Tal ordentligt!

Sponsoreret indlæg

Husker I mit møde med den sure cyklist sidste år? Det var et af de indlæg, som fik mange til tasterne, for vi har nok alle prøvet det. Både at blive råbt af eller talt grimt til. Nogle af os har måske gjort det selv. Jeg kaldte for eksempel en mand for “fjols” for nyligt, og ja han opførte sig latterligt og jeg blev voldsomt provokeret, men at synke ned på hans sandkasse niveau, var absolut ikke mit stolteste øjeblik. Han havde måske sine grunde til at flytte på mit barn (tæl til ti tæl til ti), så måske jeg bare skulle have holdt fast i min ordentlige tone, og derefter flyttet mig fra situationen. Præcis ligesom jeg gjorde dengang med cyklisten, som jo netop er et perfekt eksempel på hvorfor det ikke er smart at råbe og skrige af folk. I har måske allerede set at Call me for tiden kører kampagnen “Tal ordentligt -det koster ikke noget”. Den kan du læse om HER, se en lille video, deltage i debatten og tage en test… Jeg tog testen og fik resultatet “Hippie”, så on that note skal vi så ikke lige aftale at være lidt bedre til at holde døren for hinanden, tælle til ti og trække vejret inden vi udbasunere grimme gloser i hovedet på andre folk. Måske de bare var i deres egen verden, da de stod i vejen. Måske de havde en dårlig dag, da de sendte et ondt blik eller snerrede af dig, og herregud måske er de også bare idioter (de findes), men så lad os for pokker lige lade være med at gå ned på samme niveau, ikk?! Det er sgu sådan en flad fornemmelse at opføre sig som et røvhul. 

Hvad siger I? Har I selv oplevet at blive talt grimt til, eller har I måske gjort det selv? Og føler I, som jeg at det er blevet værre med tiden? Og hvis ja, hvad er grunden så egentlig?

18 replies
  • sneglcille says:

   Nej, ved du hvad. Jeg har faktisk kun set ham på afstand et par gange siden. Om det er fordi han med vilje undgår mig, eller det bare er et tilfælde, det ved jeg ikke. Men det er da lidt pudsigt 😉

   Svar
 1. Charlotte says:

  Jeg blev for nylig svinet til af en cyklist, der mente at jeg skulle holde stille og ikke køre (holdt i bil midt i et reguleret kryds, der skiftede fra gult til rødt) Han fløj af cyklen, flåede min dør og op og råbte og skreg.

  Dels var jeg rystet over, at han overhovedet var så gal. (så mig for, og havde ingen intentioner om at køre ind i ham) Og dels synes jeg at det er voldsomt grænseoverskridende at blive overfaldet på den måde (var panisk angst for at han skulle pande mig en).

  Men har aldrig prøvet noget lign. hverken før eller siden. Så håber ligesom, at det bliver ved det. Og håber ved gud at Call Me’s reklamen sætter tanker i gang hos flere end dig…. og mig 🙂

  Svar
 2. Pernille says:

  Jeg prøvede også for nyligt at blive slået af en anden cyklist, mens vi cyklede. Han kom cyklende bagfra, slog mig hårdt på armen og råbte et eller andet.. og den dag i dag, så ved jeg stadigvæk ikke, hvad jeg gjorde galt? Nåede slet ikke at reagere, så var bare tavs og forskrækket.. Hvad hvis jeg havde mistet balancen og jeg var faldet af cyklen?

  Har aldrig prøvet noget ellers, men ser nogle gange folk, der råber af hinanden, det er helt forfærdeligt! Vi må være bedre mod hinanden på cykelstierne og i trafikken.

  Svar
 3. Kaia says:

  Jeg føler bestemt at der er sket en forråelse i tonen. Det er faktisk rigtigt trist at alle render rundt og har så korte lunter. Tendensen favner desværre ikke kun tonen, men også almindelig hensyntagen i det daglige. Det er sjældent, at jeg oplever at folk hilser på kassedamen, hjælper med barnevogne i bussen, og flytter sig for dem der har cykler at bakse med i toget. Der er langt til smil og man giver ikke længere plads til at lade den med en enkelt ting i indkøbskurven komme foran.

  Gad vide hvordan det var at være borger i 1950´ernes Danmark….

  Svar
 4. Stine says:

  Hvorfor flyttede manden på Otto? Umiddelbart ville jeg også være gået fuldstændig amok: Nobody puts baby in the corner – or moves him!!

  Svar
 5. Birgitte says:

  Åh, jeg SKREG af to cyklister (var selv i bil) i fredags. Jeg var kommet til at holde et lidt dumt sted, dvs i vejen for de to cyklister. De havde derfor to muligheder 1) at klemme sig forbi og lave forurettede sure miner og fagter til mig 2) vente tre (!) sekunder på at jeg kunne gøre gennem porten. Gæt selv hvad de valgte. De var i underskud og det førte til at jeg SANK ned på det laveste niveau og rullede vinduet ned og skreg et eller andet obskønt til dem af mine lungers fulde kraft. Underskud avler underskud.

  Jeg synes også man skal tale ordentlig. I det her tilfælde var det mig der ikke talte ordentligt, men jeg syntes heller ikke de OPFØRTE sig ordentligt. Det er så nederen derude i trafikken. Resten af verden er noget federe, men trafikken er virkelig et væmmeligt anarki.

  Svar
 6. Baysen says:

  Det er virkelig en fin reklame! Endelig en reklame med et budskab, i stedet for dårlige reklamer med nudister, slagtøj eller hvad teleselskaberne kan finde ud af.
  Som kasseassistent oplever jeg desværre alt for at ofte at blive råbt af og talt grimt til – tit og ofte i sådan en grad at det er svært at tage i mod (jeg har fældet en tåre eller to). Jeg er blevet kaldt både inkompetent, dum og er blevet spurgt om jeg aldrig har gået i skole på trods af at man har ydet en god service og har behandlet dem ordentligt (sådan noget gør mig virkelig hidsig). Så er der også dem, der skal skælde mig ud over en dårlig oplevelse, de har haft inde i butikken – noget som jeg overhovedet ikke er herre over, men som jeg alligevel skal stå til ansvar for. Det værste var dengang, jeg spurgte en kunde om hans postnr. (hvilket vi nogle gang skal i forbindelse med køb af bestemte varer). Han blev så gal, råbte/snerrede at han da ikke spurgte, hvor jeg boede, og kaldte mig uforskammet. Forstår slet ikke den vrede, han kunne jo bare have sagt nej helt stille og roligt. Og han må da have været ude for det før – flere supermarkeder gør det jo.
  Jeg er ikke selv verdens mest tålmodige eller overbærende menneske, men mit arbejde har helt sikkert lært at smile og tale pænt til andre mennesker, og ellers holde galden indenbords.

  Svar
 7. Luna says:

  Jeg synes faktisk ikke det er så slemt. Om det er fordi jeg bor i Nordjylland eller hvad, det ved jeg ikke, men jeg oplever sjældent at folk taler grimt til mig eller hinanden. Her ovre hilser man altså også stadig på buschaufføren og kassedamen og siger ha en god dag.

  Svar
  • Lotte says:

   lige en hurtig kommentar fra hende den peppernippe – “stadig” ha’ en god dag? Hehe … efter jeg har hørt nok sige “det skal jeg nok selv bestemme” som svar, gik jeg over til “farvel igen”. Og så gik det op for mig, da jeg læste en høflighedsbog (sådan en lille rød én) at “ha’ en god dag”, ikk? Det er ikke engang dansk. Det er fordi vi mangler høflighedsfraser og så har vi snuppet det amerikanske. Og så blev jeg enig med mig selv om at sige “farvel igen” i stedet for. For jeg syntes godt jeg kunne høre hvor ærkeamerikansk det lød, det dér med “ha en god dag”. Men måske er det bare mig. Kann sein 🙂

   Svar
 8. Jane Elkjær says:

  Jeg synes, at vi har tendens til at snakke grimt. Men igen, skal man også overveje, hvor det kommer fra? Nu arbejder jeg selv i en børnehave, og her taler de også grimt. Det er jo ikke fordi en 5-årig selv finder på de grimme ting. Nej. De hører det fra reklamer, tv, sange, familien og så videre. Måske medierne skulle tænke lidt mere over det?

  Anyways. Jeg læste lige dit tidligere indlæg om cyklisten, og kunne slet ikke lade være med at grine. Han vandt jo intet ved det, altså at være en “idiot” på cykelstien. Han havde skyndt sig som en i helved og alligevel ender I med at være i elevatoren på samme tid.. Sjovt!

  Svar
 9. Nanna says:

  Jeg arbejder i Toys”R”Us og der er bare nogle der har kortere lunte. Selv om man smiler og siger “ha’ en god dag” efter man har hjulpet dem, kan man stadig risikere at få et “luk dog røven”. Jeg har mange gange skulle gå ud bagved for at tude lidt ud, for mange rammer en personligt, hvilket er så lavt, det er jo ikke vores skyld, hvis en ting er udsolgt fra central lageret.
  Jeg har en gang svaret en kunde igen. Hun sagde at det da var utroligt, at en med så lidt hjerne kunne få job, og at jeg vist bare skulle holde mig til et rengøringsjob. Svarede at jeg gik på herlufsholm (alle fra min by kender den) og jeg har det 2. højeste snit i grundskolen, og at hun desuden skulle tænke over sit sprog. Fik hende til at sige undskyld, men det hun sagde havde stadig såret mig.
  Call Me reklamen synes jeg derfor er genial! 🙂

  Svar
 10. Mette P says:

  Jeg har boet i England og det jeg savner allermest derfra er deres høflighed! Bare sådan noget med at sige tak til buschaufføren eller have en lille sludder med kassedamen. Og alt sammen uden at det bliver falskt på nogen måde. Jeg savner virkelig at vi i Danmark ikke tager den ekstra tid til at være høflig, for det skaber overskud begge vegne og tror at man undgår at mange håber og hidser sig op. Derudover savner jeg virkelig også en ordentlig køkultur. Vi må næsten være det land med værst kø kultur.. (åh hvor jeg savner London lige nu…)

  Svar
 11. Ida Burchardi says:

  Da jeg arbejde på Mc. Donalds på Hovedbanegården var der tit nogle der råbte ting a la “Få nu fingeren ud røde”. Så kunne man lige prøve at føle sig som 12 årig mobbeoffer igen.

  Og så fik dit indlæg mig til at huske en gang i 4. klasse hvor hele klassen omringede en ny pige, Tanzela, og råbte “rakul” i kor, fordi det betød lort på hendes sprog. Jamen. Man kan næsten græde lidt bare ved tanken.

  Fedt du støtter kampagnen Cecilie!

  Svar
 12. Birgitte says:

  Jeg bliver altså NØDT til at sige noget til dig, Snegcille. Det er uansvarligt at køre med høretelefonerne skruet så højt op at du ikke kan høre hvis folk prøver at komme i kontakt med dig. Og det ER virkelig belastende at man ikke kan komme i kontakt med folk i trafikken, fordi de fjerner en af deres vigtige sanser til at gebærde sig i trafikken. Man går jo heller ikke rundt med bind for øjnene.
  Når man transporterer sig selv, synes jeg man skal bruge den størstedel af sin bevidsthed og sine sanser på trafikken.
  There, I said it. Shoot me.

  Svar
  • sneglcille says:

   ENIG! Fuldstændig. Hører aldrig noget så højt at jeg ikke kan høre andet. Heller ikke Mads og monopolet.

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] har tidligere skrevet om “Tal ordentligt” kampagnen fra Call me (læs det her). I tog godt imod det og apropos mit indlæg i forrige uge, hvor jeg skrev om det ultimative […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *