Hjælp!… jeg mener Hurra! Jeg skal føde

Der er 17 uger til, og jeg har allerede gjort mig en milliard tanker om den. Fødslen. I starten frygtede jeg den, det gør jeg ikke så meget længere. Jeg glæder mig faktisk til at føde. Selvom jeg tydeligt husker, hvordan jeg desperat forsøgte at lagre minderne om smerterne og alt det uudholdelige i en lille chip i min hjerne, da jeg sidst lå der, sådan at jeg aldrig ville gøre det igen, og i hvert fald slet ikke uden smertelindring. Seriøst, jeg nærmest messede ‘husk det, husk det, huuuuusk det’ for mig selv, imens jeg skiftevis forsøgte at flå mit vedrop ud af armen og råbte at jeg krafteddermame ikke gad længere.

Klip til nu, hvor jeg selvfølgelig har glemt smerterne, eller i hvert fald præcis hvor sindssyge de er, og faktisk bare rigtig gerne vil have en god oplevelse. Jeg forsøger så vidt muligt ikke at gøre mig for mange forestillinger om selve fødslen, for jeg kender mig selv godt nok til at vide, at det kommer til at hyle mig ud af den, hvis (når) det ikke kommer til at gå som jeg havde planlagt. Så det eneste jeg ved på nuværende tidspunkt er, at jeg skal føde på Hvidovre hospital engang til april. That’s it. At jeg så selvfølgelig håber, at det kommer til at gå som en drøm denne gang, og har min krop lært at producere presseveer siden sidst, istedet for at gå i stå, vil jeg sætte stor pris på det. Men nu ser vi hvad der sker, og jeg glæder mig bare til at møde den.
Altså hende.
Babyen.

Min første fødsel kan du læse om her, hvis du er til den slags.

 

10 replies
 1. Maria Hansen says:

  jeg husker at du overvejede “smertefri fødsel” kurset, og vil egentlig bare nævne at de til kurset også giver nogle ret gode fif til hvordan du (måske) kan undgå at veerne stopper igen og hvordan du evt. selv kan sætte gang i dem hvis det alligevel sker.
  Kurset var nok de bedste penge jeg gav ud i forbindelse med baby! Jeg føder sgu gerne igen.

  Svar
  • Camilla says:

   Hej Maria.
   Kan du fortælle lidt mere om hvordan man kan undgå det med veerne? For ud fra et fysiologisk synspunkt, så kan jeg slet ikke forstå hvordan man kan undgå det, jeg synes det lyder lidt for kvaksalver-agtigt. :0)

   Svar
   • Maria Hansen says:

    Det de hovedsagligt sagde om det var at hvis veerne er kommet nok i gang, så er de svære at stoppe. Ofte stopper de hvis du bliver stresset/bange/utryk (f.eks. Når du skal ind i en bil, ender hos en jordemor du ikke er tryg ved eller andet), og derfor anbefaler de at man bliver hjemme i trygge rammer så længe som muligt. På den måde kan du måske sikre at oxytocinen er så godt i gang at veerne ikke bliver stoppet af udefrakommende faktorer.

    Umiddelbart lyder det ikke særlig ulogisk på mig, da vi jo (som andre dyr) har skulle føde i det fri hvor vi var udsatte. Hvis et rovdyr kommer skulle vi være i stand til at flygte, og derfor stoppe veerne igen.

    Der er sikkert maaaange andre grunde til at veerne går i sig selv igen, men denne her arbejder de i hvert fald med 🙂

    Svar
 2. Shm says:

  Hvad blev der af planer om smertefri fødsel kursus? Havde glædet mig til at læse om det;)

  Jeg fødte med jordemødre fra en privat fødeklinik http://www.foedeklinikmaia.dk/?gclid=Cj0KEQiA5K-kBRDZ9r71gOvlxOMBEiQAwkK52PrrX9JQvG9b_ifG0Ik6xz1Rt-j2xUOmAcR9YRE2qNIaAqJE8P8HAQ (hjemme) sidst, og det var jeg helt utroligt glad for! Mine fire piger har alle ligget skævt (er åbenbart bygget sært indvendigt, siden de vælger det), og derfor var de første tre fødsler præget af det, med veer der stoppede, og pressefase der var på flere timer – jordemødrene fra maia klinikken kunne en masse tricks, fik vendt mit barn nemt, og jeg fødte på halvanden time, istedet for at gennemgå frustrerende omgange med vestop og korte veer.
  Kan anbefales varmt!

  Svar
 3. Cecil says:

  Jeg har lige født for anden gang og det var så meget mere overskueligt og overkommeligt end sidst. Det gjorde ondt- ja. Men det gik meget hurtigere (2 1/2 time i aktiv fødsel vs 12 sidst) og min krop var derfor ikke træt og glemte det med presseveerne. Det var faktisk relativt nemt, altså af en fødsel at være. Fødte hjemme og havde taget hjemmestudiet i smertefri fødsel. Kunne ikke finde ud af at bruge visualiseringsteknikker men priste mig lykkelig over at have øvet vejrtrækning, afspænding og presseteknik. Så som de andre skriver: prøv det. Øv derhjemme nogle minutter hver dag hvis du ikke orker live-kurset. Og glæd dig til at opleve at føde anden gang. Det er skide meget rarere end første gang selvom det stadig er voldsomt grænseoverskridende at et barn drejer sig ud af dig 🙂

  Svar
 4. Solrun says:

  Jeg har lige født i mandags og prøver st formulere en beretning til min blog. Men det tager tid, hvis ikke den skal fortælles kronologisk, langt og kedeligt. Jeg kan smide et link, når jeg er færdig, hvis du er interesseret. Jeg brugte smertefri fødsel-teknikkerne, men var også omstillingsparat til at tage imod råd fra jordemoder. Jeg havde en meget, meget lang fødsel. Hun vidste godt, at kvinder der har gået til SFF værner meget om den naturlige fødsel, så hun startede med at give alternativ smertelindring og opfordrede senere til en epidural (klogt for veerne fortsatte ni stive timer mere udover de mange timer, jeg havde været i gang). Teknikken fra SFF hjalp mig til at være 100 pct med på råd og totalt rationel i pauserne. Jeg har et kejsersnit på bagen, så hvert indgreb i den her fødsel ville være et skridt tættere på endnu et, så jeg havde brug for at være med i alle valg. Det var jeg. Hev dog også lattergas ind som en maniac og gav en stor fed skråt-opper til laborovejrtrækningen i de knap to timer der gik, før jeg fik epi. Det var fint nok i den ventetid, for ellers gør lattergassen, at man slet ikke er til stede. Men jeg havde en fantastisk fødsel. Lang, godt forberedt med laborovejrtrækning, men involverede også gas, epi og kop. Men jeg var til stede, rationel, udhvilet pga epien og omstillingsparat. Det er nok det, jeg er mest stolt af – at jeg var i stand til at skifte efter scenarie. Det er nok mit bedste råd. Og så den der epi! Mine egne veer fortsatte trods den og jeg kunne sagtens mærke presseveer, men nok på en behersket måde. Nå, nu blev det lidt langt 🙂

  Svar
 5. Trine says:

  Bare kort. Min første fødsel var mildest talt et helvede. Med epidural, vedrop og så “forsvandt” jeg ligesom. Jeg havde ikke styr på noget. Ikke sjov.

  Ved fødsel nummer to havde jeg forberedt mig på vejrtrækningen. Jeg så nogle videoer af det på noget fødselshalløj på DR og jeg startede med at vejrtrækningsøvelser mere eller mindre fra første vé – du ved der hvor de ikke rigtig gør ondt endnu.

  DET reddede min anden fødsel. Det blev til en god oplevelse hvor jeg var med hele vejen. Så det kan jeg kun anbefale at få styr på inden 🙂

  Svar
 6. Christina says:

  Smertefri fødsel – seriøst! Du gør din krop en kæmpe tjeneste ved at bruge de teknikker du lærer på det kursus.

  Svar
 7. Lotte B says:

  Har det ligesom dig – 1. gang var et helvede. Men – 2. gang var bedre (og 3. gang en drøm…bare så du ved det).
  Jeg bad om en ekstra samtale med en jordemoder til bare at tale om fødsel. Om hvordan 1. gang var og hvad jeg frygtede og kunne forvente 2. gang. Det var rart. Rart at nogle anerkendte at 1. gang havde været vild, men også rart at nogle kunne sige til mig, at det blev noget andet ved 2. fødsel.
  Nu kan jeg ikke huske hvor stor Otto var, men jeg frygtede virkelig at Frederikke var lige så stor som Christian og kanaliserede hele min frygt over i det. Det var rigtig rart at få snakket om at føde store børn, og hvordan det er…så du kan evt. lige bede om en ekstra samtale og så tage din journal fra Otto med.
  Jeg har ikke været til SFF på nogen måde. Jeg læste om det ved 3. gang, men nåede det aldrig. Men lov mig at du ikke slår dig selv oveni hovedet over at du ikke når det…lige happens while you are busy making other plans…

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *