Når dagen starter før klokken 5

Det er en fase, det er en fase, det er en fucking fase … Zzzzzzzz.

Klokken 4:50 startede dagen i dag. Uma var færdig med at sove og besluttede sig samtidigt for, at det var jeg også. For at understrege dette, leverede hun en fyldt ble, så hvor jeg normalt måske lige ville forsøge at trække den lidt og desperat forsøge at nynne hende i søvn igen, var der ikke andet at gøre, end at stå op. Klokken 5:25 var jeg i gang med min første kop kaffe.

For tiden er tidspunkter som 4:30 med variationen 5:40, hvis man er heldig, de tidspunkter, hvor Uma mener at dagen begynder.

Egentlig er jeg ok med at stå tidligt op, men jeg må indrømme at alt før klokken 6 er tæt på utilgiveligt, og det er da også kun fordi, at hun er så åndssvagt nuttet, at jeg tilgiver hende på daglig basis.

Ingen af mine børn har nogensinde kunne sove længe, men det kan jeg heller ikke, så det passer mig sådan set strålende, men det her vi kører pt, er seriøst hardcore.
Der sker rigtig meget i hendes udvikling kan vi mærke, så der er ingen tvivl om, at det nok spiller ind, og jeg er tålmodig i den forstand, at det nok skal gå over, altså forhåbentlig. Men for fanden, hvor er jeg træt.

Det er den type træthed, der sætter sig i knoglerne på en, man bliver grundtræt og distræt og craver sukker dagen lang. Med mit job, der jo lige nu er, at skrive herinde, at holde en helvedes masse møder og skrive mails dagen lang, kan det godt være svært sådan at komme ordentligt i omdrejninger, når ens dag starter på det tidspunkt. Altså, vi taler tre kopper kaffe inden klokken 7. Jeg hænger nu meget godt i, og får virkelig meget ud af dagene, trods min mombie tilstand, men kan godt mærke, at jeg på sigt nok bliver nødt til at finde mig en kontorplads et andet sted, hvor fristelsen for liiige at tage en halv time foran Netflix ikke er lige så stor og hvor der ikke er distraktioner som vasketøj og den slags. Særligt på dage som dem jeg har haft den sidste uges tid, hvor jeg ikke får så meget søvn på grund af de der prøvesvar (dem får jeg i øvrigt først på mandag, fire uger i uvidenhed ender det med i alt, av) der får det hele til at rotere når mørket falder på, kombineret med en lille pige, der erklærer dagene for åbne klokken goddamn kvart i røv.

Der var barsel på en eller anden måde lidt mere håndgribelig og jeg kunne bruge dagen på at ligge i ske med en kanelsnegl, hvis det var det jeg havde brug for.
Man kan sige, at jeg jo dog trods alt er så svineheldig, at jeg er min egen chef og derfor godt kan give mig selv lidt lang snor til at slacke her og der, men omvendt giver det også seriøs minus på både min konto, men i den grad også på motivationen, og når det tilmed er alle dage, der er sådan, så går den altså ikke i længden.

Nu sagde jeg det der med, at vi er ret sikre på at der er tale om en fase her, og at det nok skylde hendes udvikling, for er du vanvittig, hvor har hun lært meget nyt i løbet af den sidste uge, det er helt vildt, men altså, hvad nu hvis det ikke er det der gør, at hun springer op klokken 5 hver morgen? Uden at der behøver at gå Lola Jensen i den, så hører jeg altså gerne fra andre, der har oplevet det og som måske fandt ud af, at det hjalp at gøre noget anderledes. At rykke sengen et andet sted hen, at give lidt vand i en flaske, at putte senere dagen før (har vi prøvet, virkede ikke), et eller andet.

Screen Shot 2016-03-30 at 22.41.35

32 replies
 1. Sidse says:

  Hvis du finder en løsning på det, så giv endelig besked! Sagde den trætte mor til to drenge på hhv. 6 år og 1 år, der aldrig har sovet længere end till kl, 06.00.

  Svar
 2. Sine says:

  Her har det været sådan, at jo mere vi skar i luren og jo senere vi puttede, jo tidligere stod barnet op, suk. Søvn avler søvn for vores i hvert fald.. det sagt, så var det eneste, der virkede, at lade tiden gå og ellers deles om de tidlige vagter. En dag gik det over igen 😉

  Svar
  • Sneglcille says:

   Åh. Uma er barnet der sover max to lurer a cirka 45 min varighed – På en god dag. Måske vi skulle overveje en tredje lur.

   Svar
 3. Maria says:

  Min søn vågnede også så tidligt i lang tid. Her hjalp det aldrig at gøre noget anderledes – slet ikke at putte senere. Nu er han seks år og han vågner stadig tidligt. Dog er det “først” omkring kl. 6.

  Svar
 4. Christina says:

  Min dreng har lige haft 1 års jubilæum i at stå op kl. puha…som i alt mellem 04:30 og 05:30 (dog oftest kl 05:00)… han fylder snart 2… så hans startede omkring samme alder som Uma har. Sorry to say… og vi har prøvet MANGE ting – intet virker, heller ikke at gå fra vintertid til sommeritd.. næh nej, han adapter lynhurtigt og vænner tilbage til mønsteret. Så ja…det er en fase, we know that… spørgsmålet er om den fase bare varer flere år hos nogen #gys… Good luck – jeg ved hvordan det er…zzzzzz… 🙂

  Svar
 5. Malene says:

  Vores søn vågnede kl. 4-5 fra han var 9 mdr til 1,5 år. Enkelte dage, nogen gange uger, kunne den hedde 6, men hurtigt røg den tilbage til 5. Nu er han snart 2 år og har de sidste 2-3 måneder sovet til ml. 6-7! Vi prøvede også alverden, men det eneste vi har fået til at virke, er at putte tidligere. Det lyder helt fjollet, men når vi ligger ham kl. 19:30 vågner han kl 5 og ligger vi ham kl. 19 sover han længere. Ofte er han lidt længere tid om at falde i søvn, når vi putter tidligt, men det virker for ham alligevel… Meget mærkeligt!

  Svar
  • Sneglcille says:

   Det virkede også for Otto da han var lille.
   Men. Hun bliver allerede puttet mellem 18 og 18:30, så det kan næsten ikke blive tidligere.

   Svar
 6. Katrine O. says:

  Puha det lyder hårdt! Ville slet ikke kunne hænge sammen, men det skal man jo. Min store dreng har dog aldrig været en earlybird i den forstand. Her hedder den 6:30-7:30. Min lille datter slægter ham foreløbig på, og jeg håber virkelig det varer ved.

  Vil dog stemme i koret om at søvn avler søvn. Kommer min søn i seng efter kl. 20, så vågner han inden 6:30, kommer han i seng før, så sover han længere. Så endelig ikke skære i lure eller putte senere om aftenen.
  Og ja mørklægningsgardiner er også en stor hjælp bilder jeg mig selv ind. Vi har aldrig haft andet dog, men kan mærke forskel når vi fx er i sommerhus, så der har vi også fundet en mørklægningsløsning.

  Nåh, men jeg ville egentlig bare lige tippe dig om kontorplads. Ved ikke om du trives i et storrumskontor, men min fætter er medejer af et virkeligt hyggeligt sted lige på hjørnet af Kingosgade og Frederiksberg Allé. Det hedder The Rabbit Hole og er så skønt 🙂

  Svar
 7. Camilla / chatterings.dk says:

  Den der idé med at lave et menneske, synes altid enormt meget dårligere, når man læser sådanne indlæg og ditto kommentarer. Jeg er med på, at det er det værd, men jeg er bare SÅ glad for min søvn og fungerer SÅ ringe med mindre end otte timer. Haha. Jeg må nyde de næste fem måneder! Og undskyld: ingen gode råd! Indtil videre skal jeg kun putte mig selv og min kæreste, og vi sover helt af os selv til den lyse morgen 😉

  Svar
 8. Line Hansen says:

  Bed din dejlige mand om at tage hveranden nat og morgen. Og når det er hans tur til at stå op og give sut, følge på toilettet, ryste dyne og til at stå op og lave havregrøden så stik et par ørepropper i ørene. Sådan har min mand og jeg gjort med alle tre børn. Vi lever begge af at skrive, og så skal der altså søvn til.
  Kram herfra

  Svar
  • Sneglcille says:

   Hun sover heldigvis hele natten. Og vi skiftes skam allerede. Jeg er bare absurd dårlig til at falde i søvn igen, når jeg først er blevet vækket.

   Svar
 9. Tanja says:

  Jeg har en dreng på snart 8 måneder, her står vi op kl. 5-6 stykker, og når ja! Så vågner han sådan ca. mellem 6-10 gange om natten. Jeg fatter simpelthen ikke, hvordan han kan være frisk, når jeg er tæt på at falde sammen. Min hjerne fungerer i hvert fald ikke optimalt. Og jeg drikker ikke en gang kaffe – overvejer kraftigt at begynde. Jeg bliver også ved med at sige til mig selv, at det (forhåbentlig) bare er en fase!
  Så hvis du finder en magisk løsning så sig endelig til!

  Svar
 10. Christina says:

  Sover hun ved siden af jeres seng? Vores datter vågnede også meget tidligt, men da hun blev 1 år flyttede vi hendes seng, sådan at hun sov i sit eget værelse – derefter sov hun længere. Tror at det kan skyldes at de lige har en lille opvågning og når de så ser mor og far, så vil de op – kan de derimod ikke se mor og far, vil de måske være mere tilbøjelige til at sove videre.. Det virkede ihvertfald for os 🙂

  Svar
 11. Anne says:

  Oplevede helt det samme, da min søn var i den alder, og tænker sgu det er alderen, og at der ikke er en skid at gøre ved det, for har flere veninder hvis barn gjorde nøjagtig det samme..

  Svar
 12. Skalotteløg says:

  Vi indførte for nogle måneder siden et putteritual, der involverer afslappende musik (MusiCure for at være helt specifik), og det gør nu, at han slapper af og ved, vi skal sove, når det spiller. Har, ved at starte den cd, flere gange haft succes med at trække den en times tid på de morgener, hvor dagen bare starter FOR tidligt 😉

  Svar
 13. Astrid says:

  Den zoneterapeut, vi brugte til vores søn, som også begyndte at vågne der ved 4-5 tiden, sagde, at det formentlig skyldes, at tyktarmen arbejder ml 5-7 (tror jeg nok), hvilket er grunden til at de altid skal skide kl meget tidligt. Så de vokser fra det der med at vågne, fordi de skal fylde bleen. Og så hjalp det hos os, at der ikke blev serveret mad før 6, så til sidst begyndte han at sove til 6. Der var han omkring 2 år. Mine piger har ikke lavet det nummer med at stå op midt om natten, heldigvis 😊
  Jeg synes det er dig velundt med en halv time på langs i løbet af dagen 👍🏼

  Svar
 14. Amalie says:

  Vi har haft samme problem, dog i mildere grad – vores søn er 13 måneder og vågner mellem 5.30 og 6.30 (har altid vågnet tidligt). Synes det er meget interessant at læse det flere skriver her i kommentarfeltet om at putte tidligere? Vi har ALTID gjort alt for at holde ham kørende til 19 eller senere, men min kæreste vil ofte gerne forsøge at holde ham vågen til 19.30 – tænk hvis det er helt off at gøre sådan? Det skal vi måske eksperimentere lidt med. Ydermere er vi for tiden oppe 5-10 gange hver nat, fordi der er noget med ørerne, så jo, kan kun være enig i at det er festligt at have små børn – jeg sidder også på job og får ondt i øjnene af træthed og belægninger på tænderne af a den kaffe…

  Svar
 15. Henriette says:

  Jeg vil ikke tage modet fra dig, men nogen børn har bare ikke samme søvnbehov. Min yngste på 7 år har siden 2 års alderen haft en rytme der hedder 20 – 06 men hvis vi bare en dag bryder rytmen så vågner hun kl. 4.35 hver morgen i en uge.
  Vi kæmper med hende, og (syv ni tretten ) langt de fleste dage sover hun til kl. 6. Men hver eneste gang vi har ferie så ryger forældrenes fornuft og barnet får lov til – bare een gang – at være længe oppe, og så står hun op kl. 04.35 igen.
  Så mit råd er at holde fast i rytmen og drikke kaffe.

  Og glæd dig til når hun bliver gammel nok til at stå op selv 😉

  Kh Henriette

  Svar
 16. Sarah says:

  Jeg har et lidt modsat råd 😉 altså ikke et der går ud på at få Uma til at sove, men et der gør at du får det meste ud ad tiden inden resten af verden vågner – indtil Uma lærer at sove til kl 6.

  Fx kunne du :
  Klargøre aftensmaden – snitte alt hvad skal snittes og stille klar til at komme i gryden eller gøre klar til at sætte direkte i ovnen – sæt klar i køleskabet i skål eller fad så du bare skal smække fadet i ovnen kl 17 … Er du ekstra overskudsagtig så tag opvasken med det samme.
  Gem opvasken fra aftensmaden til morgnen efter (sæt kun krævende ting i blød)- brug i stedet aftenen sammen med manden 😉
  Brug 10 minutter (over en kop kaffe) på brainstorm over dagens opgaver og læg en plan for hvilke prioriteres højest…
  Lad Uma komme i bad om morgenen – så selv i bad imens (om muligt )
  Vask tøj / hæng op / tag ned /læg tøj sammen (never ending story i børnefamilierne)
  Lav madplan for en uge, indkøbsseddel og køb dagligvarer på nettet – så skal du/I ikke engang handle i myldretiden 😉
  Tør støv af i hytten
  Tummel med din baby
  Lav årets julegave til bedsterne
  Led efter inspiration til opbevaring -som du jo mangler
  Osv

  Svar
 17. Anne Rechnagel says:

  Måske ER det blevet nævnt, jeg har ikke læst alle svarene. Men her virkede det faktisk at putte dem tidligere (i forvejen kom de ret tidligt i seng). Vi har prøvet det modsatte en million gange, fordi alle sagde det, og det virker IKKE for os at putte vores børn senere. Enten vågner de til sædvanlig tid kl præcis 6, og så er de trætte hele dagen. Eller også vågner de ENDNU tidligere!
  Vi har vænnet os til det, og nu hvor de begge går i skole, passer det faktisk fint at stå op kl 6.
  Mit bedste råd er; indret jer efter det. Accepter det. Lad være at putte senere! Og prøv at passe din egen sengetid, så du ikke bliver mere og mere træt. Måske ikke så spændende at gå i seng kl 21:30 (eller før!), men hellere det end være end zombie af træthed.

  Svar
 18. Heidi says:

  Det en fase, det en fase det en fase……..!!!! Vi tog 3 mdr hvor vi stod op kl 4 og det startede præcis da jeg skulle tilbage på arbejde igen efter barsel!! Jeg døde lidt:-)

  Svar
 19. Mette says:

  Ifølge forløbstiderne i pakkeforløbet for brystkræft skal du have svar inden 8 dage! Synes da det er umenneskeligt du skal gå så længe 😳

  Svar
  • Sneglcille says:

   Havde en tid otte dage efter prøven, men blev nødt til at få den rykket, og den næste tid var så desværre bare fem dage senere. Helt forfærdeligt. Mandag er virkelig langt væk.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *