helst papirer på noget, udover en niende klasses eksamen. Men lysten til at uddanne mig var der simpelthen ikke.
Jeg har altid været ambitiøs og målbevidst, men har nok udadtil virket en anelse flyvsk, da jeg ofte får ideer om alt muligt jeg gerne vil, og indimellem går fra en retning til en anden. Fælles for mine drømme og mål har det dog altid været ord og formidling, der har haft mit hjerte. Jeg og vist også mine forældre har siden jeg var helt lille vidst at det med garanti ville være min skriveglæde, der afgjorde min fremtid.

Jeg er ikke længere flov eller irriteret over ikke at have færdiggjort en uddannelse. For det valg har givet mig en masse andet godt, særligt da jeg accepterede og stod ved den beslutning i stedet for at undskylde den. Jeg har oplevet langt mere end hvis jeg havde taget skolevejen. Jeg har rejst en hel masse, haft underlige jobs, arbejdet virkelig hårdt og banket på en masse døre, fået hundredvis af afslag, men også nogle få men gode chancer for at bevise mit værd. Nu har jeg den fordel, at jeg i forhold til mange af mine jævnaldrende, der har lange flotte uddannelser, har en helvedes masse erfaring. I mere end ti år har jeg været på arbejdsmarkedet og da jeg for fem år siden forlod mit ellers stabile og vellønnede job som projektassistent i en stor virksomhed, en stilling jeg havde arbejdet mig op til, fra at starte med at arkivere filer og rydde op i ringbind, jeg fik en ugentlig klumme i en avis, og derfra gik der få uger og så havde jeg mit første freelancejob, hvor jeg udviklede strategi og content til Cover Kids, dengang det fandtes. Et par måneder senere blev jeg ansat hos Aller, hvor jeg først havde et kort ophold på en sladderredaktion og derefter sad i to år hos ELLE og IN som skrivende webjournalist.

Jeg støder selvfølgelig fortsat ind imellem på fordomme og løftede øjenbryn over min ikke-skolede baggrund, men langt oftere er det modsatte tilfældet. Sådan var det ikke da jeg var yngre. Jeg tror simpelthen det skyldes, at jeg er blevet ældre og både hviler fuldstændig i det nu, og på en eller anden måde har fået vist mit værd. Jeg ved at særligt mine forældre har haft ondt i maven over mine valg ind imellem, men de har støttet mig 100% hele vejen, og er i dag enormt stolte af mine bedrifter. Det er jeg faktisk også selv.

Nu er jeg jo så blevet selvstændig og jeg tror på en eller anden måde at min lidt rodede baggrund og mange afslag og nedture, kombineret med succesfølelsen når noget er lykkedes på trods af at jeg absolut ingen skolepapirer har, har været med til at give mig modet til at tage det sidste skridt mod springet ud i det jeg er i nu.

Men nej,  jeg har jo så ikke noget at falde tilbage på. Men til gengæld har jeg rigtig meget at springe ud i, og det har altså også sine fordele

Og igen, jeg siger ikke at man skal droppe ud af skolen og give sig i kast med alle mulige projekter, der lige lyder lidt sjovere, og slet ikke uden et sikkerhedsnet, selvom det med at springe ud i ting uden sikkerhedsnet efterhånden er mit speciale, men det har absolut også sine bagsider.

Jeg siger dog, at hvis der er noget man brænder for og vildt gerne vil, så skal man arbejde hårdt for det og ikke give op og det gælder sgu ligegyldigt hvilken vej man tager.

FullSizeRender(68)

8 replies
 1. Emma says:

  Jeg ville ønske jeg turde gøre det samme som dig. Jeg er træt af skole og mangler stadig 3 år før jeg har min uddannelse. Jeg drømmer om at blive en god blogger eller en skide dygtig fotograf, men den der (som du også skriver) med at “have noget at falde tilbage på” og hvad omverden tænker om én, det holder mig hen.. For hvad faen gør man lige med økonomi osv osv hvis man “bare” skal springe ud i det. Jeg synes du er pisse sej og enormt inspirerende at følge.
  Og lige for en god ordens skyld, siger jeg heller ikke, at der er noget skidt i at tage en uddannelse eller ingen uddannelse ! 😉

  Svar
  • Hanne says:

   Emma, just DO it!
   Hvis jeg kunne så kan du også.
   Du kan se mit arbejde på http://www.hpkristensen.dk og jeg har ingen uddannelse som fotograf. Så skulel du være en af de mange der -ligesom jeg selv- ikke får den berømte læreplads, så gør du det bare selv. Du kan finde masser af hjælp på YouTube i dag, så det er blevet endnu nemmere end da jeg gjorde det. Så det er bare ud over stepperne med dig. Du kan få en kontorplads i et kontorfællesskab med andre fotografer, det gjorde jeg, og der kunne jeg også suge erfaring og viden til mig. Tag kurser. -Evt hos mig http://www.fotokurser.org eller hos nogle af de mange andre dygtige kursusudbydere der er på markedet. Bare sug til dig og øv dig hver dag. Hvis passionen, viljen og lysten er der, så kan du godt. Jeg hepper på dig.

   / Hanne ❤ Hjerte Under Ombygning .dk
   -En blog om livet: Kærlighed & nedture, livskriser, tanker, mindset & personlig udvikling

   Svar
 2. anne says:

  Der er mange måder at lære noget på. Du har lært på en måde og andre på andre måder:-) Det vigtigste er vel bare, at man er glad for det man gør, og føler det giver mening:-)

  Svar
 3. Hanne says:

  Spændende indlæg.
  Jeg er selv autodidakt fotograf -www.hpkristensen.dk- da jeg ikke kunne få en læreplads dengang for snart mange år siden. Så jeg besluttede mig “bare” for at gøre det selv.
  Det var så også en rimelig barks måde at gøre det på, for jeg anede jo ingenting om noget som helst. Men jeg har da fulgt godt med, også i de “tunge drenges” rækker, så det kan jeg da godt være stolt af.
  Når det så er sagt, så havde det nok været noget nemmere hvis jeg havde haft en læreplads.

  Men hvor der er vilje er der vej og hvis man brænder nok for det, så kan man faktisk nå ret langt uden uddannelse.
  Jeg har dog kørt studentervogn 😀

  Nu har jeg ligesom du også kastet mig ud i at blogge og jeg er i gang med at skrive en bog også og det på trods af at jeg ingen erfaring har med at skrive og ingen journalistisk uddannelse har heller.
  Men igen, hvis passionen er der, så tror jeg faktisk at man kan “præstere” lige så godt som dem der har papir på deres uddannelse.

  🙂

  Dog heller ingen opfordringer til at undlade at uddanne sig herfra.
  Men nogle gange er det bare sådan det bliver.
  🙂

  / Hanne ❤ Hjerte Under Ombygning .dk
  -En blog om livet: Kærlighed & nedture, livskriser, tanker, mindset & personlig udvikling

  Svar
 4. Mette says:

  Hej Sneglcille <3

  Hvorfor kan man ikke 'like' et indlæg?? Det kunne da være vildt smart, når nu en som jeg, der aldrig kommenterer, bare gerne lige vil sige "vildt fedt indlæg"! Du er simpelthen så inspirerende! Tak for det og din blog!

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] har lige læst et indlæg hos Sneglcille, som går på hun valgte uddannelsen fra og hvordan og hvorledes hun så er kommet frem i livet. […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *