Hvorfor må man ikke sige for helvede?

Fra 24 timer, d 15 november 2012.
Hvorfor må man ikke sige for helvede?

Spørgsmålet kom fra min tre årige søn, for nogle dage siden. Det fik mig til at tænke en hel del, for sikke et godt spørgsmål, som for mig ikke var helt nemt at svare på. Han er en høflig lille fyr min dreng, hvilket hans far og jeg ofte får ros for og han bander da heller ikke specielt meget, men det hænder og ofte får han pr. refleks besked på at sådan taler man ikke. Selvom det faktisk er løgn, for det gør man, eller hans mor gør. Jeg bander. Ind imellem lidt for flittigt, bevares. Jeg er opvokset på Vesterbro og er født i 80?erne. Jeg tror vi er mange i min generation, som bander helt uden at tænke det mindste over det. Det er blevet en del af den måde jeg taler på. Et sgu, et helvede og et satan er bare så fandens (!) godt til at understrege nogle ting. På godt og ondt.

Lige det med bandeord er vist noget, som skiller vandene hos forældre rundt omkring, personligt har jeg det med bandeord, som jeg har det med sukker og fjernsynskiggeri. Det er fint at de er der, så længe det ikke tager overhånd, for selvfølgelig skal vi ikke kalde hinanden grimme ting og slynge ord som ?fuck? og ?lort? udover det hele, ligesom vi ikke skal spise roulade til aftensmad, eller se fjernsyn dagen lang. Alt med måde. Jeg tror samtidig på at jo mere noget forbydes, des mere spændende bliver det, for barnet og mennesker i det hele taget. Måske jeg har det anderledes når min søn bliver teenager og vil på druk i en alder af 13 år. Jeg tror i høj grad at det gælder om at vælge sine kampe med ens børn. Samtidigt er det svært at prædike noget som jeg ikke selv efterlever – Her hentyder jeg naturligvis til bandeordene, not the drinking.

Så længe vi husker at tale pænt til hinanden og ikke glemmer tak, undskyld og be? om, er for helvede i orden hjemme hos os en gang i mellem. Svaret til min tre årige blev derfor, at det må man ikke fordi det ikke lyder pænt, men at hvis man ikke kan lade være så er det ok.

1 svar
  1. Laina Espensen says:

    Haha!! Grinte simpelthen så meget da du skrev “Hvism man ikke kan lade være….” For hvis situationene bare er til det, så er det jo intet at gøre ved det, så må det bare komme ud! Super indlæg!

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *