Hverdagsvegetarisme

Jeg skal ikke blande mig i, hvad andre gør, og jeg mener helt seriøst, at folk skal gøre og spise præcis det de vil. Men da mange af jer, der følger med, har vist interesse for vores måde at spise på, uddyber jeg lige og håber at det måske kan være med til at inspirere.

Vi spiser ikke kød i hverdage herhjemme og efterhånden også sjældnere og sjældnere i weekender. Personligt spiser jeg det næsten ikke længere. Og oftest kun når jeg er ude.

Som mange af jer ved, var Otto vegetar i en del år. Ganske selvvalgt, da han ikke brød sig om kød. Så i stedet spiste vi et hav af bælgfrugter, æg og andre gode proteinkilder. Det er hængt ved.

Otto er stille og roligt blevet mere glad for kød, og elsker frikadeller og spegepølse, så engang imellem får vi det, men det er uhyre sjældent og der er ingen der klager.

Mange spørger om det ikke er et helvede at finde på madretter, når vi ikke spiser kød og hvad med madpakken. Og nej, slet ikke. Tværtimod. Mulighederne er jo uendelige, og man kan sagtens lave de samme retter og bare udelade kød, eller bruge erstatning. De sidste par dage har vi fået alt fra grøntsagslasagne til vegetarburgere. Og så får vi rigtig meget saml-selv mad -Altså sådan noget hvor der står en masse skåle med grønt og fyld, som kan smides i eller på maden –  som pitabrød, madpandekager, pizza, pastasalat, æggekage, osv.
Det fungerer så fint for os, ingen beder om kød, ikke særlig tit i hvert fald, og det føles rart, både fysisk og mentalt.

I forhold til madpakke får Otto lidt forskelligt med, men det kunne for eksempel være (det er det i morgen) : peberfrugt, gulerødder og agurk skåret i stave, en skive rugbrød med pesto, En falafel, et kogt æg, en pizzasnegl med tomatsovs og ost, og en håndfuld nødder.  Det kunne sagtens bare have været en klapsammen med æggesalat i, en skrællet gulerod og en figenstang – Det var det i dag.
Det behøver ikke være mere besværligt eller mindre inspirerende.

Hvorfor, spørger andre. Der er flere grunde. I mange år var det helt naturligt, da Otto simpelthen ikke ville have det. Det vænnede vi os til og blev helt glade for. Sidenhen har vi sat os lidt mere ind i sagerne, og siden vi så Cowspiracy har ingen af os voksne haft vildt meget lyst til at købe kød i supermarkeder, og vi drikker stort set heller ikke komælk længere. Jeg gør slet ikke, og resten af familien hugger min plantemælk.

Jeg forudser og håber at vi fortsat kommer til at udfase flere og flere animalske produkter. Men små skridt, små skridt.

Jeg kan anbefale at man kigger forbi Maria fra Vanløse Blues HER, eller Green Kitchen stories HER for inspiration, hvis man overvejer at skære ned på kødet.

Et bud på hurtig mad kunne være quornnuggets, dampet broccoli og bagte gulerødder og bønner, som vi fik i går. Med chilimayo. Perfekt søndagsmad!

Et bud på hurtig mad kunne være quornnuggets, dampet broccoli og bagte gulerødder og bønner, som vi fik i går. Med chilimayo. Perfekt søndagsmad!

26 replies
 1. Kristina says:

  Det er virkelig en udbredt misforståelse det der med at mad uden kød er uopfindsomt. Jeg var vegetar i mange år, og jeg har aldrig spist mere varieret end jeg gjorde dengang. Nu bor jeg på landet hvor man kan tage hen og købe godt kød fra dyr der har haft det godt, så vi får varmt mad med kød et par gange om ugen herhjemme. Jeg har altid syntes det var sværere det med mælken. Jeg drikker slet ikke mælk, men er lidt lost omkring hvad det f.eks. fungerer i kaffen.

  Svar
  • Else-Marie says:

   Jeg drak meget (!) komælk, men er helt afvænnet nu. Jeg synes havremælk er klart det bedste i kaffe. Det minder lidt om kaffefløde men er lettere i konsistensen. Jeg kender flere ikke-vegetarer/veganere, der foretrækker havremælken frem for ko 🙂

   Svar
 2. Cæcilie says:

  Dejligt med et indblik i jeres madvaner. Er helt enig med dig i, at folk må helt og aldeles selv om, hvad de spiser. Har selv været veganer i et år, og kan – ligesom dig – virkelig mærke det fysisk og mentalt. Det fungerer helt fantastisk for mig, men der er ingen i min familie eller nære omgangskreds, der har samme holdning til mad som mig, og det fungerer altså fint for os alligevel.

  Svar
 3. Louise says:

  Virkelig et godt indlæg! Efterfølgende blev jeg nødt til at se “Cowspiracy”
  Du må meget gerne skrive mere om hverdagsvegetarisme, evt. “en dag i mad for dig” – uden der nødvendigvis skal gå madblogger i den (Ment på den absolut bedste måde).

  Svar
 4. Josephine says:

  Dejligt inspirerende indlæg! Helt enig i, at folk selv bestemmer hvad de spiser og hvorfor.
  Vi er begyndt at spise vegetarisk to gange om ugen og den lille forskel kan jeg allerede mærke på min krop. Vi må prøve cornnuggets næste gang 🙂

  Svar
 5. Katrine says:

  Uh det her indlæg gør mig simpelthen så glad. Jeg har været fuldblods-vegetar i 5 år nu, og jeg ved godt hele verden ikke bliver vegetarer. Men jeg synes det er så vigtigt, som dig, at være bevidst om hvilke konsekvenser vores kødforbrug har, og betragte kød som en luksusvare, men ikke nødvendigvis skal spise hver dag 🙂

  Svar
 6. Rasmus Nielsen says:

  Hmm.. Personligt kan jeg godt lide kød, og alligevel befinder jeg mig oftere og oftere, i mad situationer, hvor jeg undlader kødet, til fordel for andre (og muligvis sundere) alternativer..
  Og så giver det jo en anden kreativitet i madlavningen.
  Så jeg kan sagtens følge jeres levevis 🙂

  Fortsat god dag her fra!

  Svar
 7. Susanne says:

  Dejligt at andre har det sådan. Jeg blev langsomt gradvist vegetar, da jeg for seks år siden arbejdede en periode i udlandet og via min roomie fik vegetarmaden introduceret på den rigtige måde. Jeg har aldrig været særlig glad for kød men de danske madvaner er ikke særlig hjælpsomme hvad det angår. Jeg vidste simpelthen ikke hvordan man gjorde men der skulle kun få måneder til før jeg opdagede at vegetarmad er så meget mere spændende og at min krop takkede mig for det. Hej energi og farvel ondt i maven! Jeg spiser kød når situationen gør det lettest, dvs primært mår andre laver mad til mig. Det er dejligt at der efterhånden er så meget fokus på vegetarmad at det bliver lettere. Og nu er bæredygtighed og miljø også blevet er issue for mig! Men: jeg er gravid og kunne godt bruge nogle tips i den forbindelse. Min kæreste er moderat kødspiser, dvs vi får det ikke i hverdagen men han spiser det fx på arbejde. Jeg tænker ikke at barnet absolut skal være vegetar Eller at jeg skal til at være kødspiser og heller ikke at vi skal lave mange retter. Så lidt om familievenlig vegetarmad kunne være skønt:-)

  Svar
 8. Marianne Luna says:

  Jeg har selv levet vegetarisk, det sidste år, og jeg savner heller ikke kød overhovedet. Deliciously Ella, My New Roots, Englerod og Plantepusherne er også rigtig inspirerende udover de to evigtgode blogs, du nævner. 🙂 Og bare for at hælde lidt ananas i egen juice, så har jeg en god samling vegetariske og veganske opskrifter på min blog. Der gemmer sig et par stykker med kød fra før jeg blev vegetar, men det kan vist tælles på en hånd – resten er vegetariske og veganske og som regel ret frysevenlige. Jeg er nemlig tosset med gryderetter, man kan lave i store portioner og fryse ned, så man ikke behøver at bruge timer på madlavning hver dag. 🙂

  Svar
 9. Lærke says:

  Hvor er jeg glad for at høre, at andre skærer ned på kødet! Jeg lever lidt som jer, jeg køber stort set aldrig kød ind i supermarkedet, så kød bliver kun spist hvis nogen serverer det for mig – og der vil jeg gerne spise det, men helst med mange grøntsager til. Jeg forstår faktisk ikke dem, der siger at de ikke ved hvad de skulle spise til aftensmad, hvis der ikke var kød – det der med at planlægget et måltid ud fra kødet ligger så langt fra den måde, jeg tænker på. Og ja, Green Kitchen Stories er fantastisk til inspiration!

  Svar
 10. Ida says:

  Jeg er selv begyndt at skære ned på mit kødforbrug, og ikke fordi din blog skal gå hen og blive en madblog, kunne det være rart med lidt inspirationsretter en gang imellem 🙂

  Svar
 11. Marie says:

  Vi er også vegetarer herhjemme, eller måske rettere flexitarer, for vi spiser kød, hvis det bliver serveret for os hos andre. Min søn får også kød i børnhaven. Jeg er tildels enig med dig i, at folk selv må bestemme, hvad de spiser… Hørte i går, at Etisk Råd har foreslået en højrere afgift på kød. Det synes jeg, er en god idé taget i betragtning, hvilket miljøsvineri det er at producerere slagtedyr. Det er regulering, der formentlig også vil komme folkesundheden til gode…

  Svar
 12. Tilde says:

  Jeg synes også at folk skal spise lige præcis som de har lyst til. Når det handler om ikke at spise kød bliver jeg bare altid så bekymret for de sundhedsmæssige konsekvenser af det. Især hvis der er tale om slet ikke at spise kød. Jeg ved godt at man også kan diskutere forskellige problematikker i forhold til at spise kød, men b12-vitaminmangel (som er en stor risiko når man ikke spiser kød, fordi det stort set kun findes i kød, mælkeprodukter og æg) skal man ikke spøge med! Så jeg er glad for at høre at I trods alt spiser kød en gang i mellem og at I spiser æg 🙂 Vi skal ikke ud i nogle væmmelige manglesygdomme 😉

  Svar
  • Marie says:

   Undersøgelser har vist, at vegetarer der netop også spiser æg og andre animalske produkter er ved helt fint,og ofte bedre helbred, end folkder spiser kød. Det er noget andet med veganere… Ingen grund til at fremhæve kødets fortræffeligheder med mindre man er fra Landbrug og Fødevarer…

   Svar
  • Katrine says:

   B12 vitamin kommer fra jord og eksisterer i dyrenes kød, hvis de spiser græs. Men da der er mange dyr der aldrig spiser græs i dag, så er der meget kød, hvis B12 indhold er forsvindende lille.
   En vegetar kan sagtens få dækket sit b12 behov af æg og mælkeprodukter. Hvis man er bange for at mangle kan man nemt spise en b12 vitaminpille.

   Svar
  • Cæcilie says:

   Jeg tager én enkelt pille hver dag, som sørger for, at mit B12-niveau er præcis som det skal være. Så farligere er det altså heller ikke 🙂

   Svar
 13. Katrine O. says:

  Virkelig godt indlæg og ditto kommentarer. Jeg bliver mere og mere hooked på tanken om at indføre kødfrie retter i vores hverdag herhjemme. Vi elsker kød, men for dælen altså hvor har jeg det bare ikke godt med den måde dyrene bliver behandlet på, så vi køber øko, hvilket føles godt for samvittigheden, men det er bare så dyrt med mindre det er fra ko/gris…og så kommer hele miljøspørgsmålet også ind, for en øko ko/gris udleder jo også meget CO2.
  Nåh men som mange andre skriver, så hepper jeg på nogle flere inspirations-indlæg til kødfrie retter, som er nemme, hurtige og gode til familier med små børn (en på 5 år og en på 6 mdr.).

  Svar
 14. J. says:

  Jeg har det på helt samme måde. Jeg spiser stort set kun fisk og kylling. Det skyldes dels at jeg ikke havde så mange penge i de 6 år jeg studerende, og derfor valgte jeg ikke at købe kød, og dels at min kæreste kun spiser fisk og kylling.
  Vi spiser for det meste helt vegetarisk i hverdagene, og så kylling/fisk i weekenden. Måske en gang om måneden køber vi noget lækkert kød hos slagteren, men så flotter vi os også 🙂
  Jeg er virkelig glad for den måde at spise på – både af hensyn til min egen sundhed og miljøet.
  Jeg har ikke set den dokumenter, du nævner, men jeg vil da fluks finde den!
  Rigtig god aften.

  Svar
 15. Skalotteløg says:

  Spændende at høre, hvordan andre lever – og skønne kommentarer!
  Jeg vil dog lige tilføje, at filmen “Cowspiracy” har fået en del kritik for at fordreje og forsimple fakta. Jeg siger ikke, at der ikke er sandhed i filmen, men den er amerikansk, og vi ved jo, hvordan de har det med at dramatisere lidt rigeligt 😉

  Læs evt. artiklen fra DR her:
  http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/indland/faktatjek-koed-kritisk-cowspiracy-dokumentar-fifler-med-fakta

  Jeg kunne godt finde på at droppe kød i min mad, hvis jeg fandt gode alternativer. Men ikke baseret på lige netop den film alene.

  Svar
 16. Katrine says:

  Jeg vil også rigtigt gerne vide hvor du køber de nuggets henne? Er det mon superbrugsen Matthæusgade der har dem?

  Svar
 17. Jannike says:

  Cecilie; der var et sted hvor du havde skrevet hvilken plantemælk du drak – men nu kan jeg ikke finde den…
  Hvilken synes du er bedst?
  Knus

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *