Små og store overvejelser, og savn på forskud

På torsdag, klokken meget meget tidligt, eller altså det vil sige, jeg er altid oppe på det tidspunkt, men klokken lidt i seks torsdag morgen ruller jeg mig selv og min kuffert mod lufthavnen for at mødes med en gruppe mennesker, som jeg skal tilbringe små fire dage sammen med. Destinationen på rejsen har affødt en masse tanker om løst og fast, overvejelser af større og mindre karakter, samt sug i maven både af den gode og knap så gode slags. Vi skal nemlig til Lesbos.
Min første indskydelse da jeg så invitationen var; Nej tak, det skal jeg ikke.
Min næste var; Hvorfor egentlig ikke?
Det analyserede jeg længe, det med at alt i mig til at starte med sagde nej til at tage afsted. Og det skyldes naturligvis at jeg, ligesom de fleste andre, med det samme jeg hører navnet Lesbos, ikke længere tænker på Ouzo, Feta og parasoller, men på bådflygtninge og på de frygtelige billeder og beretninger derfra, og på følelserne jeg har følt deraf.

Jeg har haft lange samtaler med min mand, min mor og mine veninder om, om man overhovedet kan være turist et sted, hvor der indtil for ganske nyligt har været så meget sorg og kaos, vi har talt om hvorfor det vækker noget i os, at tage dertil, men ikke lader til at forarge på samme måde som at tage til for eksempel Maldiverne, Israel eller USA, tanker om det er etisk, om det giver mening for mig, har fyldt virkelig meget, og i samme et som jeg havde besluttet mig for at takke nej, vendte jeg på en tallerken, for i den anden grøft kunne jeg ikke lade være med at tænke over, hvordan der mon egentlig ser ud, om der er hold i det jeg føler, hvad det er der gør det så slemt at holde ferie der, om det er kontrasten, eller noget helt andet der får det til at stritte i os, er øen smadret som feriedestination og bliver den nogensinde et sted man kan holde ferie igen, og endnu vigtigere, hvordan det mon er at bo der, for dem, der altid har boet der, hvad har de set, hvad har de følt, hvad med nu? Det er der kun en måde at finde svar på og engang imellem tror jeg det kan være sundt at gøre ting, man måske ikke føler sig helt tryg i, måske lærer jeg noget.
Så som sagt, tager jeg afsted på torsdag, og kommer hjem igen søndag.

Jeg læste dette indlæg hos Jeanett tidligere i dag og har fulgt med i kommentarerne også. Selvom det er en lidt anden vinkel end min, synes jeg lige I skal kigge forbi, for det er interessant læsning.

Som om at ovenstående tøven og betænkelighed ikke var nok, har jeg også af helt egoistiske årsager flere gange været ved at bakke ud, for fire dage i Grækenland, betyder naturligvis også fire dage væk fra min familie, fire dage og tre nætter væk fra Uma. …. Shit.
Hun er sammen med sin far, og jeg er næsten sikker på, at det bliver klart værst for mig, men jo nærmere vi kommer afrejsedagen, som jo så er i overmorgen, jo mere ondt i maven får jeg.

Men når alt det er sagt, så glæder jeg mig også til at komme afsted.

31 replies
 1. Merete says:

  Jeg arbejder med flygtninge til hverdag, som danskunderviser. Jeg kunne holde ud at læse ca 3 kommentarer til Jeanetts ellers fine indlæg, så blev det altså for meget for mig.
  Uanset om vi vil det eller ej, så er flygtninge med ulykkelige skæbner altså en del af vores verden – også her i Danmark. Den flygtning man møder på strøget eller i Netto er med al sandsynlighed også gået i land på en græsk eller italiensk kyst. Hvor vi tager på ferie har overhovedet intet med flygtningeproblematikken at gøre, og jeg får en lille smule kvalme over, at det overhovedet er en vinkel. Det er fint, hvis det kan sætte tanker i gang og gøre noget godt for debatten, men jeg orker ikke en flygtningedebat, som i bund og grund handler om, hvad vi kan holde til at se på, når vi er på ferie. Fun fact: flygtninge i Dk har ikke længere ret til at holde ferie. Overhovedet.

  Svar
 2. Mette says:

  Jeg er meget spændt på, hvordan du vælger at gribe dette an og formidle det. Rigtige mennesker lever i kummerlighed fordi de flygter fra krig som danmark mfl støtter. De bliver behandlet som dyr, helt umenneskeliggjorte og pisset på af Fort Europa og resten af verden der ikke kan nøle sig sammen til at tage ansvar. Og så skal fire bloggere ned for at skrive en god historie om at lesbos er en ø man sagtens kan få en skøn ferie på. Det er da paradoksalt.

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det er absolut ikke formålet. Ikke fra min pen i hvert fald. Vi er kun to bloggere, og en håndfuld journalister, og der er ingen krav til hvad eller om vi skal skrive noget derfra. Det har jeg allerede clearet med rejseselskabet. Jeg tager udelukkende med fordi jeg er nysgerrig og gerne vil be- eller afkræfte min egen skepsis, og jeg ved slet ikke om hvor meget eller lidt det kommer til at fylde herinde. Jeg ved bare, at det har sat gang i rigtig mange tanker, som jeg håber at kunne blive klogere på imens jeg er der.

   Svar
  • Anne says:

   Det er god forretning, Mette!

   Spies, Apollo og de andre rejseselskaber kæmper med at få feriegæster til Lesbos, og et par positive (betalte) anmeldelser kan lokke x antal feriegæster afsted. Det kan lyde kynisk, men det er nu engang sådan.
   Og nu vil jeg for god ordens skyld skrive, at det ikke er fordi, at jeg personligt mener, at det er god forretning!

   Svar
   • Anne says:

    Spot on! Blogs er forretning. Det tror jeg, at mange glemmer. Denne blog er jo også blevet forretning.

    I min optik er hele flygtningevinklen kvalmende, men omvendt skal Lesbos turisme også igang igen, og at et par bloggere tager ned og skamroser konceptet, er vel ikke noget nyt i bloggerverden?

    Svar
  • Sneglcille says:

   Vil du uddybe? For jeg var/er selv skeptisk, men jo mere jeg har tænkt over det og vendt det med folk, jo sværere har jeg ved at sætte en finger på det uetiske.
   Mit formål er nysgerrighed og uvidenhed nok også, for jeg ved kun, hvad jeg ser i nyhederne og læser mig til.
   Men flygtningekrisen er jo alle steder. Også her. Så om jeg lever mit liv her, mens flygtninge bliver behandlet så grotesk som det lader til at være tilfældet herhjemme og alle andre steder, eller om jeg tager fire dage til Grækenland for at blive oplyst om hvad der er sket, og sker, lige der hvor tusindvis af mennesker er kommet i land med uvis fremtid, og en forfærdelig fortid, og se og høre, hvordan det har været at være så tæt på alt det vi kun kan forestille os, kan jeg faktisk ikke se det uetiske i. Men jeg vil hjertens gerne høre dine tanker omkring det.

   Svar
 3. Miranda says:

  Er ellers normalt stor fan men er meget skeptisk over det her projekt – du gør det forhåbentligt mere respektfuldt end MissJeanett gør i sit indlæg, som emmer af ‘flygtninge må ikke stå i vejen for vores (velstillede europæeres) ferier’, og så prøve at retfærdiggøre det ved, at det også vil være godt for turismen. Spændt men skeptisk

  Svar
  • Sneglcille says:

   Jeg er også skeptisk. Og måske er det netop derfor jeg har valgt at tage med. Fordi jeg er nysgerrig, primært på min egen umiddelbare modvilje (og andres åbenbart også). Giver det mening?

   Svar
 4. Cæcilie says:

  Alt hvad der sætter gang i refleksion og tanker om den virkelighed vi lever i, er i mine øjne godt – på den ene eller den anden måde. Jeg kan slet ikke se det uetiske i at ville oplyses. Og jeg er selv meget nysgerrig efter at læse, hvad der kommer ud af din tur. God tur!

  Svar
 5. Anna says:

  En anden vinkel kunne vel sagtens også være at Lesbos (uden at have belæg for det) formodentligt førhen i en bred udstrækning har levet af turisme og manglen derpå må givetvis have økonomiske konsekvenser for øen og dens “oprindelige” befolkning.

  Svar
 6. Iben says:

  Hvad tænker du selv er giverens formål med at give jer rejsen? Tror du, det er for at skabe debat? Hvis det var mig, ville jeg nok mest overveje, hvilken ‘rolle’ jeg var tiltænkt (også selvom der ikke er krav om et bestemt antal/type indlæg). Og så kom jeg til at tænke på Baumanns teori om turisten og vagabonden. Det er vist meget spot on her.

  Svar
  • Svejgaard says:

   Hej Iben

   Det er i den grad for at skabe debat. Vi går ind i det med åben pande, og Cecilie har ingen restriktioner fået fra os. Faktisk er det en af grundene til at hun blev valgt, nemlig at hun har en fortræffelig selvstændig holdning.
   Vi lever naturligvis af at sælge rejser. Det gider vi ikke engang prøve på at skjule. Hvorfor skulle vi det?
   På Lesbos lever de til gengæld af turisme, og kan man være med til at bygge den ø op, uden at føle sig som en klam imperialist?
   Det er måske noget af det Sneglcille finder ud af. Eller også finder hun ud af noget andet. Det bestemmer hun 100% selv 🙂
   VH
   Peter, Spies

   Svar
 7. Bendixen says:

  Jeg kan absolut intet uetisk se i din rejse til Grækenland, og jeg håber, du vil tage afsted med god samvittighed, nu hvor du har taget beslutningen om at rejse.Ro i maven!
  Jeg forestiller mig, at rejsen er sat med det formål at belyse ø’ernes potentiale som rejsedestinationer (og især efter turismen er dales på Lesbos) – og det er vel fair? At du samtidig ser potentiale i at blive oplyst omkring flygtningesituationen på øen, kan jeg kun bakke op om.

  GOD tur – KH

  Svar
 8. Jannie says:

  Jeg synes, at det indlæg du henviser til er så tomt – jeg synes at bloggerens opfattelse er fuldstændig forvrænget.
  Jeg har valgt de tre ø’er fra – men på ingen måde af de grunde hun nævner – tværtimod.
  Jeg er faktisk lidt i chok over hendes indlæg

  Svar
  • Maria says:

   Jeg er enig… Det er godt at Jeanett tager emnet op, men hendes vinkling er efter min mening lidt “dullet”, sådan lidt:
   “Jeg forstår ikke hvorfor I ikke tager til Lesbos, bare rolig, I kommer altså ikke til at møde fattige mennesker i nød, og de få flygtninge der er tilbage bor helt ovre på den anden side af øen, så dem kan I sagtens ignorere og så ellers se hvad øen har at byde på”.
   Nærmest lidt imperialistisk. Underforstået, at selvfølgelig vil vi ikke kigge på flygtninge på vores ferie, men det behøver vi heller ikke på Lesbos, derfor kan vi godt tage afsted.

   Kan meget bedre lide din approach Cille, det er tydeligt at du rent faktisk interesserer dig for hvad der er sket på øen og hvad du kan lære af at holde ferie der.
   Jeg synes klart man skal tage afsted hvis man gerne vil til en græsk ø – som du også er inde på så er der stadig en lokalbefolkning, og det vil da være livsbekræftende at høre deres historier og oplevelser af situationen, samtidig med at støtte dem økonomisk som turist 🙂

   Svar
 9. Merete says:

  Jeg synes, det er superfedt, du tager afsted! Jeg var selv på Rhodos på ferie i september, og jeg grublede også over, om det mon var “uetisk” at rejse på daseferie i et område, der i den grad har været præget af elendighed det seneste år. Jeg kom dog frem til, at verden kun kan blive et bedre sted af at være befolket med så mange glade, udhvilede mennesker som muligt, og desuden er det jo næsten ikke til at bære tanken om, hvis den græske økonomi skulle lide (yderligere) under, at øerne tilfældigvis ligger geografisk placeret som de gør. Nej, så hellere lægge nogle penge på Lesbos i turismens navn! 😊 I sensommeren kunne man stadig gratis checke fornødenheder til bådflygtningene ind hos SAS, men som Jeanett skriver i sit indlæg, er det nok ikke en mulighed længere. Men hvis du har lyst, kan du læse lidt om, hvordan vi bar os ad, da vi medbragte et par ekstra kuffertfulde nødhjælp på vores Rhodos-tur i september:

  Solferie i det græske øhav? Medbring en ekstra kuffert fuld af flygtningehjælp! – Snacksized
  http://snacksized.dk/solferie-og-flygtningehjaelp-i-det-graeske-oehav/

  Nyd rejsen! Jeg håber, vi får lov at læse lidt om den på bloggen, så vi kan få lejlighed til at drømme os væk til varmere himmelstrøg! 😊

  Svar
 10. Stephanie says:

  Jeg synes du gør dig nogle ret gode overvejelser omkring det at tage afsted. Og jeg er ret sikker på, at du nok allerede har tænkt en masse over, hvilket formål giveren har med at sende jer afsted, etc! Jeg kan virkelig se situationen fra begge sider.. Tanken om luksus-turisten, som ligger ved poolen, mens flygtninge sejler i land ved kysten, er virkelig ubehagelig synes jeg. Men jeg synes heller ikke det er en løsning, at turisterne helt fravælger øerne. Så egentlig tror jeg, jeg synes, at det hele handler om den måde, man gør det på og de tanker, man som turist gør sig. Jeg læste lige indlægget, som du henviser til, og var helt i chok over Jeanett’s holdning! Synes det var en virkelig forvrænget og ensidig holdning, som jeg slet ikke tror passer i virkeligheden.

  Svar
 11. Kat says:

  Jeg synes virkelig, at det her en forfejlet tilgang til et rigtigt alvorligt problem, og det skaber et utroligt unuanceret billede af den virkelighed, som flygtningene oplever. Der er store problemer i det sydlige Europa, og det kan godt være, at nyhedsværdien er faldet, og vi derfor ikke længere hører om problemerne – men de er der!
  For det første ankommer der stadigvæk mange flygtninge til såvel de græske øer som fx de italienske. De bliver placeret i usle lejre med pigtråd og militærbevogtning – ude af syne for de turister, der skal på badeferie. Meget belejligt at de nu bare kan låses inde, ja, så er det da klart, at turisterne sagtens kan nyde en god ferie. Lykkeligt uvidende i bedste fald – i værste, så er de bare ligeglade.
  Dernæst er de stakkels mennesker nu henvist til at blive sendt tilbage til Tyrkiet under endnu værre forhold. Her vil de enten leve på gaden, blive mishandlet eller blive sendt tilbage til Syrien.

  Men så vælger I/de alligevel at fokusere på ferie og om man godt kan nyde sine drinks i Grækenland?! Det er da helt vildt respektløst. Det kan godt være, man ikke redder verden ved at tale om flygtningenes reelle og aktuelle problemer – men man gør det da slet ikke ved at koble ferie og flygtninge sammen.

  Svar
 12. Thea says:

  Ta’ du bare afsted, med ganske god samvittighed. Lesbos er en dejlig ø! Jeg var selv afsted på ferie til Lesbos sidste år i sommeren, og jeg tog afsted med mange tanker lig dine. Men jeg fik afkræftet min “frygt” og endte med at have en super ferie!
  Selvfølgelig er der en virkelighed man skal forholde sig til, det underkender jeg ikke, men vil vove at påstå at medierne heller ikke hjælper til at få et fuldstændig reelt billede af den virkelighed..
  Rigtig god tur, i hvert fald. Håber, at du får det ud af den, som du ønsker 🙂

  Svar
 13. Mette says:

  Af alle steder du kunne rejse hen og promovere, tager du til et sted hvor flygtningefamilier hver dag, med små børn på Ottos og Umas alder, ankommer i deres livs største krise. Mens du drikker drinks ved poolen for at støtte græsk turisme? Seriøst? Der er mange destinationer der mangler turister (egypten for eksempel), hvor du kunne tage til i stedet. Når mennesker er i akut nød lige ved siden af mig, vil jeg kunne fortælle mine børn, at jeg selvfølgelig hjalp. Og flugt for livet kommer for mig før indtægt i zorbabaren. Må du bruge tiden dernede på at være nødhjælpsfrivillig dernede, eller er du bundet til at være en Spies gris ;-)? Det bliver spændende at se hvad din etik byder dig at gøre, når du er der?

  Svar
 14. Sofie says:

  Jeg håber, at du vil vælge at svinge forbi The Captains Table, hvis I tager til Molivos. De har brugt enorme resourcer på at organisere hjælp til de flygtninge der ankommer til Molivos. Molivos er en skøn by, som jeg har besøgt flere gange og man må ikke glemme i debatten at mange af de lokale lever af turisme. Så jeg ser god grund til at besøge Lesbos og se hvad øen byder på og måske opsøge de lokale, som har oplevet flygtningekrisen og dannet foreninger for at samle midler til flygtninge.

  Svar
 15. Marie says:

  Hmm… Synes det er et virkelig sært set-up med den rejse. Uetisk? Nææ, det tror jeg såmænd ikke, jeg synes, men lidt sært.
  Og så må jeg sige at jeg synes, det virker helt forkvaklet at både dit og Canas indlæg om at I skal afsted beskriver, hvor frygteligt det er for jer, at skulle efterlade jeres respektive børn i fuldstændig kendte, trygge, kærlige omgivelser i 4(!!) dage, mens I drager til et sted, hvor tusinder og tusinder af mennesker har lidt de ulykkeligste skæbner, har måtte forlade deres børn og familie i utrygge omgivelser på ubestemt tid, til et lokalsamfund, der er i krise, et land der er ved at falde økonomisk fra hinanden – og I tænker på, I selvvalgt skal være væk i 4 dage. Det kan jeg ikke undgå at opfatte en smule hyklerisk… Jeg kan sådan set sagtens forstå savnet – det ville jeg også selv have til min egne børn – synes bare det i sammenhængen er så uendelig uinteressant.
  Håber, der bliver en spændende tur – bliver interessant at se, hvad I hver især for ud af den😊

  Svar
 16. J says:

  Jeg er bestemt positivt indstillet overfor din rejse. Lige gyldigt hvor kynisk det kan lyde, må vi ikke glemme, at for at hjælpe andre og opretholde den levestandard vi har i Europa, bliver vi nødt til at tjene penge. På Lesbos tjener lokalbefolkningen deres penge via turister, ergo er det vigtigt, at der stadig kommer turister til øen, så de lokale ikke også lige pludselig er i nød og må hjælpes. Jo mere de kan klare sig selv, jo mere kan de hjælpe andre og sende midler til at hjælpe flygtninge. Det virker måske umiddelbart forkert, men sådan er det jo altid, overalt i verden. Den gode levestandard må opretholdes for at flere og flere kan få del af den.

  Svar
 17. Nanna Nova says:

  Jeg er først faldet over disse indlæg om Lebos nu. Og må simpelthen kommenterer. Jeg ved ikke helt hvorfor, for jeg er faktisk ikke engang helt sikker på hvor jeg vil hen med det.
  Jeg er enig i dit indlæg. Jeg er enig i at man skal sætte fokus på det, og gøre folk opmærksomme på at vi bliver nød til at støtte turismen fordi det er det de lever af. At der så er folk der kommenterer at man jo ikke hjælper nogen ved at være på betalt ferie i fire dage, de har jo så tydeligvis misforstået konceptet.
  Men det der med at man ikke vil drikke drinks i skyggen fordi folk sidder i flygtningelejrer 30 km væk… altså jeg kan godt forholde mig til den dårlige samvittighed – men de er der jo stadig om du drikker drinks på Lesbos, eller på din lille københavner altan en lørdag aften – så selvfølgelig skal vi tage derned og støtte turismen – for vi kan jo ikke allesammen sige vores job op og tage derned udelukkende for at lave frivilligt arbejde. Og så må vi vel ‘nøjes’, med at tage på ferie og støtte den vej – for ja, helt kynisk så drejer hele verden sig om penge og det kan vi bare ikke komme udenom.
  Mht. Jeanetts indlæg… Jeg kan godt se hendes pointe igennem linjerne. Jeg forstår godt at mange bliver forargede over hendes indlæg, men jeg tror måske bare vi læser det forskelligt så. For jeg læser det (på trods af at hun måske har formuleret sig lidt forkert, eller i hvert fald noget… ja), som at hun i bund og grund mener det samme som dig. At vi ikke skal vælge feriedestinationer som Lesbos (blandt andre), fra fordi der er flygtninge. Vi skal stadig tage derned og gøre som vi plejer, for igen, kan vi ikke allesammen stå for at lave frivilligt arbejde – det handler både om vores liv, vores familie, vores økonomi og vores psyke.
  Vi skal tage derned, og skulle man blive konfronteret med virkeligheden – evt. en flygtning – så må vi tage den derfra. Og jeg tror på at hvis man virkelig er et godt menneske, så tager man situationen som den kommer, og hjælper hvis der er brug for det her og nu.
  Men vi kan ikke allesammen rede hele verden, og hvis det eneste vi kan gøre er, at tage på ferie og støtte turismen, så må det være sådan. Nogle skal jo bringe det op – tænk hvis dit indlæg har gjort at 6 nye mennesker melder sig som frivillige på Lesbos – så har du allerede været med til at gøre en forskel.

  Jeg håber det gav mening.
  Nanna

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *